ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Η χημειοθεραπεία αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη μορφή θεραπείας, ενώ εδώ και μια δεκαετία υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων που δίνουν τη δυνατότητα για αποτελεσματική χημειοθεραπεία και επίτευξη ανταπόκρισης των ασθενών με καρκίνο μαστού.

Ένα αντινεοπλασματικό φάρμακο νέας γενιάς, η ουσία paclitaxel albumin, κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη επιστημονική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία αυτά δέκα χρόνια. Το νέο αυτό φάρμακο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ήδη από τον Ιανουάριο του 2005, αλλά και σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζοντας τα δεδομένα για εκατομμύρια ασθενείς που πολεμούν τον καρκίνο του μαστού.

Η ουσία paclitaxel albumin είναι το πρώτο προϊόν μιας νέας γενιάς αντινεοπλασματικών φαρμάκων που διαθέτουν ένα πρωτοποριακό μηχανισμό δράσης ενάντια στους όγκους. Χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τη βιολογία του ίδιου του όγκου εναντίον του και αξιοποιεί μια νέα τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM), ώστε να πετύχει καλύτερη στόχευση των καρκινικών κυττάρων και μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση.

Η τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM) μεταφέρει κυτταροτοξικούς παράγοντες στον όγκο αξιοποιώντας τις φυσικές ιδιότητες της αλβουμίνης, πρωτεΐνης που υπάρχει ήδη στον οργανισμό. Έτσι πετυχαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση της πακλιταξέλης μέσα στον όγκο και λιγότερο στους άλλους ιστούς, με αποτέλεσμα να βελτιώνει σημαντικά την αντικαρκινική δράση μέσα στον όγκο και ταυτόχρονα να μειώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την καταστροφή των γύρω ιστών.

Αξιοποιώντας αυτόν τον πρωτοποριακό μηχανισμό, το νέο προϊόν καταφέρνει να διπλασιάσει το ποσοστό θετικής ανταπόκρισης στη χημειοθεραπεία και να αυξήσει σημαντικά το χρόνο έως την επιδείνωση της νόσου, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των ασθενών, αφού έχει σημαντικά λιγότερες παρενέργειες. Επίσης, αντίθετα από την αγωγή με ταξάνες με βάση διαλύτη, δεν απαιτείται καμία φαρμακευτική προετοιμασία για την πρόληψη αντιδράσεων υπερευαισθησίας και η απουσία διαλύτη σημαίνει ότι, οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας είναι σπάνιες.

Παράλληλα, μειώνει την ταλαιπωρία των ασθενών κατά την πρόσληψη της θεραπείας και περιορίζει το συνολικό κόστος, καθώς απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία χορήγησης. Με το νέο προϊόν, ο χρόνος χορήγησης περιορίζεται σε μόλις 30’ λεπτά, σε σχέση με τις πολύωρες θεραπείες που απαιτούν παλαιότερα σκευάσματα, ενώ δεν απαιτεί ούτε ειδικές συσκευές έγχυσης.

Εκτεταμένες πολυκεντρικές, πολυετείς κλινικές μελέτες , με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ασθενών έδειξαν πως, η μονοθεραπεία με paclitaxel albumin είναι η ενδεδειγμένη αγωγή για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού σε ασθενείς στις οποίες έχει αποτύχει η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη μεταστατική νόσο και για όσες δεν ενδείκνυται η τυπική θεραπεία που περιέχει ανθρακυκλίνη.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αξιολογήσει αυτή την εξέλιξη ως μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου.


    Στην κορυφή