ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΑμΣΚΠ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
27/07/2022



Το «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ» είναι ένα καινοτόμο Πρόγραμμα Υποστήριξης Φροντιστών οι οποίοι βρίσκονται δίπλα σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή και τη διαχείριση της νόσου τους. Το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα σύμπραξης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) και της NovartisHellasσε συνεργασία με τη ThriveGlobalGreece. Σχεδιάστηκε για να παρέχει, μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), αρθρογραφίας, videos, podcastsκαι onlineοδηγών, όλα τα απαραίτητα εφόδια και συμβουλές στους φροντιστές, ούτως ώστε να τους θωρακίσει και να τους ενδυναμώσει.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, και έχοντας ως προτεραιότητα τη φροντίδα των ασθενών, η προσπάθεια εξισορρόπησης εργασιακής και προσωπικής ζωής είχε αρνητική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία των φροντιστών. Μέσω του προγράμματος, οι φροντιστές είχαν 24ωρη πρόσβαση σε πλούσιο υλικό σχετικά με τη διαχείριση του άγχους, την καλύτερη ποιότητα ύπνου, τη σωστή διατροφή, την κίνηση και τις ανθρώπινες σχέσεις, το οποίο ανανεωνόταν σε εβδομαδιαία βάση. Το πρόγραμμα προέτρεπε τους φροντιστές να υιοθετήσουν συνήθειες που προάγουν την ευεξία και ψυχική ισορροπία, μειώνοντας το καθημερινό άγχος ώστε να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις του ρόλου τους.

Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ» συνέβαλε καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών και φροντιστών, γεγονός που αποδεικνύεται από στοιχεία όπως η άμεση και θετική ανταπόκριση της κοινότητας των φροντιστών, με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες οι οποίοι υπερκάλυψαν τις διαθέσιμες θέσεις, η αυξημένη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του προγράμματος (3,5 χιλιάδες επισκέψεις), όπως και το υψηλό ποσοστό εγγεγραμένων χρηστών στους προσφερόμενους onlineοδηγούς. Επίσης η συνεχής ανατροφοδότηση με εποικοδομητικά σχόλια αλλά και ο ενθουσιασμός των φροντιστών που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, αναδεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων πρωτοβουλιών.

Η κα Βασιλική Μαράκα, Πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, δήλωσε: “Οι βραβεύσεις του προγράμματος Υποστήριξης Φροντιστών ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ μου δημιούργησαν συναισθήματα συγκίνησης και άπλετης χαράς. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη δράση για να δείξει πόσο σημαντικοί είναι οι φροντιστές για τους χρόνιους ασθενείς και να τους ενδυναμώσει ώστε να αισθάνονται ευεξία και να απολαμβάνουν τη ζωή. Τα βραβεία αποτελούν αναγνώριση αφενός της αξίας του προγράμματος και αφετέρου της εξαιρετικής συνεργασίας μας με την Novartis.»

Η κα Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας Novartis Hellas, δήλωσε: «H αποστολή μας στη Novartis είναι να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα. Πιστοί στη δέσμευση μας στους Ασθενείς & Φροντιστές και αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου των φροντιστών, στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία του προγράμματος ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ, ώστε να τους συνδράμουμε έμπρακτα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων, των οικογενειών τους και φυσικά των ασθενών».



    Στην κορυφή