Σε ποια ηλικία σταματάει η περίοδος μιας γυναίκας και πώς επηρεάζει το γεγονός αυτό τη σεξουαλική της λειτουργία;


Η ηλικία της διακοπής της περιόδου δεν είναι σταθερή. Υπάρχει περίπτωση μία γυναίκα να έχει εμμηνόπαυση στην ηλικία των 36 ετών και άλλη στα 55. Είναι γεγονός βέβαια ότι στις περισσότερες γυναίκες η έμμηνος ρήση σταματά μεταξύ 45 και 50 ετών.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν σε μια γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση είναι πολλές και συχνά επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής της, από τη συναισθηματική της κατάσταση μέχρι τη σεξουαλική της συμπεριφορά. Η γυναίκα αρχίζει να γίνεται πιο ευάλωτη και εύθραυστη ως προς τη σχέση με τον εαυτό της, τη σεξουαλική της εικόνα και ως προς τη σχέση της με το σύντροφό της.

Κατά την περίοδο αυτή, παρατηρείται μεγάλη πτώση των επιπέδων των γυναικείων ωοθηκικών ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης), γεγονός που επιφέρει συνήθως έκπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Επιπλέον, προκαλείται λέπτυνση έως και ατροφία του κολπικού βλεννογόνου και ξηρότητα λόγω ελάττωσης των κολπικών υγρών, που σταδιακά οδηγούν σε μείωση της συχνότητας έως και σε αποφυγή των σεξουαλικών επαφών. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών γίνεται με χορήγηση εξωγενών οιστρογόνων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί βέβαια, ότι η θεραπεία αυτή αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού, σε συνάρτηση βέβαια με τον τρόπο και τη διάρκεια χορήγησής της, καθώς και με την ηλικία και την προδιάθεση της εκάστοτε γυναίκας. Από την άλλη πλευρά, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τακτική θεραπεία με υδρόφιλα υπόθετα ή κρέμα, καθώς και με εφαρμογή λιπαντικής ζέλης κατά την επαφή.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή