ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΑΝΑ


Τα μέλη του προγράμματος ΕΣΠΑ – ΟΚΑΝΑ «Προγράμματα στην Κοινότητα και στο δρόμο (πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης), για τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών» συνεχίζοντας τη συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πειραιά, διοργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα σεμιναριακού τύπου ομάδα για τους φοιτητές του Ιδρύματος, με τίτλο: «Διαχείριση Άγχους και Εξαρτήσεις».

Η εκδήλωση ανάγκης δημιουργίας ομάδων ευαισθητοποίησης ήρθε από τους ίδιους τους φοιτητές, μέσω των προτάσεων που έκαναν σε ερώτηση σχετικά με το ποια δράση είναι η πλέον κατάλληλη για την ενημέρωση σε θέματα ουσιών και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα σε τέσσερα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της πρωτεύουσας.

Η παρέμβαση έτυχε της αμέριστης αποδοχής των φοιτητών, οι οποίοι μέσα από ενημερωτικό υλικό αλλά και βιωματικές ασκήσεις γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αλληλεπίδρασαν, σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και αποδοχής, ενώ έλαβαν έγκυρη ενημέρωση για τη διαχείριση του άγχους από τη διεπιστημονική ομάδα, πληροφόρηση για τις ουσίες εξάρτησης και για νέες μορφές εξαρτήσεων, αλλά και για τις υπηρεσίες που μπορούν να απευθυνθούν.

Κύριοι στόχοι οι οποίοι προσεγγίστηκαν ήταν η αλλαγή της νοοτροπίας της φοιτητικής κοινότητας σε σχέση με τις εξαρτησιογόνες ουσίες, η καταπολέμηση της ιδέας των εξαρτήσεων ως τρόπου ζωής, καθώς και η προσπάθεια καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος των πρώην εξαρτημένων και η αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο. Στο τέλος του σεμιναρίου, οι φοιτητές μοιράστηκαν τα συναισθήματα τους, ενώ παράλληλα ζήτησαν την επανάληψη αντίστοιχων παρεμβάσεων.

Παράλληλα, έπειτα από πρόσκληση μελών του προγράμματος, στο χώρο του Πανεπιστημίου Πειραιά, βρέθηκε η κινητή μονάδα της ΜΚΟ PRAKSIS, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές της ανώνυμης εξέτασης για τον ιό HIV.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210-5238737, 5238084 ή στο e-mail: communityprog@okana.gr.


    Στην κορυφή