ΤΑ ΑΥΓΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΗ ΝΥΣΤΑ


Εάν κατά το μεσημεράκι νιώθετε τα μάτια σας να γλαρώνουν, φάτε ένα αυγό. Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες του διώχνουν τη νύχτα και αυξάνουν την εγρήγορση.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, οι πρωτεΐνες αυτές - κυρίως όσες υπάρχουν στο ασπράδι - είναι πολύ πιο αποτελεσματικές για άμεση τόνωση απ’ ό,τι οι υδατάνθρακες σε σοκολάτες, μπισκότα και γλυκά στους οποίους συχνά καταφεύγουμε.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, διερεύνησαν πως επηρεάζουν τα διάφορα θρεπτικά συστατικά τα εγκεφαλικά κύτταρα που μας κρατούν ξύπνιους, αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη του οργανισμού.

Όπως διαπίστωσαν, ένα μίγμα όμοιο με το πρωτεϊνικό περιεχόμενο του ασπραδιού του αυγού ενεργοποιούσε αυτά τα κύτταρα, διεγείροντας την παραγωγή του διεγερτικού ορεξίνη. Η ζάχαρη, αντιθέτως, εμπόδιζε την παραγωγή της.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι μπορεί κανείς να αποφασίζει τι θα φάει, γνωρίζοντας πως επηρεάζει επιλεγμένα εγκεφαλικά κύτταρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντένις Μπούρντακοφ.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει πως αν πρέπει κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε ψωμί με μαρμελάδα ή σε αυγά με ψωμί, πρέπει να προτιμήσει το δεύτερο. Αν και οι δυο επιλογές περιέχουν παραπλήσιο αριθμό θερμίδων, η πρωτεΐνη (το αυγό) ωθεί τον οργανισμό να κάψει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Neuron».

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online


    Στην κορυφή