ΤHERAPY PLANET FESTIVAL ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Σε αυτή την χρονική στιγμή, στην οποία η Ελλάδα κλυδωνίζεται από οικονομικά αδιέξοδα και ανατροπές, από κοινωνικές ανακατατάξεις και βίαια γεγονότα, χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε ένα περιβάλλον ειρήνης, ηρεμίας και αυτογνωσίας, όπου θα συνομιλεί εποικοδομητικά η επιστήμη με τις εναλλακτικές θεραπείες.

Στην δίνη των εξελίξεων διοργανώνεται και φέτος στην Αθήνα, την Κυριακή 28 Απριλίου 2013, το 2ο Therapy Planet Festival ψυχοθεραπείας, εναλλακτικών θεραπειών και μεθόδων προσωπικής ανάπτυξης, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, από τις 9.00πμ. ως τις 22.00μμ.

Σκοπός του Συνεδρίου-Φεστιβάλ είναι να ενημερώσει τόσο το ευρύ κοινό όσο και τους επαγγελματίες του χώρου για τις πρόσφατες εξελίξεις και τάσεις στο χώρο της Ψυχοθεραπείας και των Εναλλακτικών Θεραπειών, ώστε να βρούν τρόπους διεξόδου από την χαοτική καθημερινότητα.

Έχει γραφτεί ότι η απόλυτη εφαρμογή της θεωρίας του σοκ βρίσκει χώρο στην Ελλάδα και τώρα προσφάτως και στην Κύπρο. O Milton Friedmann, της Σχολής των Οικονομολόγων του Σικάγο, εισήγαγε αυτή την θεωρία και στο βιβλίο της ‘’The Shock Doctrine’’ η Naomi Klein, εκθέτει τις πρακτικές του. Σε αυτόν αποδίδεται η θεωρία του δόγματος του σόκ ή θεραπείας σοκ που βασίζεται στην ιδέα ότι “ο φόβος και οι ενοχές για τα αποτελέσματα της κρίσης ή της καταστροφής κάνει τους πολίτες ανεκτικούς και απαθείς σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι κάτι άλλο χειρότερο έρχεται” (wikipedia).

Στον αντίποδα της τρομοκρατίας μας ως λαού, οι άντι-σοκ θεραπείες, όπως η Θετική Ψυχολογία στην οποία θα μας εισάγει στο Φεστιβάλ Therapy Planet 2013, η ψυχολόγος κα. Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, έχουν σαν σκοπό να μας απαλλάξουν από το άγχος και να δώσουν διέξοδο στον τραυματισμένο ψυχισμό μας από όλη αυτή την αδυσώπητη εκμηδένιση του εγώ μας.

Ως μια εφαρμογή της Θετικής Ψυχολογίας για την καθοριστική επίδραση των θετικών συναισθημάτων στην διαδικασία της μάθησης, η κα. Χαρίτου-Φατούρου, παρουσιάζει το πιλοτικό πρόγραμμα «Σχολεία Συνεργατικής Μάθησης και Πρόληψης» σε όλη την Ελλάδα με ομάδα εθελοντών επιστημόνων, διαμορφώνοντας μια νέα γενιά Ελλήνων.

‘’Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος του Προγράμματος είναι η προαγωγή και η ανάπτυξη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης και της κριτικής σκέψης στα σχολεία. Ετσι προλαμβάνονται προβλήματα όπως η βία, η επιθετικότητα, η κατάθλιψη, οι εξαρτήσεις καθώς και τη λειτουργία του σχολείου ως κοινότητα με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων’’ (Χαρίτου-Φατούρου, 2012).
    Στην κορυφή