TEXNIKH MIKΡΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ


Στην Ελλάδα, από το 2010 που έκανε την εμφάνιση του ο Ιός του Δυτικού Νείλου (WNV), οι μελέτες γενετικού χαρακτηρισμού του ιού που έγιναν από τις έγκριτες πανεπιστημιακές ομάδες του ΑΠΘ, κατέδειξαν ότι ο τύπος του ιού που εμφανίζεται στην Ελλάδα είναι ο lineage 2.

"Τα αντιδραστήρια της εταιρείας Roche για την ανίχνευση του Ιού του Δυτικού Νείλου , έχουν συγκεκριμένα για το lineage 2, την καλύτερη δυνατή ευαισθησία ανίχνευσης, ήτοι 3,8 copies/mL , δηλαδή μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό ακόμα και σε απειροελάχιστες ποσότητες μέσα στο αίμα των αιμοδοτών (δηλ. μόνο με την ύπαρξη 4-5 αντίγραφων του ιού στο αίμα του αιμοδότη), όταν το όριο ευαισθησίας για αντιδραστήρια άλλων εταιρειών για το lineage 2 κυμαίνεται από 20 -30 copies/mL, δηλαδή χρειάζονται την εξαπλάσια ποσότητα αντιγράφων ιού στο αίμα του αιμοδότη για να μπορέσουν να τον ανιχνεύσουν. Για το λόγο αυτό η εταιρεία Roche μπορεί και εφαρμόζει και την τεχνική των μικροδεξαμενών με ασφάλεια", αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η εταιρεία και προσθέτει:.

"Η οδηγία που ακολουθείται διεθνώς για την καθολική εφαρμογή του μοριακού ελέγχου για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, είναι ο έλεγχος αρχικά να γίνεται σε μικροδεξαμενές δειγμάτων με μια ευαίσθητη μέθοδο όπως η Real Time PCR και όταν ανιχνευθούν τουλάχιστον δύο θετικά δείγματα σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 7 ημερών τότε να επιβάλλεται έλεγχος μοναδιαίου δότη, με επιστροφή στην τεχνική των μικροδεξαμενών, όταν έχουν παρέλθει 7 ημέρες χωρίς νέο θετικό αποτέλεσμα.

Τα αντιδραστήρια της Roche για την ανίχνευση του Ιου του Δυτικού Νείλου (WNV) έχουν την Ευρωπαϊκή έγκριση CE/IVD για Χρήση στη Διάγνωση και έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)."


    Στην κορυφή