Θεραπεία ινομυαλγιας με αντιϊικό φάρμακο


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Pain Research ο συνδυασμός δύο φαρμάκων (IMC-1) , της famciclovir που έχει ως στόχο τους ερπητοιούς και της celecoxib που ανήκει στης νεότερης γενιάς αντιφλεγμονώδη, μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία της ινομυαλγίας.

Για την εμφάνιση της ινομυαλγίας πιθανόν εμπλέκονται λοιμώξεις και άλλοι στρεσσογόνοι παράγοντες. Οι συγγραφείς του άρθρου υπέθεσαν ότι διάφοροι στρεσσογόνοι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποτροπιάζουσες επανενεργοποιήσεις ερπητικών λοιμώξεων που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση και να οδηγήσουν στην εμφάνιση της ινομυαλγίας.

Στο άρθρο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της 2ης φάσης της μελέτης η οποία εκπονείται από την βιοτεχνολογική εταιρεία Innovative Med Concepts (IMC). Η IMC ερευνά νέες θεραπείες για την ινομυαλγία και άλλες καταστάσεις που έχουν πιθανόν κοινή παθοφυσιολογία, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η χρόνια αυχεναλγία και οσφυαλγία και τα γνωσιακά προβλήματα τύπου άνοιας.

Στην μελέτη έλαβαν μέρος 143 ασθενείς με ινομυαλγία από 12 ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ και έγινε εκτίμηση της θεραπείας IMC-1.
Μετά από 16 εβδομάδες οι ασθενείς που έλαβαν την θεραπεία IMC-1 είχαν ελάττωση του πόνου που σχετιζόταν με την ινομυαλγία σε σχέση με τους ασθενείς της ομάδος placebo. Το 50% των ασθενών που έλαβε την αγωγή παρουσίασε ελάττωση του πόνου κατά τουλάχιστον 30% και το 38% παρουσίασε ελάττωση του πόνου κατά 50% τουλάχιστον.

Η IMC-1 αγωγή βελτίωσε την βαθμολογία των ερωτηματολογίων Patient Global Impression of Change και Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire, όπως επίσης βελτίωσε την αναφερόμενη από τους ασθενείς κόπωση. Επίσης η IMC-1 αγωγή ήταν πολύ καλά ανεκτή χωρίς αυξημένες παρενέργειες από γαστρεντερικό και νευρικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα λοιπόν της μελέτης έδειξαν ότι καταστέλλοντας τους ερπητοιούς που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση μπορεί να βελτιωθούν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας και ότι η συγκεκριμένη θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην ελάττωση του πόνου στους ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία.

Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων το FDA (U.S. Food and Drug Administration) έδωσε την άδεια για Fast Track designation του IMC-1 και συνέχιση της μελέτης στην φάση 3 εντός του 2017.

Σχόλιο:
H famciclovir μετατρέπεται σε penciclovir εντός των κυττάρων που έχουν μολυνθεί από τον ερπητοιό και αναστέλλει την ιική DNA polymerase ελαττώνοντας την σύνθεση του DNA του ιού και την αντιγραφή του (replication). Πολλοί ερπητοιοί προκαλούν σημαντική up-regulation (υπερ-ρύθμιση) της COX-2 και λιγότερο της COX-1. Η χορήγηση της Σελεκοξίμπης αναστέλλει την δάση της COX-2 και βοηθά την famciclovir ενισχύοντας της αντιική της δράση,


Σ. Δικαίου
Ρευματολόγος

Διαβάστε περισσότερο άρθρα...


    Στην κορυφή