ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ


Η χρόνια νεφρική νόσος τελικού σταδίου παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα και συνιστά σήμερα ένα βαρύτατο κοινωνικό φορτίο. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η επακόλουθη παθολογική κατάσταση μιας προοδευτικής, και μη αναστρέψιμης καταστροφής νεφρώνων που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση όλων των απεκκριτικών (σπειραματικών, σωληναριακών) και των ενδοκρινικών λειτουργιών των νεφρών, η οποία αναπτύσσεται βαθμιαία σε χρονικό διάστημα μηνών ή ετών.

Από την Παρασκευή 11 έως την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου η Νεφρολογική Κλινική της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει στη Λάρισα το Νεφρολογικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδας 2015. Το Συμπόσιο βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του ξενοδοχείου Larissa Imperial.

Το Συμπόσιο αυτό έρχεται για 3η συνεχή χρονιά να αναδείξει ένα αδιάλειπτο κλινικό και επιστημονικό έργο στην υπηρεσία των ασθενών και της κοινωνίας. Το έργο αυτό επιτελείται από ιδρύσεως του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λαρίσης με υποδειγματικό τρόπο, ακόμη και σήμερα μέσα στην κρίση, παρά τις συχνά ανορθολογικές ελλείψεις μέσων, προσωπικού και υποδομών.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Νεφρολογίας κ. Ι. Στεφανίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου, η χρόνια νεφρική νόσος τελικού σταδίου παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα και συνιστά σήμερα ένα βαρύτατο κοινωνικό φορτίο. Παρόλο που ο επιπολασμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι σε σύγκριση μικρότερη από ότι στις Η.Π.Α. φαίνεται ότι και εδώ ο συνολικός αριθμός των αρρώστων με Χ.Ν.Α. τελικού σταδίου αυξάνεται συνεχώς. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα επέχουν στις νεφροπάθειες η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή θεραπεία. Το Νεφρολογικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδος 2015 φιλοδοξεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Στη διάρκεια του συμποσίου καταξιωμένοι επιστήμονες, θα αναπτύξουν τις σύγχρονες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία των νεφρικών παθήσεων. Ο κ. Peter Mertens, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου της Γερμανίας, θα μιλήσει το Σάββατο για την αντιδιαβητική αγωγή στη χρόνια νεφρική νόσο. Επιπλέον το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες, που αφορούν έμμεσα και άμεσα τις νεφρικές παθήσεις, όπως την αρτηριακή υπέρταση, τα αιματολογικά νοσήματα, τα συστηματικά νοσήματα και τις συγγενής παθήσεις του νεφρού. Επίσης θα υπάρξουν σημαντικές επιστημονικές εισηγήσεις σχετικά με τη μεταμόσχευση νεφρού που είναι γενικού ενδιαφέροντος και οι οποίες αφορούν τόσο τους νεφροπαθείς όσο και το κοινό. Η νοσηλευτική προσέγγιση των ασθενών με βαριές νεφροπάθειες θα αναπτυχθεί την Κυριακή σε κεντρικές ομιλίες της κ. Ν. Ουσταμπασίδου, της κ. Κ Βαρώνου, και της κ. Β. Κούμτσιου από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν σύγχρονες εξελίξεις στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των νεφρικών παθήσεων. Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή και περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις και κλινικά φροντιστήρια. Θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες με καταξιωμένο έργο στη Νεφρολογία και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Η νοσηλευτική ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό της επίλεκτης θεματολογίας του. Παράλληλα, θα δοθεί βήμα σε νεότερους, ταλαντούχους επιστήμονες με σκοπό την ευρύτερη προώθηση της νέας γνώσης και τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

Όπως, σημειώνει ο κ. Στεφανίδης, κάθε πάθηση που οδηγεί σε μη αναστρέψιμη καταστροφή νεφρικού παρεγχύματος προκαλεί χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Τα αίτια της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας είναι επομένως ποικίλα και συμπεριλαμβάνουν ομάδες παθήσεων όπως οι σπειραματοπάθειες, διάμεσες νεφροπάθειες, συστηματικές παθήσεις, παθήσεις των αγγείων, αποφρακτική ουροπάθεια και συγγενείς νεφροπάθειες. Πολλές από τις παθήσεις αυτές περιγράφονται με λεπτομέρεια στο κεφάλαιο των παθήσεων του νεφρικού παρεγχύματος. Οι κυριότερες από άποψη συχνότητας παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί . Η διαβητική νεφροπάθεια έχει εξελιχθεί στη συχνότερη αιτία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, που πριν από την εποχή της ινσουλίνης ήταν η σπειραματονεφρίτιδα. Υπάρχει επίσης μια σχετικά μεγάλη ομάδα ασθενών που δεν μπορούν να καταταγούν αιτιολογικά, επειδή έρχονται στο νοσοκομείο με προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια και ρικνούς νεφρούς, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να καθορισθεί η πρωτοπαθής νόσος.

Οι παθήσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) τελικού σταδίου, καταγεγραμμένες κατά σειρά συχνότητας

Αίτιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας - Συχνότητα

Διαβητική νεφροπάθεια - 35%

Υπερτασική νεφροπάθεια (αγγειακός νεφρός) - 25%

Χρόνια σπειραματονεφρίτιδα - 10%

Αποφρακτική ουροπάθεια, χρόνια πυελονεφρίτιδα - 5%

Νεφροπάθεια από αναλγητικά - 5%

Πολυκυστικοί νεφροί - 5%

Άλλα αίτια (π.χ. πολλαπλούν μυέλωμα, αμυλοείδωση, ΣΕΛ) - 15%






    Στην κορυφή