ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ

30/01/2024


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων/ Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) πραγματοποίησε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 συνάντηση με τον Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας Δημήτριο Βαρτζόπουλο και τους συνεργάτες του, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα των 1.193.003ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία τηςΗΔΙΚΑ, τα οποία κάθε χρόνο ζητά και λαμβάνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Από την πλευρά της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Δαραμήλας, η Νομική Σύμβουλος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κα Χριστίνα Ντάφη και η Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κα Χρυσάνθη Σαρδέλη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησηςσυζητήθηκαν, διεξοδικά, τα ψυχικά προβλήματα με τα οποία επιφορτίζονται και καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά την εμφάνιση της πάθησης αλλά και στη συνέχεια της ζωής τους, τα παιδιά και οι ενήλικες καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον νέο τρόπο ζωής που υπαγορεύει η ύπαρξη του Διαβήτη στα παιδιά, αποτελώντας συχνά παράγοντα ανατροπής των μέχρι τότε συνηθειών και απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας από τα μέληκάθε οικογένειας. «Η εξοικείωση και αποδοχή των νέων δεδομένων», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, «είναι μια διαδικασία που τα παιδιά και οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους. Οι γονείς επιφορτίζονται, όχι μόνο με την υποχρέωση εκμάθησης τεχνικών ρύθμισης του Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και με την ψυχολογική στήριξη των παιδιών στιςαλλαγές που προκύπτουν στη ζωή τους, ενώ συχνά αναζητούν τρόπους για τη δική τους υποστήριξη στο δύσκολο αυτό έργο».

Για τους παραπάνω λόγους, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κατέθεσε στον Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας κύριο Βαρτζόπουλο αίτημα για τη συμμετοχήτης στην υλοποίηση του τρίτου παραδοτέου του Έργου με τίτλο «Άλλες δράσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας / Δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης του γενικού πληθυσμού» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναμένουμε τη θετική απάντηση του Υφυπουργού η οποία θα συμβάλει στην ψυχολογική στήριξη των ατόμων με Διαβήτη και των οικογενειών τους».


Λίγα λόγια για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997 και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (InternationalDiabetesFederation– IDF). Εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και αριθμεί 27 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι στόχοι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αφενός η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού και αφετέρου η προστασία και διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.    Στην κορυφή