ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΣ ΜΕ ΒΡΟΥΤΣΗ


To προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Απριλίου, συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση. Τέθηκαν σε κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως: ΤΣΑΥ (Ταμείο Συντάξεων και Ασφάλισης Υγειονομικών) , ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) και ληξιπρόθεσμες οφειλές ταμείων:



"-Οσον αφορά το ΤΣΑΥ τέθηκαν υπόψη του υπουργού και ζητήθηκε παρέμβαση του, σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την καθυστέρηση της μηχανοργάνωσης του ταμείου, την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, την καθυστέρηση απονομής συντάξεων που εγγίζει τα δύο χρόνια, τις μεγάλες αναμονές και την ταλαιπωρία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ταμείου μας για τρέχουσες συναλλαγές. Επίσης την εκκαθάριση ασφαλιστικών λογαριασμών εργοδοτών και ασφαλισμένων, την απόδοση των οφειλομένων από το κράτος και την κοινωνική ασφάλιση, στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης που ανέρχονται στο ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ, τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων ιατρών, την έγκριση του υπουργείου για μεταφορά την στέγης υγειονομικών στον κλάδο σύνταξης, και υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του ταμείου.



-Οσον αφορά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ετέθη στον Υπουργό η θέση του ιατρικού κόσμου για μεταφορά της διαχείρισής τους στον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που το ιατρικό προσωπικό που χρησιμοποιείται ανήκει πλέον στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την αντίθεση πρόσληψης από το ΙΚΑ 400 ιατρών για κάλυψη των αναγκών των ΚΕΠΑ και την πρόσληψή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον ζητήσαμε να συνεχιστεί η απόδοση των συντάξεων αναπηρίας και επιδομάτων σε όσους τα λαμβάνουν χωρίς διακοπή μέχρι να επανελεγχθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Είναι αδιανόητο να διακόπτονται οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη, χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση, τη στιγμή που για την όλη καθυστέρηση οργάνωσης και εξέτασης ευθύνεται η πολιτεία. Επίσης, επισημάναμε ότι απαιτείται πρόσληψη επίμαχων ειδικοτήτων καρδιολόγου, νευρολόγου και ψυχιάτρου που αφορούν την πλειονότητα των περιστατικών, καθώς και να προτιμούνται για μετακίνηση οι ιατροί από όμορους νομούς και να γίνει αύξηση των εξόδων κίνησης και αποζημίωσης.



-Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα διάφορα ταμεία προς τους ιατρούς ζητήσαμε από τον Υπουργό, ως εμπλεκόμενο Υπουργείο, την παρέμβασή του για την άμεση εξόφληση, η οποία καθυστερεί παρά τις συχνές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις.



Η σοβαρότητα των ζητημάτων αυτών απαιτεί συνέχιση της συζήτησης με τον Υπουργό όπως και ο ίδιος διαπίστωσε και θα επαναληφθεί εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να έχουμε τις απαντήσεις του στα ως άνω θέματα και τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις του στην πιο πάνω κατεύθυνση με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Σελιανάκη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.



Ο ιατρικός κόσμος της χώρας, με μεγάλη αγωνία παρατηρεί τη συνεχή αποδυνάμωση του Ταμείου, που μετά και την μείωση των αποθεματικών εξαιτίας του PSI, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην βιωσιμότητα του και οι μεγάλες ελλείψεις του προσωπικού δημιουργούν βασανιστική ταλαιπωρία στους ιατρούς, που προστρέχουν σε αυτό για σύνταξη ή οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή."

    Στην κορυφή

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΣ ΜΕ ΒΡΟΥΤΣΗ


Όλα τα θέματα τα οποία αφορούν το ΤΣΑΥ, καθώς και ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των ιατρών, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προεδρείου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στις 12.00 το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, και το Προεδρείο του Συλλόγου αναφέρθηκαν:

- Στην μεγάλη μείωση του προσωπικού του ταμείου μας (ΤΣΑΥ), που έχει σαν αποτέλεσμα τη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των συντάξεων των υγειονομικών, πέραν από 18 μήνες.
- Στην απαράδεκτη ταλαιπωρία των ιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, που προσέρχονται στο Ταμείο μας, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τρέχουσες υποθέσεις τους.
- Στη μεγάλη εκκρεμότητα αιτήσεων ασφαλισμένων και εργοδοτών, για εκκαθαρίσεις των λογαριασμών τους.
- Στην απαίτηση για απόδοση από το Κράτος στο ταμείο μας της συμμετοχής του στην κοινωνική ασφάλιση (τριμερής χρηματοδότηση).
- Στην απαλλαγή της εισφοράς του μονοσυνταξιούχου από την περικοπή της σύνταξης
- Στην εκκρεμότητα για την σύνταξη ισολογισμών-απολογισμών από το 2002-2012.
- Στην απόφαση του Υπουργείου για μεταφορά της Στέγης Υγειονομικών στον ΕΟΠΥΥ και άλλα επίσης τρέχοντα θέματα.

Το Προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ζήτησε:

- Ενίσχυση του ΤΣΑΥ με προσωπικό, διότι το ήδη αποψιλωμένο δεν επαρκεί και για υποτυπώδη ακόμη λειτουργία του Ταμείου. Απασχολούνται με την εκκαθάριση αιτήσεων των ασφαλισμένων, 5 μόνιμοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 2 και πολλές φορές 3, εναλλάσσονται στην καθημερινή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
- Να ανακληθούν όλες οι αποσπάσεις του προσωπικού, από τα διάφορα γραφεία (πολιτικά γραφεία και μη) και να προσληφθούν και νέοι υπάλληλοι, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραπέρα λειτουργία του Ταμείου μας.
- Να εκκαθαριστούν με κάθε τρόπο, οι λογαριασμοί των ασφαλισμένων που καθυστερούν ανεπανόρθωτα.
- Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι απώλειες των αποθεματικών του Ταμείου μας από το «κούρεμα» της Τράπεζας της Ελλάδος και να αποδοθεί άμεσα η εκκαθαρισμένη απαίτηση του Ταμείου μας από την συμμετοχή του Κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση μέχρι 31.12.2008, αλλά και των υπόλοιπων ετών. Συνολική εκκαθαρισμένη απαίτηση μέχρι 31.12.2008, 252.531.170 ευρώ.
- Να απαλλαγεί η εισφορά του μονοσυνταξιούχου από τις μειώσεις των συντάξεων.
- Να συντομεύσει το έργο των ισολογισμών-απολογισμών από τους αναδόχους των ετών 2002-2004 και να επισπευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα έτη από το 2005-2011.
- Να προχωρήσουν οι ενέργειες για το διαγωνισμό ανάθεσης σύνταξης αναλογιστικής μελέτης των Τομέων Σύνταξης και Πρόνοιας Υγειονομικών.
- Να ανακληθεί η διαπιστωτική πράξη (Β1/10060/οικ.23421/4429/5.8.2013) του Υπουργού Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης, που εντάσσει το ακίνητο της Στέγης Υγειονομικών, στον Κλάδο Περίθαλψης, ο οποίος έχει μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ και να υπαχθεί στον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών του ΕΤΑΑ.
- Να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Ταμείου μας, τόσο για τις εκκαθαρίσεις ιδίως των εργοδοτών, αλλά και των ασφαλισμένων, προκειμένου να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή και οι απώλειες εσόδων για το Ταμείο μας.

«Εκείνο που θα πρέπει να επισπευτεί άμεσα είναι η βελτίωση των Υπηρεσιών στις συναλλαγές και την επικοινωνία των ιατρών και των άλλων υγειονομικών, με το Ταμείο μας, διότι ο μεγάλος όγκος διεκπεραίωσης είναι δυσανάλογος με τον αριθμό του προσωπικού.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δίνει μεγάλη σημασία στην εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου μας (ΤΣΑΥ) καθώς η αγανάκτηση των ιατρών από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην εξυπηρέτησή μας, έχει φτάσει στα όριά της.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αντί να υποτάσσεται στις εντολές και τις απαιτήσεις της τρόικας, πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα ζητήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ασφαλισμένων, προκειμένου μετά από τόσα χρόνια αξιοπρεπούς υπερήφανης εργασίας των μελών μας, να μην καταλήγουν στην απαξίωση και την απελπισία.» καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.




Ρεπορτάζ υγείας



    Στην κορυφή