Στυτική δυσλειτουργία: Ενα συχνό πρόβλημα για το οποίο υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανάμεσα στα δικαιώματα του κάθε ατόμου περιλαμβάνεται και το δικαίωμα στην σεξουαλική υγεία καθώς και της ευχαρίστησης και του ελέγχου της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής συμπεριφοράς σε εναρμονισμό με την κοινωνική και την προσωπική ηθική. Οπότε και αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου με διαταραχή της σεξουαλικής του λειτουργίας να λάβει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Η ανδρική σεξουαλική λειτουργία αποτελείται από τις ακόλουθες φάσεις : Επιθυμία ,Διέγερση ,Οργασμός και Εκσπερμάτιση. Η εναρμόνιση των παραπάνω φάσεων οδηγεί στην σεξουαλική ικανοποίηση και αποτελεί έκφραση της σεξουαλικής υγείας.

Οι διαταραχές της ανδρικής σεξουαλικότητας περιλαμβάνουν διαταραχές της Επιθυμίας (μειωμένη ή έλλειψη επιθυμίας ,σεξουαλική αποστροφή), διαταραχές της Διέγερσης (στυτική δυσλειτουργία ,παρατεταμένη στύση ,ανωμαλίες της μορφής του πέους ), διαταραχές του Οργασμού (ανοργασμία ,καθυστερημένος οργασμός ), διαταραχές της Εκσπερμάτισης (πρόωρη εκσπερμάτιση ,καθυστερημένη εκσπερμάτιση ,έλλειψη εκσπερμάτισης και παλίνδρομη εκσπερμάτιση ) και διαταραχές της Αισθητικότητας (υπό και υπέρ αισθητικότητα και πόνος ).

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στην στυτική δυσλειτουργία , η οποία είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών και την σχέση πολλών ζευγαριών. Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση πεικής στύσης ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης .Είναι ένα πρόβλημα αρκετά κοινό και σύμφωνα με μία σημαντική μελέτη η οποία έγινε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1990 το 52% των ανδρών ηλικίας από 40-70 ετών παρουσίαζε από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία .Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυξάνει και ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τα περιστατικά αυτά από 155.000.000 παγκοσμίως το 1995 θα φτάσουν τα 322.000.000 το έτος 2025. Ένας από τους κύριους λόγους της αύξησης αυτής είναι η σημαντική αύξηση του μέσου όρου ζωής που αποτελεί και κύριο προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση στυτικών διαταραχών.

Τα αίτια τις στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να ταξινομηθούν σε οργανικά ,ψυχογενή και μεικτά.
Τα ψυχογενή αίτια , τα οποία και υπερτερούν στις μικρότερες ηλικίες , οφείλονται σε πολύ συχνές στην εποχή μας καταστάσεις , όπως η κατάθλιψη , το stress , το άγχος της πρώτης φοράς σε νέα άτομα κ.α.

Η ίδια η καθημερινή ζωή μας καθηλώνει μέσα από το πρέπει και την συνεχή διεκδίκηση ενός ρόλου που επάνω στο σεξ θα βγάλει υπερένταση , εκνευρισμό και δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε και να χαρούμε την σεξουαλική επαφή. Ο αγχώδης και βιαστικός άνδρας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει χωρίς λόγω και αιτία την στύση του . Όταν το μυαλό του είναι γεμάτο από χιλιάδες σκέψεις μέσα στο ερωτικό παιχνίδι , η ερωτική του διάθεση αδειάζει μένοντας μηχανικά κάτω από την υποχρέωση του να κάνει έρωτα , παρά από την ανάγκη του «θέλω να κάνω έρωτα».Πολλοί άνδρες χαρακτηριστικά αναρωτιούνται ότι , ενώ το βράδυ έχουν ερωτική διάθεση , όμως ξαφνικά κάτω από μια σκέψη , αλλά και από την κούραση της ημέρας μπορεί αυτή να φύγει , δημιουργώντας το άγχος του να συνεχίσουν μια ερωτική επαφή χωρίς να την νιώθουν. Ακόμη δε και από το φόβο να μην αρνηθούν το ερωτικό κάλεσμα της συντρόφου , οδηγούνται μηχανικά στο ερωτικό κρεβάτι , όπου είναι πιθανόν να μην λειτουργήσουν χάνοντας ξαφνικά την στύση τους .

Τα οργανικά αίτια διακρίνονται σε:

1. Αγγειακά ( ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ,υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακή νόσο) που οφείλονται σε παθήσεις πολύ συχνές πλέον στην εποχή μας . Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακού τύπου εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο. Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ασθενείς με στυτική διαταραχή , χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου , όταν υποβλήθηκαν σε καρδιολογικό έλεγχο το 20% περίπου παρουσίαζε βλάβες στα στεφανιαία αγγεία χωρίς να το γνωρίζει.
2. Νευρογενή ( ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκα ,νόσο του Parkinson ,εγκεφαλικό επεισόδιο ,χειρουργική της πυέλου όπως ριζική προστατεκτομή , ριζική κυστεκτομή κ.α.).
3. Ορμονικά ( ασθενείς με υπογοναδισμό ,υπό και υπερθυρεοειδισμό ).
4. Ανατομικά ( συγγενείς και επίκτητες γωνιώσεις του πέους ).
5. Οφειλόμενα σε φάρμακα και ουσίες ( αντιυπερτασικά , αντικαταθλιπτικά, αντιανδρογόνα, καπνός ,αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες ).


Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα διαθέτουμε αξιόπιστες λύσεις για όλους τους ασθενείς με προβλήματα στύσης .

1. Στην πρώτη γραμμή θεραπείας ανήκουν τα φάρμακα από το στόμα (σιλδεναφίλη , τανταλαφίλη , βαρδεναφίλη) τα οποία είναι απολύτως ασφαλή , εύκολα στην χρήση και αποτελεσματικά στο 70-80% των ασθενών. Το πρώτο που βγήκε στην αγορά το 1998 ήταν η σιλδεναφίλη (VIAGRA ®) το οποίο άνοιξε μια νέα εποχή γιατί η προβολή που έλαβε το γεγονός από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχε ως αποτέλεσμα ο άνδρας που έπασχε και ήταν κλεισμένος στο καβούκι του, να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μια αξιόπιστη λύση και να απευθυνθεί στους ειδικούς ιατρούς αναζητώντας θεραπεία .Το φάρμακο έχει μελετηθεί αναλυτικά και πάνω από 2000 επιστημονικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του. Μάλιστα η σιλδεναφίλη και η ταδαλαφίλη έλαβαν ένδειξη χορήγησης και για την πνευμονική υπέρταση , ένα βαρύ καρδιολογικό νόσημα , γεγονός που ενδυναμώνει ακόμα παραπάνω το προφίλ ασφάλειας των φαρμάκων αυτών. Στην συνέχεια το 2003 κυκλοφόρησαν ακόμα δύο φάρμακα τα ποία λαμβάνονται από το στόμα η ταδαλαφίλη (CIALIS®) και η βαρδεναφίλη (LEVITRA / VIVANZA®) που ενδυνάμωσαν και εμπλούτισαν την θεραπευτική μας φαρέτρα .Και τα φάρμακα αυτά είναι απολύτως ασφαλή και έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα. Έχει μεγάλη σημασία η σωστή λήψη των φαρμάκων αυτών γιατί πολλές περιπτώσεις αποτυχίας της θεραπείας οφείλονται στο γεγονός ότι ο ασθενής είτε δεν γνώριζε , είτε δεν ακολούθησε τον σωστό τρόπο χρήσης τους .Η μόνη απόλυτη αντένδειξη των φαρμάκων είναι η συγχορήγηση με τα νιτρώδη ( ένας τύπος καρδιολογικού φαρμάκου).Παγκοσμίως σήμερα περίπου 40.000.000 ασθενείς χρησιμοποιούν κάποιο από τα παραπάνω τρία φάρμακα , ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός φτάνει τις 200.000. Στην πρώτη γραμμή θεραπείας ανήκει και η συσκευή vacuum (προκαλεί τεχνητή στύση χρησιμοποιώντας κενό αέρα).

2. Στην δεύτερη γραμμή θεραπείας ανήκουν οι ενδοπεικες ενέσεις (τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του) καθώς και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση ουσιών που προκαλούν στύση.

3. Στην τρίτη γραμμή θεραπείας βρίσκεται η χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεικών προθέσεων οι οποίες αποτελούν ένα πολύ αξιόπιστο και αποτελεσματικό στυτικό μηχανισμό. Ο μηχανισμός αποτελείται από μία υδραυλική διάταξη ( δύο κύλινδροι , μια δεξαμενή και μια αντλία ) . Η επέμβαση γίνεται διαμέσου μιας μικρής τομής 1 cm στο σημείο όπου το πέος ενώνεται με το δέρμα που καλύπτει τους όρχεις .Στην συνέχεια δημιουργούνται δύο κανάλια στα σηραγγώδη σώματα και οι κύλινδροι τοποθετούνται εκεί . Η δεξαμενή με το υγρό τοποθετείται στον χώρο δίπλα από την ουροδόχο κύστη , ενώ η αντλία τοποθετείται στο όσχεο σε τέτοιο σημείο που να είναι εύκολος ο χειρισμός της . Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μια ώρα και απαιτείται νοσηλεία μιας μόνο ημέρας στην κλινική Πιέζοντας την αντλία το υγρό μεταφέρεται από την δεξαμενή στους κυλίνδρους με αποτέλεσμα την αυτόματη επίτευξη στύσης η οποία μπορεί να διατηρηθεί όση ώρα το επιθυμούμε . Όταν έχει ολοκληρωθεί ο οργασμός ο άνδρας πιέζει τη βαλβίδα και το υγρό επιστρέφει στην δεξαμενή με αποτέλεσμα την χάλαση του πέους . Η στύση κατά αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται φυσική και εξασφαλίζεται ένα τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα , ενώ η σεξουαλική επαφή γίνεται χωρίς σχεδιασμό , αυτόματα , οπουδήποτε και για όση ώρα χρειάζεται .Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η πρόθεση δεν προκαλεί καμία ενόχληση και δεν είναι με κανένα τρόπο ορατή .

4.Τον τελευταίο καιρό έχουμε και μια καινούργια θεραπεία η οποία δεν χρειάζεται ούτε φάρμακα ,ούτε κάποια χειρουργική πράξη. Πρόκειται για την χρήση κρουστικών κυμάτων τα οποία μέσω νεοαγγειογέννεσης αναπλάθουν το αγγειακό δίκτυο του πέους και δίνουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

5. Τέλος υπάρχουν και θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες είναι ότι για να έχουν πιθανότητες να διατηρήσουν μια υγιή στύση θα πρέπει να βελτιώσουν ορισμένες παραμέτρους του τρόπου ζωής τους όπως , να διακόψουν το κάπνισμα ,να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και λίπους ,να μειώσουν το stress καθώς και να ασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κωνσταντίνος Ρόκκας
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας



Διαβάστε περισσότερα άρθρα....


    Στην κορυφή