ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ


Πολυμέτωπη, σκληρή «μάχη» εναντίον πληθώραςνοσημάτων που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως«μάστιγες» του σύγχρονου κόσμου και οι οποίεςταλαιπωρούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σεπαγκόσμιο επίπεδο, καλείται να δώσει σήμερα η σύγχρονηΕσωτερική Παθολογία!

Η παχυσαρκία, ξεχωριστή πάθηση, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη(Σ.Δ.) και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποτελείεπιδημία σε όλες τις βιομηχανικές χώρες, καθώς, σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα,περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ενήλικες είναιυπέρβαροι και 300 εκατομμύρια παχύσαρκοι. Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται να γιγαντώνεται, όπως αποκαλύπτουν σχετικές επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες προβλέπουν ότι τα επόμενα 50 χρόνια το υπολογιζόμενο προσδόκιμο επιβίωσηςαναμένεται να μειωθεί αισθητά εξαιτίας της παχυσαρκίας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η πιο συχνή και ύπουλη διαταραχή του μεταβολισμού που μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βαρύτατες επιπλοκές, λαμβάνει, πλέον, διαστάσεις «πανδημίας». Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείαςδιεθνώς, καθώς για την αύξηση της συχνότητάς του ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, ο τρόπος ζωής καιδιατροφής των ανεπτυγμένων χωρών!

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο μεγάλος αυτός«δολοφόνος» του ανθρωπίνου γένους, συνεχίζουνακάθεκτα το καταστροφικό τους «έργο», καθώς ευθύνονται για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο αριθμός αυτός έως το2025 αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια,δηλαδή σε ποσοστό περίπου 40 – 45% τηςπαγκόσμιας θνησιμότητας!

Οι νεοπλασματικές ασθένειες σημειώνουναμείωτη θνητότητα τα τελευταία χρόνια, παρά τηνανάπτυξη σύγχρονων νέων θεραπειών, καθώς τανεοπλάσματα ευθύνονται για περίπου το 1/3 τωνθανάτων σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τονΠαγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο καρκίνοςείναι σήμερα από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2010 η νόσος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου τωνσυνολικών θανάτων), αριθμός που αναμένεται ναανέλθει σε περίπου 13.1 εκατομμύρια έως το 2030.

Εάν, μέσα σε όλα αυτά, ληφθεί υπόψη η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη την τελευταία 20ετία, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς σε πόσο κρίσιμο «σταυροδρόμι»βρίσκεται στις μέρες μας η υγεία, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω επισημαίνει, με αφορμή τη διεξαγωγή του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας στις 11 – 14 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel) ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.), ΚαθηγητήςΠαθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ούλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ - Αυστρία) κύριοςΣωτήριος Α. Ράπτης.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα τουΥπουργείου Υγείας, της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A.), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του(Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υγείας(Ε.Ι.Η.).

Στο πλαίσιο αυτό, το 19ο Πανελλήνιο ΣυνέδριοΕσωτερικής Παθολογίας αποτελεί την κορωνίδατων δραστηριοτήτων της Ε.Ε.Ε.Π. για το έτος 2013και στοχεύει:

1.Στην ενημέρωση των Ελλήνων επιστημόνων για τις νέες γνώσεις που έχουν προκύψει στη διάρκεια της χρονιάς σε όλους τους τομείς της Εσωτερικής Παθολογίας.
2.Στην εκπαίδευση των νέων Παθολόγων σε θέματα αιχμής.
3.Στην ευαισθητοποίηση ιατρών και κοινού σε θέματα πρόληψης σοβαρών νοσημάτων που λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, καρκίνος κτλ).

Με την επιστημονική αυτή εκδήλωση, η Ε.Ε.Ε.Π. εντείνει, για άλλη μια φορά, τις προσπάθειές της για την ποιοτική αναβάθμιση της ειδικότητας τηςΕσωτερικής Παθολογία, και την ανάληψη δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη συνεχή προαγωγή της υγείας του κοινωνικού συνόλου.

Το επιστημονικό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με126 διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητέςδιεθνούς εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας και περιλαμβάνει σημαντικές διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, προφορικές ανακοινώσεις, δορυφορικά συμπόσια κτλ.

Την Κήρυξη των Εργασιών έχει κληθεί να πραγματοποιήσει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ηΥφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, κατά την Τελετή Έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19:30, στο ξενοδοχείοDivani Caravel (αίθουσα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ). Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό.

Κατά την Τελετή θα απονεμηθεί το βραβείο «Β. Μαλάμου» στον Καθηγητή Παθολογίας, επί 16 έτη Διευθυντή της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ», Νικόλαο Λ. Κατσιλάμπρο. Τοβραβείο θεσμοθετήθηκε από την Ε.Ε.Ε.Π. το έτος2000, με στόχο να τιμήσει Έλληνες συναδέλφους που διακρίνονται για το ερευνητικό, κλινικό καιδιδακτικό τους έργο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Παράλληλα, το «Ασκληπιείο» βραβείο, μια ετήσια διάκριση η οποία θεσμοθετήθηκε, επίσης, το 2000, με στόχο να τιμήσει Έλληνες συναδέλφους που διέπρεψαν ως μάχιμοι κλινικοί ιατροί στο πεδίο του καθήκοντος, αλλά και έδειξαν ενδιαφέρον για την κλινική έρευνα στο πεδίο της Παθολογίας. Το βραβείο αυτό θα απονεμηθεί στο Συντονιστή Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και Υπεύθυνο του Διαβητολογικού Εξωτερικού Ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, Διδάκτορα της ΙατρικήςΓεώργιο Α. Χαλιώτη.

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης θα αποτελέσει η απονομή του «Ιπποκράτειου» βραβείου, που θεσμοθετήθηκε το 1995, με στόχο να τιμήσει διακεκριμένους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, μαζί με τη συνοδό «Ιπποκράτειο Διάλεξη». Την«Ιπποκράτειο Διάλεξη», η οποία φέρει το όνομα του«πατέρα της Ιατρικής» Ιπποκράτη, θα παρουσιάσει εφέτος ο βραβευόμενος διακεκριμένος τακτικός Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού, Διαβήτη και Διατροφής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου, Charité, και Διευθυντής του Τμήματος Κλινικής Διατροφής του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής Potsdam-Rehbruecke, Βερολίνο, AndreasF. H. Pfeiffer, με θέμα «Παθοφυσιολογία και θεραπεία του λιπώδους ήπατος στον άνθρωπο: Πολλά υποσχόμενα νέα επιτεύγματα» (Pathophysiology andtreatment of human fatty liver: Good news).

Επιπλέον, η Ε.Ε.Ε.Π. απονέμει ετησίως τοβραβείο «Ηρακλή Φίλη» στην καλύτερη αναρτημένη κλινική εργασία που ανακοινώνεται στο Συνέδριο, με πρώτο συγγραφέα ειδικευόμενο ήειδικευμένο έως τρία (3) έτη από την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας. Το βραβείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Δρος. Ηρακλή Φίλη, διακεκριμένου ιατρού, ιδρυτικού μέλους και μέλους επί σειρά ετών του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Π., καθώς και Προέδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 1.000 Ευρώ(δύο βραβεία, από 500 Ευρώ έκαστο), το οποίο προσφέρεται από την οικογένειά του.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, στις 18:00-19:15, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθεί ηενδιαφέρουσα Διάλεξη Λήξεως, με τίτλο «Ηθική Φιλοσοφία και νέα Ιατρική: Γεφυρώνοντας το χάσμα», από τον Καθηγητή Βιοχημείας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Γ.Παπαβασιλείου. Τη Διάλεξη θα συντονίσει οΠρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Σ. Α. Ράπτης.

Το Συνέδριο χορηγεί στους συμμετέχοντες είκοσιτέσσερα (24) Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης (European Accreditation Council forContinuing Medical Education - EACCME) τηςΈνωσης Ειδικών της Ιατρικής (Union of MedicalSpecialists - UEMS), αμοιβαία αναγνωρίσιμα καιαπό την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AmericanMedical Association - AMA). Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα είναι ο Καθηγητής Σωτ. Α. Ράπτης, με Αναπληρωτή του τον Καθηγητή Νικόλαο Λ. Κατσιλάμπρο.
    Στην κορυφή