Συμβουλές στοματικής υγιεινής για το καλοκαίρι


Πότε πρέπει να τρώμε τα γλυκά, τι να προσέχουμε όσον αφορά στη σωστή στοματική υγεινή.

To καλοκαίρι έρχεται και μαζί με αυτό όλοι θέλουμε να νοιώσουμε πιο χαλαροί, ιδιαίτερα στις διακοπές. Οι καλές συνήθειες δεν πρέπει να μας εγκαταλείπουν το καλοκαίρι, ειδικά εάν αφορά πρόληψη σε θέματα υγείας, όπως η στοματική υγιεινή.

Τα παιδιά, ως γνωστόν, δεν κάνουν ότι τους λέμε πάντα, αλλά μιμούνται ότι κάνουμε εμείς. Αρα θα πρέπει οι γονείς πρώτοι να ακολουθούν τους κανόνες στοματικής υγιεινής, δηλαδή να βουρτσίζουν τα δόντια τους τρεις φορές τη μέρα, με τον σωστό τρόπο, ήτοι 10 φορές προς 3 διαφορετικές κατευθύνσεις. Γι αυτό μέχρι 7 ετών το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται από την μαμά. Όταν δε ματώνει το ούλο θέλει βούρτσισμα 20 φορές, εκτός εάν υπάρχει πληγή. Επίσης στην ηλικία των 7 ετών, θα πρέπει να διδάσκουμε στο παιδί και τη χρήση οδοντικού νήματος, ώστε από τα 8 να μπορεί να το χρησιμοποιεί μόνο του.

Αλλοιώς το να πλένει το παιδί ( η και ο ενήλικας) τα δόντια του επιφανειακά και να λέει ‘μαμά κοίτα Τι ωραία μυρίζει το στόμα μου’ και η μαμά να χαίρεται απέχει πολύ από αυτό που πρέπει να γίνει.

Επίσης και η διατροφή δεν ακολουθεί το αυστηρό ενδεχομένως πλαίσιο της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά μπορεί να τρώνε περισσότερα παγωτά, γλυκά, καραμέλες, οπότε είναι φρόνιμο να μη γίνονται υπερβολές, ιδιαίτερα μεταξύ των κυρίων γευμάτων.

Εάν φάμε το γλυκό κατά την διάρκεια του κυρίου γεύματος, είναι καλύτερα από το να το φάμε ανάμεσα στα γεύματα. Επίσης παίζει ρόλο εάν ο υδατάνθρακας είναι σε στερεή μορφή και καταναλώνεται μαζί με το γεύμα ή μετά. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται μαζί και επίσης είναι καλύτερα να είναι σε υγρή μορφή. Εάν είναι ανάμεσα στα γεύματα πάλι είναι καλύτερα να είναι σε υγρή μορφή.

Οπότε, εάν πίνουμε καφέ με ζάχαρη και κάνουμε 3 ώρες να τον πιούμε και αυτό είναι βλαβερό. Η πρέπει να τον πίνουμε πιο γρήγορα η να μην βάλουμε ζάχαρη!

Επίσης, οι τσίχλες, δεν βλάπτουν τα δόντια. Τα παλιά χρόνια όντως επικρατούσε αυτή η αντίληψη και ίσως και σήμερα λίγο. Η αλήθεια είναι ότι η τσίχλα προάγει την δημιουργία σάλιου στο στόμα και το σάλιο είναι βοηθός ενάντια στην τερηδόνα, άρα κάθε άλλο παρά κακό κάνει. Βέβαια εάν μασάμε όλη μέρα, θα έχουμε πρόβλημα με τους αδένες!

Εάν η τσίχλα είναι light και δεν έχει ζάχαρη, αλλά έχει σορβιτόλη, είναι πολύ καλύτερα, διότι διασπάται αργότερα στο στομάχι και άρα δεν έχουμε τερηδόνα.

Πριν τις διακοπές, ενδείκνυται να γίνεται η εξαμηνιαία επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό, φθορίωση και τσεκάπ. Είναι καλύτερα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να εντοπιστεί πριν τις διακοπές, ώστε να μην υπάρχουν απρόοπτα τότε.

Εάν το παιδί αθλείται, ειδικά στο μπάσκετ, ποδόσφαιρο, μποξ και παρόμοια αθλήματα καλό είναι να φορά προστατευτικό νάρθηκα, όπως και οι αθλητές, για πρόληψη καταγμάτων δοντιών και γνάθων.

Επίσης η επίσκεψη στον οδοντίατρο έχει το νόημα και της υπενθύμισης των κανόνων στοματικής υγιεινής από πιο έγκυρα χείλη, από ότι οι γονείς, ώστε και το παιδί να τους λάβει πιο σοβαρά υπόψη του.

Ο σωστός οδοντίατρος φροντίζει να εκπαιδεύει και να ενημερώνει τον ασθενή σωστά, ώστε να μην έχει χαλασμένα δόντια και να μην τον χρειάζεται. Γι αυτό λέγεται ‘λειτούργημα’ αυτό το επάγγελμα, διότι έχει και μία αλτρουιστική διάσταση. Στην Κίνα, ο γιατρός πληρώνεται όταν ο Άνθρωπος είναι υγιής (!), όχι όταν είναι ασθενής.



5 όπλα έχει ένας οδοντίατρος για την στοματική υγιεινή των παιδιών

- Πρόληψη από τερηδόνα
- Πρόληψη από περιοδοντίτιδα (με βούρτσισμα και φθορίωση)- Φθοριώσεις ανά εξάμηνο (από 3- 3,5 χρονών)
- Πρόληψη από ορθοδοντικές βλάβες (απώλεια νεογιλών δοντιών)
- Καλύψεις οπών και δοντιών στα μόνιμα δόντια
- Πρόληψη από τραύμα (με προστατευτικούς νάρθηκες) : όταν το παιδί παίζει ποδόσφαιρο, μποξ, μπάσκετ η κάνει άλματα ( για να μην σπάσουν δόντια)

Νικόλαος Κουβελάς
Επίκουρος Καθηγητής της Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστημονικό Υπεύθυνο της EURODENTICA
Pediatric Dentist | University of Toronto
Nikolaos S. Kouvelas D.D.S., Ph.D.
Assistant Professor Athens University, Founder of Eurodentica S.A.



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή