ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Από ημερών έχει εφαρμοσθεί η υπ’αρ. Γ5:34043/11-6-2015 (ΦΕΚ. β117), υπουργική απόφαση για τον έλεγχο ελαχίστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων, επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και προσθέτει:

«Από τις παρατηρήσεις συναδέλφων και την έρευνα που έκανε η Ένωσή μας υπάρχει ομαδοποίηση των φαρμάκων σε μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες όπου συνυπάρχουν φάρμακα πρωτότυπα χωρίς αντίγραφο και γενόσημα που έχουν πρωτότυπα.

Επειδή όπως διαπιστώθηκε υπάρχουν πρωτότυπα φάρμακα χαμηλού κόστους τα οποία προσμετρούνται στην ποσόστωση (π.χ. Salospir), σε βάρος γενοσήμων, μετά από επικοινωνία μας με την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, προτείναμε πρωτότυπα φάρμακα χαμηλού κόστους να μην προσμετρούνται στην ποσόστωση γιατί σε αντίθετη περίπτωση πολλοί ιατροί θα αναγκαστούν να αναγράφουν γενόσημα που είναι στην ίδια θεραπευτική ομάδα με υψηλότερο κόστος όπως π.χ. τα αντιαιμοπεταλιακά στα οποία συνυπάρχουν το Salospir και η κλοπιδογρέλη δεδομένου ότι υπάρχουν γενόσημα στην κλοπιδογρέλη.

Επειδή όπως πληροφορηθήκαμε η ποσόστωση είναι βάσει όγκου και όχι αξίας σκευάσματος ο ΕΟΠΥΥ βλέπει θετικά αυτή την πρόταση και ελπίζουμε να υπάρξει αντίστοιχη ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα θα έρθουμε σε επαφή με τον ΕΟΦ για να υπάρξει νέα κατηγοριοποίηση φαρμάκων σε υποομάδες ανά θεραπευτική κατηγορία για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην συνταγογράφηση» καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στην κορυφή