Συμβουλές για τα σχολικά ψώνια


Τα σχολεία σε λίγες μέρες θα ανοίξουν και τα σχολικά ψώνια για γονείς και μαθητές είναι ένα σημαντικό γεγονός.

Πρέπει να έχετε τον νου σας καθώς για πολλά προϊόντα δεν υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ασφάλεια των προϊόντων. Όλα αυτά τα έντονα χρωματιστά και ακόμα χειρότερα με άρωμα πλαστικά, βινύλια, μολύβια και μαρκαδόροι μπορούν να εκθέσουν το παιδί σας σε χημικά.

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε καλλίτερες επιλογές.


Σχολικές τσάντες πλάτης

Αποφύγετε τις έντονα χρωματιστές τσάντες βινυλίου *(κατασκευασμένες από πολυβινύλ χλωρίδιο PVC. Πιθανότατα η ετικέτα στο εσωτερικό να γράφει για το υλικό που είναι φτιαγμένη και για την χώρα προέλευσης.

Η νομοθεσία για το βινύλιο και τα βαρέα μέταλλα δεν είναι σε όλο τον κόσμο η ίδια. Η παραγωγή και η απόρριψη του PVC έχει συνδεθεί με καρκινογενέσεις και διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος.

Το μαλακό βινύλιο κατασκευάζεται με την προσθήκη φθαλικών αλάτων, χημικών που έχουν συνδεθεί με ένα πλήθος διαταραχών στην υγεία των παιδιών.

Τα έντονα χρώματα μπορεί εξ άλλου να περιέχουν μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα.Ο μόλυβδος θεωρείται τοξικός για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών. Λόγω των χημικών αυτών ή για τα πρόσθετα μέταλλα που περιέχονται, τα πλαστικά αντικείμενα από PVC είναι αδύνατο να ανακυκλωθούν.

Επιλέξτε σχολικές τσάντες από πολυέστερ ή νάυλον και κατασκευασμένες στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά, ή επιλέξτε εναλλακτικά τσάντες φτιαγμένες από ύφασμα ή δέρμα.

Περιορίστε τα φθαλικά πετώντας στα σκουπίδια την κουρτίνα του μπάνιου, που είναι κασκευασμένη από βινύλιο (PVC), τα παιδικά παιχνίδια που έχουν ή είναι φτιαγμένα από μαλακό πλαστικό, τα πλαστικά δάπεδα από βινύλιο και τα αποσμητικά χώρων.


Δοχεία φαγητού και Δοχεία νερού

Το βινύλιο επίσης χρησιμοποιείται σαν υλικό για την κατασκευή δοχείων φαγητού για παιδιά.
Αν το παιδί σας οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα δοχείο από βινύλιο, προσέξτε να γράφει ότι είναι «ελεύθερο μολύβδου». Θυμηθείτε όμως ότι αυτό είναι απλώς κάτι που το έγραψε ο κατασκευαστής. Αυτά τα προϊόντα δεν έχουν ελεγχθεί ξεχωριστά.

Η καλλίτερη προσέγγιση είναι να αποφεύγετε το βινύλιο παντελώς. Δοκιμάστε τα μεταλλικά κουτιά φαγητού (ανοξείδωτα).

Οι γονείς συχνά ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πάρουν στο σχολείο μαζί τους ένα μπουκάλι με νερό. Αν το νερό της βρύσης είναι ασφαλές δεν χρειάζεται να αγοράσετε μικρά πλαστικά μπουκάλια νερού. Αγοράστε καλλίτερα ένα δοχείο πολλών χρήσεων να το έχει στο σχολείο με νερό και πλύνετε το συχνά.

Δυστυχώς, πολλά ελκυστικά, χρωματιστά πολλών χρήσεων δοχεία νερού είναι κατασκευασμένα από πολυκαρμπονικό πλαστικό. Αυτό το πλαστικό αναγνωρίζεται από τον αριθμό ανακύκλωσης 7 που είναι τυπωμένος στην κάτω μεριά του μπουκαλιού. Συχνά μπορεί να υπάρχουν τα γράμματα PC κάτω από το σύμβολο της ανακύκλωσης. Τα πολυκαρμπονικά πλαστικά περιέχουν Μπισφαινόλη Α (PBA), ένα χημικό που είναι πιθανόν να συνδέεται με διαφόρους τύπους καρκίνους (μαστού και προστάτη), και διαταραχές στην ανάπτυξη ττων παιδιών. Η μπισφαινόλη Α μπορεί από το πλαστικό να περάσει στο νερό, μια διαδικασία που αυξάνει με το πλύσιμο των πολυκαρμπονικών πλαστικών με ζεστό νερό, με τον χρόνο και την φθορά ή την καταστροφή του πλαστικού δοχείου.

Γιατί να το ρισκάρετε; Υπάρχουν καλύτερα εναλλακτικά δοχεία.

Επιλέξτε δοχεία νερού κατασκευασμένα από μέταλλο ή γυαλί που μπορούν να μεταφερθούν στο σχολείο. Κάντε το ίδιο για μεταφορά φαγητού, ιδίως αν αυτό είναι ζεστό ή καυτό.

Αν οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικά δοχεία επιλέξτε τα δοχεία με αριθμό ανακύκλωσης 1, 2, 4 και 5. Αποφύγετε τα 3, 6 και 7. Ιδιαίτερα ο αριθμός 3 πρέπει να αποφεύγεται καθώς αυτός είναι το σύμβολο για το PVC πλαστικό. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το PVC για την αποθήκευση νερού και τροφής.

Τα πλαστικά δοχεία που είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμο πλαστικό 1 και 2 γενικά είναι αποδεκτά για την αποθήκευση τροφίμων.

Ανάμεσα στα ανακυκλώσιμα πλαστικά για αποθήκευση τροφής επιλέξτε δοχεία με τους αριθμούς 4 και 5.

Αποφύγετε τον αριθμό 7.

Επίσης αποφύγετε τα πλαστικά που δεν έχουν αριθμό ανακύκλωσης και αυτά που γράφουν «other».


Μολύβια, στυλό, μαρκαδόροι και μπογιές

Μπορεί να είναι μια συνήθεια που είναι δύσκολο να σταματήσει, αλλά πρέπει να γίνετε επίμονοι στο να θυμίζετε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να μασούν τα μολύβια και τα στυλό. Αν είναι εφικτό επιλέξτε μολύβια που δεν περιέχουν χρώμα. Στο παρελθόν χρωματιστά μολύβια από την Κίνα περιείχαν μόλυβδο.

Επειδή υπάρχει απουσία επαρκών και σωστών κανονισμών στο διεθνές εμπόριο, καλό είναι να προτιμάτε να αγοράζετε μολύβια, χρωματιστά μολύβια και κραγιόν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής και του Καναδά. Αν και δεν είναι εγγυημένο ότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν μόλυβδο, οι χώρες αυτές έχουν σίγουρα καλύτερους κανονισμούς που αφορούν την χρήση του μόλυβδου από χώρες όπως για παράδειγμα η Κίνα. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε για να αγοράσετε μπογιές φτιαγμένες από κερί μελισσών ή άλλες οργανικές ουσίες.
Μαρκαδόροι και μαρκαδόροι υπογράμμισης με γλυκιά μυρωδιά θα αναγκάζουν τα παιδιά σας να τους μυρίζουν συνεχώς. Όπως και με άλλα αρωματικά προϊόντα, φθαλικά άλατα χρησιμοποιούνται συχνά για να γίνουν ισχυρά αρώματα και που να διαρκούν περισσότερο.
Επιλέξτε μαρκαδόρους χωρίς άρωμα ώστε να αποφύγετε την έκθεση του παιδιού σας σε φθαλικά.


Μπιζού

Πετάξτε τα μεταλλικά παιχνίδια, τις αλυσίδες για τα κλειδιά, σκουλαρίκια, καρφίτσες και άλλα που έχουν ένα 'θαμπό γκρι χρώμα', είναι πολύ βαριά για το μέγεθος τους και αν τα σύρουμε σε ανοιχτόχρωμη επιφάνεια αφήνουν μια γκρι γραμμή. Μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου.

Αποθαρρύνετε τα παιδιά και τους έφηβους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, ώστε να μειωθεί η έκθεση τους στην ιονίζουσα ακτινοβολία.


Κώστας Δαλούκας
Παιδίατρος
www.paidiatros.blog.comΔιαβάστε επίσης:


    Στην κορυφή