ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΑΦ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
06/08/2018



Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ΜΑΦ Κέντρου Εγκαυμάτων – Πλαστικής του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται εγκαυματίες από την πρόσφατη πυρκαγιά, προκαλεί η έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, αν και οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ΜΑΦ προβλέπουν δύο τουλάχιστον νοσηλευτές ανά κρεβάτι, στη ΜΑΦ – Πλαστική του Κέντρου Εγκαυμάτων (με συνολική δύναμη είκοσι τέσσερα κρεβάτια, όπου νοσηλεύονται σήμερα δώδεκα εγκαυματίες - οι περισσότεροι θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς) εργάζονται μόνο δεκαεπτά νοσηλευτές (από τους οποίους η μία, μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ, κινδυνεύει με απόλυση τον Φεβρουάριο 2019), μία βοηθός θαλάμου καθώς και ένας τραυματιοφορέας που καλύπτει και τη ΜΑΦ και τη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων .

Για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία των εγκαυματιών, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους.

Αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου κινητοποίησης και λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού ακόμα και κρίσιμα τμήματα, όπως οι μονάδες Αιμοδοσία, οι ΜΑΦ και οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου π.χ. παθολογικές, πνευμονολογική, χειρουργική, Αιμοδοσία, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κλπ), όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο ή και μία εβδομάδα καλοκαιρινής άδειας και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και περικοπές ρεπό.

Συνολικά, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν με τις απολύσεις των πρώτων επικουρικών γιατρών, ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από εξήντα εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ).


    Στην κορυφή