ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΟΜ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Αναστάσιος Χατζής συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου κ. Σταύρο Μαλά. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υπάρχουσα κατάσταση στο τομέα των μεταμοσχεύσεων και στις δύο χώρες, καθώς και το ενδεχόμενο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε ότι αφορά τις μεταμοσχεύσεις και τη διαθεσιμότητα οργάνων και ιστών.

Πρόθεση της Κύπρου είναι η δημιουργία ενός Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος θα λειτουργεί στο πρότυπο του ΕΟΜ. Ο κ. Χατζής παρουσίασε αναλυτικά στον κ. Μαλά τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και την πρόοδο που παρουσιάζει η Δωρεά Οργάνων και Ιστών στην Ελλάδα τα τελευταία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών, τόσο στην Ελλάδα και τη Κύπρο, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα, ενώ τέθηκε και το θέμα της άμεσης αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, που προκύπτουν σε ασθενείς και των δύο χωρών.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο χωρών για την αναβάθμισή τους στον Ευρωπαϊκό χάρτη των μεταμοσχεύσεων, προς όφελος όλων των εν αναμονή ασθενών, στο οποίο και θα επανέλθουν σε επόμενη συνεργασία.


    Στην κορυφή