ΣΧΕΣΕΙΣ: ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΞ ΜΕΤΑ ΤΑ 50


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
26/11/2021



Το σεξ σίγουρα δεν σταματάει στα 50 (ή στα 60, στα 70 και στα 80), αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί παύουν να θεωρούν σεξουαλικά όντα τους ώριμους ηλικιακά άνδρες. Είναι, όμως, έτσι;
Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι το 91% των ανδρών και το 86% των γυναικών παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί στα 50 τους και, μάλιστα, έχουν τελειοποιήσει την τεχνική τους και ξέρουν να απολαμβάνουν περισσότερο την ερωτική πράξη.
Αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο NewEnglandJournalofMedicineκαι στην οποία συμμετείχαν άνδρες ηλικίας από 57 έως 85 ετών, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι διατηρούν ερωτικές σχέσεις και, μάλιστα, θεωρούν ότι η σεξουαλικότητα είναι σημαντικό μέρος της ζωής τους και της καθημερινότητάς τους. Και ενώ οι επιστήμονες σημείωσαν ότι σε αυτές τις ηλικίες μειώνεται η σεξουαλική λειτουργία, φάνηκε, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός ανδρών κάνει κολπικό και στοματικό σεξ και αυνανίζεται τακτικά μέχρι την ηλικία των 80 ετών.
«Είναι γεγονός ότι με την πρόοδο της επιστήμης όλο και περισσότεροι άνδρες καταφέρνουν να παραμένουν ενεργοί ερωτικά και να χαίρονται το σεξ, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να ενσκήπτουν. Υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις, που κάθε εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να προτείνει σε κάθε ασθενή εξατομικευμένα. Στα 50 του και στα 60 του ένας άνδρας είναι παραγωγικός και σεξουαλικά ακμαίος, ξέρει πώς να ικανοποιήσει τη/τον σύντροφό του και πώς να λειτουργήσει καλύτερα», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Α. ΡόκκαςMDΧειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος.
Οι 50άρηδες έχουν υψηλές επιδόσεις
Έτσι οι άνδρες στα 50, στα 60, στα 70 τους εξακολουθούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί, ακόμη κι όταν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας ή σεξουαλικές δυσκολίες, που μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο των ετών.
Οι μελέτες έδειξαν ότι ένας βασικός λόγος, για να είναι κάποιος ηλικιακά ώριμος άνδρας σεξουαλικά αδρανής, είναι όταν δεν έχει σύντροφο. Για τα άτομα με συντρόφους, σεξουαλική αδράνεια μπορεί να παρατηρηθεί λόγω κάποιου προβλήματος υγείας ή άγχους για την υγεία γενικότερα, δικού του ή της/του συντρόφου, παρά λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για το σεξ αυτό καθαυτό.
«Αυτό, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για όλους να έχουν καλή σεξουαλική υγεία», τονίζει ο κ. Ρόκκαςκαι εξηγεί πώς μπορεί να γίνει αυτό.
«Ακολουθήστε έξι απλούς κανόνες για τη διατήρηση της σεξουαλικής σας υγείας. Κόψτε το κάπνισμα, μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, αποφεύγετε να καταναλώνετε λιπαρές τροφές, φροντίστε να διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό σας βάρος, ελαττώστε το άγχος και, βέβαια, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας».
Σεξ στα 50: Οι προκλήσεις και τα μυστικά
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι, όπως γερνούν οι άνθρωποι, έτσι γερνάει και το σώμα. Η κατανόηση των αλλαγών, που υφίσταται το σώμα σας, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή, καθώς μεγαλώνετε.
«Λάβετε, βέβαια, υπόψη ότι το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και ότι μπορεί να γηράσκει διαφορετικά. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εμπειρίες, που είναι κοινές καθώς μεγαλώνουμε», λέει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος κ. Ρόκκας.
«Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί στύση και η στύση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Μπορεί να είναι λιγότερο το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση (ή να μην υπάρχει καθόλου σπέρμα). Μπορεί ο οργασμός να είναι πιο σύντομος».
Όμως επειδή οι επιπτώσεις της γήρανσης στο σώμα μπορεί να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα στο σεξ, δεν υπάρχει λόγος οι άνδρες μετά τα 50 και τα 60 να μην απολαμβάνουν μια ευχάριστη όσο και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.
Έτσι:
Επικοινωνήστε:Αυτή είναι μια καλή συμβουλή σε οποιαδήποτε ηλικία, φυσικά, αλλά η καλή επικοινωνία με τη/τον σύντροφό σας είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς μεγαλώνετε. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Να είστε σαφείς. Ενημερώστε τη/τον σύντροφό σας για τι σας αρέσει και τι όχι.
Εξερευνήστε άλλους… δρόμους:Το σεξ δεν είναι μόνο η διείσδυση και ο περιορισμός της σκέψης σας σε αυτό μπορεί να περιορίσει την ευχαρίστησή σας. Εξερευνήστε το άγγιγμα, τη διέγερση, τον αμοιβαίο αυνανισμό ή το ερωτικό μασάζ - οικείοι τρόποι για να συνδεθείτε και για να βιώσετε τη σεξουαλική ευχαρίστηση, χωρίς να χρειάζεται να διατηρήσετε τη στύση σας.
Μην ξεχνάτε το λιπαντικό:Η ξηρότητα του κόλπου είναι κοινή μετά την εμμηνόπαυση. Ένα καλό λιπαντικό είναι απαραίτητο, για να κάνει το διεισδυτικό σεξ πιο εύκολο και πιο ευχάριστο. Ένα λιπαντικό με βάση το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για σεξουαλικά βοηθήματα (παιχνίδια) και απαραίτητο εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά (τα λιπαντικά με βάση το λάδι μπορεί να διασπάσουν το λάτεξ και να κάνουν τα προφυλακτικά λιγότερο αποτελεσματικά).
Δοκιμάστε νέες στάσεις:Ίσως τα γόνατά σας ή η πλάτη σας να μην είναι όπως παλιά και ορισμένες σεξουαλικές στάσεις να μην είναι πλέον άνετες. Ένα σφηνωμένο μαξιλάρι (ή ακόμα και ένα κανονικό μαξιλάρι κρεβατιού) μπορεί να ανυψώσει τους γοφούς και να ασκήσει λιγότερη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης, κάνοντας βαθύτερη τη διείσδυση. Οι όρθιες θέσεις μπορεί, επίσης, να είναι μια πιο άνετη επιλογή.
Κάντε μια επίσκεψη σε ένα sexshop:Αυτή είναι καλή συμβουλή για οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα σεξουαλικά παιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το σεξ, καθώς μεγαλώνουμε.

    Στην κορυφή