ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑμεΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
27/08/2012

Κατόπιν αλλεπάλληλων παρεμβάσεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και άλλων οργανώσεων ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους για το φλέγον ζήτημα της ατελούς διέλευσης των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια της χώρας, ένα σημαντικό μέτρο – ανάσα για τα άτομα με αναπηρία ειδικά την τρέχουσα περίοδο της κρίσης το οποίο τίθεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση από τις ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης των διοδίων και τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ι. Μαγκριώτη, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με σχετική ανακοίνωσή του δεσμεύεται για την οριστική ρύθμιση του ζητήματος αυτού, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας.


Η ανακοίνωση του Υπουργείου έχει ως εξής:


«Όσον αφορά στα πρόσφατα δημοσιεύματα και τη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας «Πολιτών με αναπηρία» της Ν.Δ., περί διακοπής της ελεύθερης διέλευσης των Ι.Χ. των ατόμων με αναπηρία από τους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται και λειτουργούν με Συμβάσεις Παραχώρησης:

1. Υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη απαλλαγή των τελών διοδίων για τα αναπηρικά αυτοκίνητα, γιατί δυστυχώς, οι Συμβάσεις Παραχώρησης που υπέγραψε και κύρωσε με νόμο στη Βουλή το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν το προέβλεπαν.
2. Παρόλα αυτά, οι εταιρίες Έργων Παραχώρησης ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Κυβέρνησης και επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση των ατόμων με αναπηρία, κατά κανόνα από όλους τους σταθμούς διοδίων ευθύνης τους.
3. Δυστυχώς, παρουσιάστηκαν πρόσφατα, μεμονωμένα περιστατικά στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, από παρανόηση της παραπάνω δέσμευσης και απαιτήθηκε η καταβολή τελών διοδίων σε ορισμένα οχήματα. Μετά από σχετική επισήμανση δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.
4. Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προωθήσει ρύθμιση και για την οριστική επίλυση του προβλήματος».

Το εθνικό αναπηρικό κίνημα εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή και καλεί το Υπουργείο να σπεύσει στην οριστική επίλυση και θεσμοθετημένη ρύθμιση της ατελούς διέλευσης των αναπηρικών οχημάτων από τα διόδια άμεσα, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, ενώ θα παρέμβει εάν το Υπουργείο δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του.


    Στην κορυφή