ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER

«Η αξιολόγηση βιοδεικτών που ενδέχεται να παρέχουν μια ένδειξη της έναυσης της νόσου και να επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό στόχο στην προσπάθεια έγκαιρης παρέμβασης και δυνητικής βελτίωσης της θεραπείας της νόσου του Alzheimer», δήλωσε η Darryle D. Schoepp, Ph.D., Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής Νευροεπιστήμης και Οφθαλμολογίας στα ερευνητικά εργαστήρια της MSD. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Luminex, ώστε να προωθήσουμε το εν εξελίξει πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης για τον MK-8931.»
Η Luminex θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, τη ρυθμιστική συμμόρφωση και τη διάθεση της υποψήφιας διαγνωστικής συσκευής, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με την τεχνολογία xMAP® της Luminex, ώστε να μετρά τις συγκεντρώσεις δύο υποψήφιων βιοδεικτών (Aβ42 και t-tau) σε δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (CSF) από ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI). Η υποψήφια συσκευή θα αξιολογηθεί ως μέσο εντοπισμού ασθενών με MCI που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης NA, με στόχο την υποστήριξη της διαδικασίας επιλογής ασθενών για το κλινικό πρόγραμμα της MSD για το θεραπευτικό αναστολέα BACE.
«Η συνεργασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καινοτόμας διαγνωστικής συσκευής που θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer», πρόσθεσε ο Patrick J. Balthrop, πρόεδρος και CEO της Luminex. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εν λόγω αξιοποίηση της τεχνογνωσίας μας και ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα των διαγνωστικών συσκευών της εξατομικευμένης ιατρικής.»
Η συγκέντρωση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο αποτελεί ένα κρίσιμο παθολογικό χαρακτηριστικό σε σχέση με την ΝΑ. Πρόσφατα κλινικά στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η μέτρηση των ερευνητικών βιοδεικτών Aβ42 και t-tau στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της ΝΑ. Μέχρι στιγμής, η ΝΑ διαγιγνώσκεται με κλινική εξέταση (ήτοι ιατρικό ιστορικό, σωματικές, νευρολογικές, ψυχιατρικές και νευροψυχολογικές εξετάσεις και μαγνητική [MRI] ή αξονική [CT] τομογραφία). Μια διάγνωση ΝΑ μπορεί να επαληθευτεί μόνο με την ιστοπαθολογική αναγνώριση βασικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των αποθέσεων και των πλακών β-αμυλοειδούς, σε μεταθανάτια δείγματα εγκεφάλου.
Η νόσος του Alzheimer και η υπόθεση του αμυλοειδούς
Η νόσος του Alzheimer (AD) είναι μια καταστροφική, μη αναστρέψιμη και τελικά θανατηφόρα ασθένεια που καταστρέφει προοδευτικά τους νευρώνες στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια της μνήμης που εξελίσσεται σε αλλαγές συμπεριφοράς, αλλαγές στον τρόπο σκέψης και τις δεξιότητες συλλογισμού που απαιτούνται για τις καθημερινές δραστηριότητες, και άνοια. Η ΝΑ είναι η συνηθέστερη αιτία της άνοιας και ευθύνεται για το 50-75% περίπου των 35 εκατομμυρίων περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως.1,2 Περίπου 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν αυτή τη στιγμή από την ΝΑ.3 Προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπείες τροποποιητικές της νόσου και οι θεραπευτικές επιλογές περιορίζονται στην παροχή συμπτωματολογικών βελτιώσεων με μέτρια και βραχυπρόθεσμα μόνο αποτελέσματα.
______________________________________________________
1 Alzheimer’s Disease International. Types of Dementia: Alzheimer’s Disease. Available at: http://www.alz.co.uk/info/alzheimers-disease.
2 Alzheimer’s Disease International. Dementia Statistics. Available at: http://www.alz.co.uk/research/statistics
3 Alzheimer’s Association. Alzheimer’s Fact and Figures. Available at: http://www.alz.org/alzheimers_disease_facts_and_figures.asp