ΣΤΟ 71% Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ ΤΟ Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2019 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
11/07/2019

Στο 71% αυξήθηκαν οι κλήσεις στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα το α’ εξάμηνο του 2019 σε σχέση με το 2018.
Πιο συγκεκριμένα, η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης δέχθηκε 792 κλήσεις, μέσης διάρκειας 13 λεπτών. Οι εξυπηρετούμενοι ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες σε ποσοστό 84%.
Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00 – 20.00) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους. Χορηγοί της λειτουργίας της Γραμμής για το α εξαμηνο του 2019 είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Amgen.
Το 41% των κλήσεων αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ψυχικής υγείας, το 15% των κλήσεων σχετίζονταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή), το 9% σχετίζονταν με εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα και τέλος το 35% αφορούσαν ζητήματα αναφορικά με την λειτουργία του συλλόγου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνεχής αυξητική τάση της τηλεφωνικής γραμμής, επηρέασε πολύ θετικά και τις άλλες δράσεις που περιλαμβάνονται στο Ψυχοκοινωνικό Πρόγραμμα Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Οι ατομικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν 198 με αύξηση που έφτασε το 288% για την ίδια χρονική περίοδο του 2018. Τέλος, για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αυτοδιαχείρισης 2019 όπου συνολικά οι ωφελούμενοι από τις δράσεις του Ψυχοκοινωνικού Τομέα ήταν 120 άτομα.
Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) απευθύνεται σε περίπου 2.500.000 συνανθρώπους μας που πάσχουν από κάποια πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος και τις οικογένειες, τους φίλους/φροντιστές τους και παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο υπηρεσιών, ο οποίος είναι άμεσος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω σωματικής αδυναμίας, έλλειψης χρόνου, ή απομακρυσμένου τόπου διαμονής αλλά και σε αυτούς που δυσκολεύονται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Οι Επαγγελματίες Υγείας που υποστηρίζουν το Ψυχοκονωνικό Πρόγραμμα Υποστήριξης είναι η κα Νικολέττα Κουσουρή, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια και ο κος Κωνσταντίνος Σαμαράς, ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής.


    Στην κορυφή