Στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας και μη φαρμακευτική θεραπεία


Η στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας εκδηλώνεται κυρίως:

- Ως αδυναμία στύσης
-Ως αδυναμία επαρκούς διατήρησης της στύσης
-Ως διαταραχή στην εκσπερμάτωση

Κατά την διάρκεια της στύσης υπάρχει αυξημένη εισροή αίματος σε τοπικό σύστημα βοθρίων και παράλληλα πλήρης χαλάρωση του λείου μυός του σώματος του πέους. Το οξείδιο του αζώτου αποτελεί σημαντική ουσία για την επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικής στύσης. Η εκσπερμάτωση διεγείρεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προκαλεί σύσπαση επιδυδιμίδας, σπερματικού πόρου, σπερματικών κυστιδίων, προστάτη, με αποτέλεσμα την εισροή σπερματικού υγρού στην ουρήθρα. Πολύπλοκες νευρικές οδοί και ορμόνες ρυθμίζουν τη στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας προκαλείται από παράγοντες και νοσήματα που προκαλούν διαταραχές αιματικής ροής στην περιοχή του πέους, διαταραχές νεύρων στην περιοχή, διαταραχές ορμονών. Ενίοτε πρόκειται για τοξική δράση φαρμάκων και ουσιών.

Η στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας είναι νόσημα, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί για να αποκατασταθεί, χημική φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο τα μη φαρμακευτικά μέτρα σε συνδυασμό με την χορήγηση φαρμάκων εναλλακτικής ιατρικής έχουν θέση στις ήπιες περιπτώσεις προβλημάτων στύσης και σε περιπτώσεις δυσανεξίας στα χημικά φάρμακα.

Εσείς που έχετε προβλήματα στύσης πρέπει:

-Να μην καπνίζετε και να αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους καπνιζόντων όπου εκτίθεστε παθητικά στον καπνό πολλαπλών τσιγάρων. H ελαστικότητα των αγγείων του γεννητικού συστήματος, η ομαλή έκκριση μονοξείδιου του αζώτου ΝΟ από το άθικτο ενδοθήλιο, η καλή τοπική βιοχημική ισορροπία είναι προϋποθέσεις επαρκούς στύσης. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα την διατάραξη της βιοχημικής ισορροπίας στο γεννητικό σύστημα, την απώλεια ελαστικότητας των αγγείων και την ανάπτυξη δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου. Ανάλογες μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιδράσεις στη στυτική λειτουργία έχουν και άλλες τοξικές ουσίες (π.χ. χασίς, κοκαΐνη).

-Να κάνετε διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες και χαμηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία ανευρίσκονται κλασσικά στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη, τις μαργαρίνες αλλά και στα φυτικά έλαια των τυποποιημένων προϊόντων και των εστιατορίων. Επίσης πρέπει να εμπλουτίσετε την διατροφή σας σε καθημερινή βάση με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ντομάτα ή χυμό ντομάτας, κακάο (όχι πάνω από ένα φλιτζάνι ημερησίως), καρότα, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, να καταναλώνετε αφρόψαρα τουλάχιστον δύο φορές εβδομαδιαίως, να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ – γλυκών.

Η μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση φρούτων λαχανικών, συστηματική κατανάλωση οσπρίων extra παρθένου ελαιόλαδου ψωμιού ολικής άλεσης, είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο. Μελέτες αναδεικνύουν τα οφέλη των παραπάνω διατροφικών παρεμβάσεων, σε βάθος χρόνου, στην ομαλοποίηση της στύσης.

-Να περπατάτε καθημερινά τουλάχιστον επί μισή ώρα. Η αποφυγή της καθιστικής ζωής ασκεί τονωτική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα και στο μεταβολισμό ενώ επάγει την ομαλή έκκριση των ανδρικών γεννητικών ορμονών.

-Να αποφεύγετε την πολύωρη καθημερινή ποδηλασία και τα στενά ρούχα που συμπιέζοντας το γεννητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσουν τη ροή αίματος στο πέος.

-Να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση, το σάκχαρο και την χοληστερίνη σας σε κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα. Η περιφέρεια μέσης σας πρέπει να διατηρείται σε επίπεδα κάτω από 102 cm. Οι άνδρες με αρτηριακή πίεση, σάκχαρο και χοληστερίνη στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα κινητοποιούν πολύτιμες στυτικές εφεδρείες. Η παχυσαρκία και η κατανομή του υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα επίσης μειώνουν την κυκλοφορική επάρκεια.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε για τα μη φαρμακευτικά μέτρα αποκατάστασης της στύσης:

Τα μέτρα τροποποίησης της καθημερινότητας που αναφέρονται παραπάνω απαιτούν ένα εξάμηνο για την αποτελεσματική κινητοποίηση των αμυντικών εφεδρειών του οργανισμού σε ήπιες περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας.

Η αποτελεσματικότητα των μη φαρμακευτικών αυτών στρατηγικών ενισχύεται περαιτέρω με εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα, εξατομικευμένα προγράμματα παρέμβασης σε καθημερινές συνήθειες και φυσικά φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή