Στάδια εξωσωματικής γονιμοποίησης


ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Καθορίζεται η ημέρα έναρξης της θεραπείας, η δοσολογία των φαρμάκων, ο τρόπος χορήγησής τους και η ημέρα της επανεξέτασης.

Σε κάθε επίσκεψη γίνεται μέτρηση της Οιστραδιόλης και υπερηχογράφημα με το οποίο ελέγχεται το πάχος του ενδομητρίου, ο αριθμός και το μέγεθος των ωοθυλακίων που αναπτύσσονται σε κάθε ωοθήκη. Από τα αποτελέσματα αυτά ρυθμίζεται η αγωγή που ακολουθεί η γυναίκα.
Η διέγερση διαρκεί 9 – 12 ημέρες περίπου.


ΩΟΛΗΨΙΑ

Την ημέρα της ωοληψίας, η γυναίκα λαμβάνει μια ελαφρά αναισθησία και υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση γίνεται διακολπικά η παρακέντηση και η λήψη των ωαρίων. Μετά το τέλος της ωοληψίας, η γυναίκα παραμένει στο κέντρο για μια περίπου ώρα και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι της.


ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται μαζί σε καλλιεργητικό υλικό και επωάζονται για 16 – 18 ώρες (IVF).
Σε περίπτωση ανδρικής υπογονιμότητας ή μικρού αριθμού ωαρίων, εφαρμόζεται η ενδοωαρική έγχυση σπερματοζωαρίων ή μικρογονιμοποίηση (ICSI).
Την επόμενη ημέρα της ωοληψίας γνωρίζουμε τον αριθμό των γονιμοποιημένων ωαρίων.


ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ

Η εμβρυομεταφορά είναι μια ανώδυνη διαδικασία που γίνεται χωρίς νάρκωση 2 – 5 ημέρες μετά την ωοληψία. Τα γονιμοποιημένα ωάρια τοποθετούνται με ένα λεπτό καθετήρα υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση στην ενδομητρική κοιλότητα.
Το τεστ κύησης με μέτρηση β-χοριακής γίνεται 14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.


ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΕΜΒΡΥΩΝ

Τα καλής ποιότητας έμβρυα που δεν θα μεταφερθούν στη μήτρα της γυναίκας, καταψύχονται και συντηρούνται σε υγρό άζωτο στους -196ο C (θερμοκρασία που αναστέλλει την ανάπτυξη), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε επόμενο κύκλο.

Περικλής Π. Καλκάκος
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

www.kalkakos.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή