ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


Σήμερα, για περισσότερα απο 163 φάρμακα, όπως αντικαρκινικά,για την υπέρταση, καρδιολογικά και άλλα παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις στην αγορά, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς θεραπεία ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως καταγγέλλει το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) με επιστολή του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΦΣΑ. Κωνσταντίνος Λουράντος επισήμανε πως το θέμα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, μαζί με τις οφειλές των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς (74 εκατομμύρια ευρώ μόνο στους φαρμακοποιούς της Αττικής για το πρώτο δίμηνο του έτους). Στην επιστολή του ΦΣΑ επισημαίνεται ότι 'τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται πολλές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται, αποτελώντας έτσι ένα επιπλέον πρόβλημα στην ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα του φαρμακείου.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, όπως τονίστηκε, έχει πολλές φορές διαμαρτυρηθεί για το γεγονός αυτό, καταγγέλλοντας το και ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ΕΟΦ.

Μεταξύ άλλων ο κ.Λουράντος, ανέφερε πως "Σήμερα, που η οικονομική δυσπραγία των φαρμακείων είναι δεδομένη, χωρίς δική τους ευθύνη αλλά με υπαιτιότητα των ασφαλιστικών ταμείων, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους, η λύση που βρίσκουν οι φαρμακαποθήκες είναι η παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων, αφού αυτή συνοδεύεται από πληρωμή τοις μετρητοίς. Αποτελεί επίσης, μεγάλο πρόβλημα και ο ελλιπής εφοδιασμός της αγοράς από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αφού όπως φαίνεται, εκτός του ότι η χώρα μας αποτελεί 'επισφαλή τόπο διάθεσης των προϊόντων τους', οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που σε κάποιες περιπτώσεις δεν συμφέρει η διοχέτευσή τους."

Σημειώνεται πως απο την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους, ενώ ΦΣΑ έχει προκηρύξει 24 απεργία.


    Στην κορυφή