ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΟΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
06/12/2016

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της, στην Έδρα Μοριακής Γονιδιακής Βιολογίας, τον Δρ. Δημήτρη Θάνο, Προέδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΕΣ

Ημερομηνία και τόπος γέννησης: 22 Ιουνίου 1960, Καλαμάτα, Ελλάδα.

Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος, 3 παιδιά (Νεφέλη, Νικήτας και Δημήτρης)

Όνομα συζύγου: Δρ. Μένη Μερίκα, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Μοριακής Βιολογίας Α’ Βαθμίδας.



Εκπαίδευση:

1988 Διδακτορικό Δίπλωμα, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας-, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πανεπιστήμιο Κρήτης,

Η διατριβή είχε τον τίτλο «Δομή και Έκφραση των Γονιδίων του Συμπλόκου Μείζονος Ιστοσυμβατότητας Τάξεως ΙΙ στο Ποντίκι».

Η πειραματική αυτή εργασία στο πεδίο της Μοριακής Βιολογίας εξεπονήθη στο εργαστήριο του Καθηγητού κ. Ιωσήφ Παπαματθαιάκη στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

Το περιεχόμενο της διατριβής οδήγησε στη δημοσίευση 5 πρωτότυπων επιστημονικών άρθρων στα περιοδικά Proceedings of the National Academy of Sciences USA (δείκτης απηχήσεως 10.6), Nucleic Acids Research (δείκτης απηχήσεως 8.9), Journal Of Immunology (δείκτης απηχήσεως 6.5), European Journal of Immunology (5.14), Immunogenetics (δείκτης απηχήσεως 4.7) και ενός άρθρου ανασκοπήσεως στο περιοδικό Annales New York Academy of Sciences (δείκτης απηχήσεως 1.22)



1985 Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Mοριακή Βιολογία, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

1983 Πτυχίο Βιολογικών Επιστημών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Διπλωματική Εργασία εξεπονήθη στο εργαστήριο του Καθ. κ. Λουκά Μαργαρίτη με θέμα: «Μελέτη της Χοριογένεσης στο στέλεχος fs(1)K10 στην D. Melanogaster».

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας του για το Διδακτορικό Δίπλωμα ο Δ. Θάνος παρέμεινε στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ITE για ένα έτος, εργαζόμενος στο εργαστήριο του Καθηγητού κ. Παπαματθαιάκη ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Το 1989 ο Δ. Θάνος έγινε δεκτός στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard, στο εργαστήριο του Καθηγητή Tom Maniatis ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής. Εκεί παρέμεινε και εργάσθηκε έως το 1994 με επιστημονικό αντικείμενο «Μοριακοί Μηχανισμοί Ρύθμισης της Έκφρασης του Γονιδίου της Ιντερφερόνης-β».

Toν Ιανουάριο του 1995 μετέβη στο Πανεπιστήμιο Columbia (Νέα Υόρκη) αποδεχόμενος πρόταση των Καθηγητών Eric Kandel (Βραβείο Nobel 2000) και Richard Axel (Βραβείο Nobel 2004), εκλεγείς Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής στο αντίστοιχο Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia.

Τον Ιούλιο του 2000 ο Δ. Θάνος προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας με μονιμότητα (tenure), στο αντίστοιχο Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia.

H διαδικασία προαγωγής σε Αναπληρωτή Καθηγητή με μονιμότητα στο Πανεπιστήμιο Columbia περιλαμβάνει την αξιολόγηση του υποψηφίου από 25 ειδήμονες του πεδίου και σύγκρισή του με τους καλύτερους διεθνώς επιστήμονες στον τομέα που δραστηριοποιείται ο υποψήφιος. Ακολούθως το Τμήμα συνεδριάζει και αποφασίζει με ομοφωνία ότι ο υποψήφιος κρίνεται ικανός για προαγωγή στην Βαθμίδα του Αν. Καθηγητή με tenure. Ο φάκελος του υποψηφίου προωθείται στο Κυβερνών Σώμα (Board of Trustees) του Πανεπιστημίου όπου ο Πρόεδρος του Τμήματος «υπερασπίζεται» της αποφάσεως του Τμήματος ενώπιον ανεξάρτητης επιτροπής που έχει διορίσει το Κυβερνών Σώμα και αποτελείται από ειδήμονες του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου.

Τον Αύγουστο του 2001 ο Δ. Θάνος ανέλαβε τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλ. Φλέμιγκ». Παρέμεινε ως Διευθυντής του Ινστιτούτου έως τον Μάρτιο του 2006.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 παραιτήθηκε από Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia και ανέστειλε τη λειτουργία του εργαστηρίου του. Μέρος του ερευνητικού προσωπικού μετεφέρθη στο εργαστήριό του στο ΕΚΕΒΕ «Αλ. Φλέμιγκ».

Το 2003 του απενεμήθη ο τίτλος του Adjunct Associate Professor of Biochemistry and Molecular Biophysics ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Τμήματος και εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Columbia.

630 West 168th Street, New York, NY 10032, USA.

Από τον Μάρτιο του 2006 έως σήμερα υπηρετεί ως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Διευθυντής του Κέντρου Βασικής Έρευνας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ/ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

1984-1988: Βραβείο Ειδικού Μεταπτυχιακού Υποτρόφου. Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Επιλογή από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη χορήγηση ειδικής υποτροφίας εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής.

1992-1994: Τιμητικό Βραβείο και Υποτροφία Μεταδιδακτορικού Ερευνητή από το Lucille P. Markey Charitable Trust, Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard.

Ο μη κερδοσκοπικός κοινωφελής οργανισμός Lucille P. Markey Charitable Trust χορηγεί 2 υποτροφίες ετησίως στο Πανεπιστήμιο Harvard για την κάλυψη των εξόδων μισθοδοσίας και αναλωσίμων έρευνας των πλέον αρίστων μεταδιδακτορικών ερευνητών του Πανεπιστημίου. Η μία υποτροφία δίδεται σε μεταδιδακτορικό ερευνητή βασικής έρευνας και η δεύτερη σε κλινικό ερευνητή. Ο Δ. Θάνος επροτάθη για την υποτροφία από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας μέσω διαδικασίας που περιλάμβανε εσωτερικό διαγωνισμό όλων των μεταδιδακτορικών ερευνητών του Τμήματος (άνω των 100) και στην συνέχεια ανταγωνίσθηκε με τους αντίστοιχους μεταδιδακτορικούς ερευνητές που είχαν προταθεί από τα υπόλοιπα Τμήματα του Πανεπιστημίου Harvard. Η τελική διαδικασία επιλογής του καλύτερου για την απονομή του βραβείου περιλαμβάνει αξιολόγηση του ερευνητικού προγράμματος, συστατικές επιστολές και προσωπική συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας ειδική επιτροπή που αποτελείται από Καθηγητές του Harvard υποβάλλουν ιδιαίτερα απαιτητικές ερωτήσεις.



1996-2000: Τιμητική διάκριση και Βραβείο Ανάπτυξης Επιστημονικής Σταδιοδρομίας από τον οργανισμό Irma T. Hirschl and Monique Weill-Caullier Research Award Program (Irma T. Hirschl Career Scientist Award). Πανεπιστήμιο Columbia.



O σκοπός του μη κερδοσκοπικού κοινωφελούς οργανισμού Irma T Hirschl Charitable Trust and Monique Weill-Caulier Charitable Trust είναι να υποστηρίξει τους πλέον ταλαντούχους νέους επιστήμονες, που βρίσκονται στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή για εξέλιξη της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας και για επιστημονική αριστεία στη βιοϊατρική έρευνα. Το πρόγραμμα επιλέγει τον καλύτερο νέο ακαδημαϊκό ερευνητή από τα έξι Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης (Columbia University, Rockefeller University, Mount Sinai School of Medicine, The Albert Einstein College of Medicine, Medical College of Cornell University, and New York University Medical School) για χρηματοδότηση πέντε ετών ύψους $150.000. Οι επιστήμονες που επιλέγονται πρέπει να είναι πρόσωπα με εξαιρετική ικανότητα, πρωτοτυπία και επινοητικότητα στην έρευνά τους και θα πρέπει να έχουν επιδείξει σπουδαία επιτεύγματα. Οι αποδέκτες της διάκρισης και του βραβείου αποκαλούνται Irma T. Hirschl Scholars.



1996-1998:Τιμητική διάκριση και Βραβείο Ανάπτυξης Επιστημονικής Καριέρας από τον Διεθνή Ερευνητικό Οργανισμό March of Dimes (March of Dimes-Basil O’ Connor Starter Research Scholar Award). Πανεπιστήμιο Columbia.



Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του μη κερδοσκοπικού, κοινωφελούς οργανισμού March of Dimes, σκοπός του βραβείου March of Dimes-Basil O’ Connor Starter Research Scholar Award είναι η υποστήριξη της έρευνας επιστημόνων που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ακαδημαϊκής τους καριέρας. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα των νέων επιστημόνων θα πρέπει να εμπίπτουν στους γενικούς σκοπούς του March of Dimes, που είναι η υποστήριξη της έρευνας για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών-εμβρυϊκών βλαβών που μπορούν να οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσουν στον θάνατο των νεογνών, μέσω βασικής έρευνας στους τομείς της μοριακής και κυτταρικής βιολογίας, κλινικής παθολογίας κλπ. Η επιλογή των βραβευθέντων στηρίζεται κυρίως στην ποιότητα του βιογραφικού σημειώματος και στην πληρότητα του ερευνητικού προγράμματος των υποψηφίων και συνοδεύεται από χρηματοδότηση ύψους $150.000 για δύο έτη.



1996-2000: Ανώτατη Τιμητική Διάκριση και Ερευνητικό Βραβείο από τον Διεθνή Οργανισμό Pew Charitable Trusts (Pew Scholars Award in Biomedical Sciences). Πανεπιστήμιο Columbia.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Pew Charitable Trusts, σκοπός του προγράμματος Pew Scholars Award in Biomedical Sciences είναι να υποστηρίξει την Βιοϊατρική έρευνα Ακαδημαϊκών ερευνητών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας τους. Οι υποψήφιοι που επιλέγονται πρέπει να είναι πρόσωπα με εξαιρετική ικανότητα, πρωτοτυπία στο ερευνητικό τους έργο και να έχουν να επιδείξουν επιτεύγματα υψηλοτάτου επιπέδου. Κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων, η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία ότι ο υποψήφιος είναι ένας ανεξάρτητος επιτυχημένος ερευνητής, έχει δημοσιεύσει σημαντικό έργο και έχει εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον. Η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή επιλέγει κάθε έτος 15-20 νέους Ακαδημαϊκούς Ερευνητές από τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, η έρευνα των οποίων χρηματοδοτείται με το ποσόν των $240.000 για τέσσερα έτη. Το Pew Award in Biomedical Sciences θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη διάκριση νέων ακαδημαϊκών ερευνητών στον τομέα των Βιοϊατρικών επιστημών.



2000-2005: Ανώτατη Τιμητική Διάκριση Ακαδημαϊκού Ερευνητή της Επιστημονικής Εταιρείας Λευχαιμιών και Λεμφωμάτων της Αμερικής (Scholar of the Leukemia and Lymphoma Society of America). Πανεπιστήμιο Columbia και μεταφορά του βραβείου στο Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλ. Φλέμιγκ» το 2003.



Το πρόγραμμα αυτό της Εταιρείας Λευχαιμίας και Λεμφωμάτων της Αμερικής με παράδοση 50 ετών σκοπόν έχει την υποστήριξη ερευνητών που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ακαδημαϊκής τους καριέρας και δραστηριοποιούνται στον τομέα της μελέτης της Λευχαιμίας και Λεμφωμάτων. Οι επιλεγμένοι ερευνητές θα πρέπει να είναι πολλά υποσχόμενοι επιστήμονες για να εξελιχθούν σε ηγέτες/πρωτοπόρους στη μελέτη ή/και θεραπεία αιματοπαθειών. Κάθε έτος επιλέγονται συνολικά δέκα επιστήμονες από όλα τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ βάσει αυστηρών ακαδημαϊκών κριτηρίων, όπως πρωτοτυπία και επινοητικότητα του ερευνητικού τους έργου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματοδότηση ύψους $550.000 για πέντε έτη.
    Στην κορυφή