Σύνδρομο Μυοσίτιδας εξ Άγχους (οσφυαλγία ή αυχεναλγία). Υφίσταται ή όχι σαν κλινική οντότητα;


Ονομάζεται διεθνώς Tension Myositis Syndrome και στα ελληνικά μπορεί να μεταφρασθεί ή Σύνδρομο Μυοσίτιδας Τάσης ή πιο απλά Σύνδρομο Μυοσίτιδας εξ άγχους. Οφείλεται σε κάποιο στρεσογόνο ερέθισμα.

Πρόκειται σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ύπαρξής του για μια νοσολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσκαμψία, αδυναμία, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα τις πάσχουσας μυϊκής ομάδας. Συνήθως εκδηλώνεται στην περιοχή της οσφύος ή του αυχένος. Κλινικά μπορεί κάποιος να εντοπίσει κάποια ευαίσθητα σημεία (tender points), ανάλογα με αυτά της Ινομυαλγίας. Στην περιοχή της οσφύος έχουν ανευρεθεί έξη. Τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς. Στο ιστορικό των ασθενών ανευρίσκομαι και άλλες ψυχοσωματικές παθήσεις όπως, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κεφαλαλγία τάσης (Sarno, John E. (2006). The Divided Mind: The Epidemic of Mindbody Disorders. HarperCollins).

Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός είναι ο ακόλουθος: Τα στρεσογόνα ερεθίσματα, όταν είναι έντονα διεγείρουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα το οποίο προκαλεί σύσπαση των τροφοφόρων αγγείων μέσα στους μυς, στα νεύρα και στον συνδετικό ιστό. Η μείωση της ροής του αίματος προκαλεί μείωση της οξυγόνωσης των ιστών και τοπικό πόνο (www.tensionmyositissyndrome.org).

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές ύπαρξης του συνδρόμου, η μόνη θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει ή να θεραπεύσει το σύνδρομο είναι η εκπαίδευση των ασθενών, η ψυχοθεραπεία και ιδιαίτερα η ψυχανάλυση. Σε μία εργασία που αφορούσε άτομα με οσφυαλγία εξ άγχους διάρκειας μέχρι και 9 ετών, το θεραπευτικό αποτέλεσμα μιας ανάλογης θεραπείας έλυσε το πρόβλημα του 54% των ασθενών μέσα σε 6 μήνες. Αντίθετα σύμφωνα με τους αυτούς που δεν έχουν πεισθεί για την ύπαρξη του συνδρόμου, οι αναφερόμενες θεραπευτικές επιτυχίες οφείλονται στο φαινόμενο εικονικού φαρμάκου (placebo effect).

Η αλήθεια είναι ότι ασθενείς με το συγκεκριμένο κλινικό profil, βλέπουμε αρκετούς στην καθημερινή κλινική πράξη. Σε κάποιους από αυτούς η διάγνωση της Ινομυαλγίας είναι κατά την άποψή μου αυτή που ταιριάζει περισσότερο. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η φαρμακευτική θεραπεία που χορηγούμε στους ινομυαλγικούς ασθενείς θα πρέπει να συμπληρώνεται από μια ψυχοθεραπεία από ειδικό ψυχολόγο, εάν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ολοκληρωμένο και μόνιμο. Επομένως πρακτικά εάν σε κάποια χρόνια οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε την ονομάσουμε Ινομυαλγία, είτε Σύνδρομο Μυοσίτιδας εξ άγχους, εάν εφαρμόσουμε την παραπάνω συνδυαστική θεραπεία (φάρμακα+ψυχοθεραπεία) το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ευτυχώς για όλους μας όπως στο ποδόσφαιρο έτσι και πολύ περισσότερο στην Ιατρική «μόνο το αποτέλεσμα μετράει».

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com


Ανακούφιση πόνου με ειδικές τεχνικές κινητοποίησης και χειροπρακτικής!


    Στην κορυφή