ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΟΝΑΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΛΟΓΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Χάρη στην πρωτοποριακή θεραπεία, που πλέον εφαρμόζεται και στη χώρα μας από τον Ορθοπεδικό Χειρουργό και Αθλητίατρο Δρ Σταύρο Αλευρογιάννη και την ομάδα του, ο διεθνής μπασκετμπολίστας επιστρέφει πιο δυνατός και με δίψα για νέες διακρίσεις.
Ο διεθνής μπασκετμπολίστας είχε τραυματιστεί πριν από ένα και πλέον χρόνο στο γόνατο και είχε υποβληθεί σε θεραπεία με τις κλασσικές μεθόδους χωρίς όμως το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
« Ερχόμενος στη δική μας ομάδα, διαπιστώθηκε εκτεταμένη χόνδρινη βλάβη στο γόνατό του και τον υποβάλλαμε σε θεραπεία με αυτόλογα ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα, βάσει ειδικού, εξατομικευμένου πρωτοκόλλου στο Ιασώ GeneralHospital» ανέφερε ο Δρ Αλευρογιάννης και συμπλήρωσε.
« Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και ήδη ο αθλητής βρίσκεται σε τελικό στάδιο επανένταξης σε επαγγελματικό επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας, έτοιμος περισσότερο από ποτέ να συμμετάσχει ενεργά σε αγώνες».
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΛΟΓΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Μέχρι πρόσφατα στους τραυματισμούς των αθλητών γινόταν εφαρμογή των κλασσικών μεθόδων θεραπείας που όλοι γνωρίζουμε, φυσιοθεραπείες, αντιφλεγμονώδη, εγχύσεις ενζύμων, αιμοπεταλίων (PRP) και κορτιζόνης.
Τα τελευταία χρόνια όμως η εξέλιξη της επιστήμης ανέτρεψε τα δεδομένα με τις σύγχρονες βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα. Οι πρωτοποριακές θεραπείες με βλαστοκύτταρα έχουν προκαλέσει πραγματική επανάσταση στο χρόνο της αποκατάστασης των τραυματισμών και στην ασφαλέστερη επανένταξη των αθλητών στο επίπεδο της αθλητικής δραστηριότητας, που βρίσκονταν πριν από τον τραυματισμό.
Σύμφωνα με τον Δρ Αλευρογιάννη η θεραπεία χωρίζεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, ο ασθενής υποβάλλεται σε αφαίρεση μικρού τεμαχιδίου λίπους, με τοπική νάρκωση . Στο δεύτερο στάδιο, μετά από περίπου 20 ημέρες, γίνεται εφαρμογή των ενεργοποιημένων, με το αίμα του ίδιου του ασθενούς, μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στην πάσχουσα περιοχή ή άρθρωση, είτε με τη μορφή ένεσης, είτε και αρθροσκοπικά με ειδική τεχνική, όταν η βλάβη είναι μεγάλη.
Το πρωτόκολλο ολοκληρώνεται με ενδοφλέβια χορήγηση και άλλων βλαστοκυττάρων, στα πλαίσια της ενεργοποίησης του οργανισμού, αφού τα βλαστοκύτταρα, έτσι κι αλλιώς, αποτελούν μια φυσιολογική διεργασία του σώματός μας για την αντιμετώπιση βλαβών. Η όλη διεργασία ολοκληρώνεται με τη λήψη ισχυρών αντιοξειδωτικών και αποτελεί απλή ιατρική πράξη, αφού στην ουσία δίνουμε "ώθηση" σε μια διεργασία που ο ίδιος ο οργανισμός επιτελεί.
Ο αθλητής-ασθενής δεν έχει ανάγκη να παραμείνει στην κλινική, δεν χρησιμοποιεί εξωτερική βοήθεια για το περπάτημά του και η θεραπεία του ολοκληρώνεται με εξατομικευμένα κατά περίπτωση φυιοθεραπευτικά πρωτόκολλα, χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ( διαμαγνητική αντλία, κρυοσάουνα, υπερβαρικό οξυγόνο, κτλ).
«Στους επαγγελματίες αθλητές, που δεν έχουμε το χρονικό περιθώριο της επεξεργασίας και ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων, αλλά θέλουμε άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ετερόλογα ( από άλλο δότη) ή και αλλογενή βλαστικά κύτταρα, καθώς δεν έχουν αντιγονικές ιδιότητες και δεν προκαλούν παρενέργειες, ενώ ακόμη καλύτερα προτιμούμε να παίρνουμε βλαστοκύτταρα από τον αθλητή στην αρχή της αθλητικής σεζόν, να τα κρυοσυντηρούμε και να τα έχουμε έτοιμα γι' αυτόν, όποτε τα χρειαστεί» εξηγεί ο αθλίατρος .