ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
12/11/2015

Οι αριθμοί των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών έχουν ξεπεράσει πλέον τα νούμερα που μπορεί να αντιμετωπίσει η πολιτεία και καθώς πλέον δεν είναι διαχειρίσημα, χρειάζεται πιο συνολική και συστηματική αντιμετώπιση, τόσο από την πολιτεία, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα στο 2015 εισήλθαν στην Ευρώπη 218.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, από τους οποίους οι 210.000 έφτασαν στην Ελλάδα, που αποτελεί ακόμη και σήμερα την κύρια πύλη εισόδου τους!

Το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του τoυ 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα της Υγείας» που διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεδρίου Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Πάνος Α. Ευσταθίου Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επισημαίνει ότι σήμερα οι πιο ευπαθείς ομάδες αυτών των πληθυσμών είναι οι γυναίκες και τα παιδιά, καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό οι άνδρες έχουν ήδη μεταφερθεί στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ η έλευση του χειμώνα εγκυμονεί κινδύνους, καθώς δυσχεραίνει τη μετακίνηση αυτών των πληθυσμών. Το θέμα τονίζει ο κ. Ευσταθίου είναι κυρίως κοινωνικό, καθώς σε γενικές γραμμές, εκτός εξαιρέσεων όπως ο ανεπαρκής εμβολιασμός για πολιομυελίτιδα σε πολύ μικρές ηλικίες, η γενική κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.

Το Συνέδριο «Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα της Υγείας», το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα Υγείας θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 15 Νοεμβρίου 2015, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Σκοπός του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα της Υγείας» είναι η παρουσίαση όλων των δεδομένων και η συζήτηση πάνω σε αυτά που αφορούν τις έκτακτες καταστάσεις στον τομέα Υγείας και τα υποσυστήματα αυτού κάτω από τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού διαχείρισης των πόρων.

«Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου καταξιωμένοι συνάδελφοι θα αναπτύξουν τις πλέον σημαντικές εξελίξεις σε τομείς όπως η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας υγείας, οι επιπτώσεις στον τομέα υγείας από την είσοδο παράτυπων μεταναστών και προσφύγων (εφαρμογή Συνθήκης Γενεύης) και οι επιπτώσεις χρόνιων και ειδικών νοσημάτων στον πληθυσμό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις και δορυφορικά συμπόσια» σημειώνει ο κ. Ευσταθίου και προσθέτει:

«Την χρονική αυτή περίοδο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά η αναγκαιότητα για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε ότι αφορά την διαχείριση κρίσεων στον Τομέα Υγείας είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε.

Η οικονομική κρίση, η διακίνηση ανθρωπίνων μαζών είτε υπό την μορφή προσφύγων, είτε υπό τη μορφή παράτυπων μεταναστών, τα έκτακτα προβλήματα για τη δημόσια υγεία όπως ο ιός του Έμπολα και η ανάπτυξη νέων μεθόδων, φαρμακευτικών και ιατρικών θεραπειών καθιστούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επίκαιρη την οργάνωση φόρουμ υγείας για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Το Συνέδριο θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη νέων ιδεών, πρόταση νέων σχεδίων και παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών στο ευρύτερο χώρο της υγείας».

Θεματικές Ενότητες Συνεδρίου:

-Σοβαρές Διασυνοριακές Απειλές για την Δημόσια Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση από λοιμώδεις (ιός Έμπολα, Ελονοσία κ.λ.π.) αλλά και χημικούς-βιολογικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

-ΕΣΥ: προτεραιότητες για την ολοκλήρωσή του

-Ασφαλιστικό Σύστημα. Σημερινή Κατάσταση – Προοπτικές

-«Προσφυγικό Ζήτημα»: οργάνωση, σχεδιασμός, προοπτικές

-Συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Υγείας σε περίοδο κρίσης

-Η Συμβολή της Φαρμακοβιομηχανίας στην Αντιμετώπιση της Κρίσης

-Οι επιπτώσεις των μαζικών απωλειών σε περίοδο κρίσης

-Αντιμετώπιση ορθοπαιδικού τραύματος. Νέες τεχνικές – Μέθοδοι




    Στην κορυφή