Ρομποτική γυναικολογική χειρουργική


Την τελευταία εικοσαετία η Λαπαροσκοπική Χειρουργική έχει απλουστεύσει σημαντικά την πραγματοποίηση πολύπλοκων γυναικολογικών χειρουργικών επεμβάσεων, επιτυγχάνοντας το ίδιο ή και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα για τον ασθενή και το χειρουργό.

Τελευταία δυναμική είσοδο και στον τομέα της χειρουργικής γυναικολογίας έχει κάνει η Ρομποτική Χειρουργική, η οποία έχει να δώσει πολλά και με επιτυχία, καθώς στην πράξη αποτελεί ανεκτίμητο συνεργάτη του γυναικολόγου χειρουργού, προσφέροντάς του ταυτόχρονα απίστευτες δυνατότητες.

Μέχρι σήμερα μπορεί να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη σειρά γυναικολογικών επεμβάσεων για:

• Κύστεις ωοθηκών
• Αφαίρεση σαλπίγγων και ωοθηκών
• Αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας
• Ολικές και μερικές υστερεκτομές
• Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας, ωοθηκών, σαλπίγγων και εντέρου.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για τη γυναίκα ασθενή, όσο και για τον χειρουργό γυναικολόγο, σε σχέση με τις λαπαροσκοπικές, ή τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Συγκεκριμένα η Ρομποτική Χειρουργική προσφέρει:

Για τη γυναίκα:

• Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς η επέμβαση γίνεται μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, αντί για τις μεγάλες των ανοιχτών χειρουργείων.
• Μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης, επιπλοκών, και μετεγχειρητικής κήλης, καθώς και μείωση απώλειας αίματος στο χειρουργείο.
• Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.
• Σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας.(Συνήθως απαιτείται μίας μόνο μέρας νοσηλεία, ακόμα και στην ολική αφαίρεση μήτρας).
• Γρήγορη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές της.

Για τον γυναικολόγο χειρουργό:

• Παρέχει τρισδιάστατη εικόνα και όχι δύο διαστάσεων που είχαμε έως σήμερα στις λαπαροσκοπήσεις. Αυτό, δίνει την αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα. Έτσι, μπορεί ο χειρουργός να βλέπει με απόλυτη ευκρίνεια σε κάθε σημείο της κοιλιάς.
• Δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να κινείται με ακρίβεια σε επίπεδο χιλιοστού και στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία της κοιλιακής χώρας.
• Εξαλείφει τον φυσικό τρόμο των χεριών του χειρουργού μέσω ηλεκτρονικού φίλτρου.
• Η τοποθέτηση ενδοκοιλιακών ραμμάτων γίνεται με πολύ μεγάλη ευκολία και απόλυτη ακρίβεια.
• Ελαχιστοποιεί τη φυσική κόπωση του χειρουργού χάρη στην εργονομική θέση που κάθεται στη ρομποτική κονσόλα.


Σύντομα η ρομποτική χειρουργική θα επεκταθεί σε κάθε γυναικολογικό χειρουργείο, ακόμα και στο πιο δύσκολο αφού τα πλεονεκτήματα είναι μοναδικά και αναμφισβήτητα. Η σύγχρονη αυτή τεχνολογία φαίνεται να αποτελεί το μέλλον στο σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις του 21ου αιώνα.

Χάρης Χηνιάδης
Μαιευτήρας-Χειρούργος Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και την Ενδοσκοπική Χειρουργική
τ. Επιμελητή Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart’s, London
doctor@hiniadis.com
www.hiniadis.com



    Στην κορυφή

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ

08/06/2023

Η χώρα μας φιλοξενεί το 15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής, από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2023, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Το συνέδριο SERGS2023, η επίσημη Διεθνής Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας της Ευρωπαϊκής Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής, αντικατοπτρίζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή στον τομέα της έρευνας και της πρακτικής της ρομποτικής τεχνολογίας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν οι κορυφαίοι ρομποτικοί χειρουργοί της Ευρώπης περιλαμβάνει διαλέξεις για τις νέες εξελίξεις στη ρομποτική που εφαρμόζεται παγκοσμίως στα γυναικολογικά χειρουργεία για κακοήθεις παθήσεις και μεταμόσχευση μήτρας, καθώς και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), τα μεγάλα δεδομένα (BigData) και την εξέλιξη της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και του Metaverseστη χειρουργική εκπαίδευση και στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη.

Η ρομποτική χειρουργική βελτιώνει τις χειρουργικές επιδόσεις χωρίς να αυξάνει τον χρόνο επέμβασης, ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος και τις ενδο- ή μετεγχειρητικές επιπλοκές, ενώ μειώνει την ανάγκη επαναφοράς στην κοιλιακή χειρουργική.

Το συνέδριο, που συν-προεδρεύει η Δρ. Βασιλική Χατζηραφαήλκαι οργανώνεται από την εταιρεία CONVIN(PCO) εφαρμόζει πρακτικές βιώσιμων εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο δε της κοινωνικής ευθύνης του συνεδρίου θα υποστηριχτεί το EmfasisFoundationπου μέσω των καινοτόμων αρχών του SocialStreetworkστηρίζει, ανακουφίζει και ενδυναμώνει άτομα που βιώνουν πολλαπλές μορφές αστεγίας.




    Στην κορυφή