Ρομποτική Οδοντιατρική


Η τεχνολογία cad/cam είναι το μέσο της ρομποτικής Οδοντιατρικής που δίνει τη δυνατότητα στον Οδοντίατρο να δημιουργεί Ολοκεραμικές αποκαταστάσεις όπως στεφάνες (θήκες), ένθετα, επένθετα και όψεις πορσελάνης σε ένα μόνο ραντεβού, χωρίς μεταλλικό σκελετό.

Τα πλεονεκτήματα δεν περιορίζονται μόνο στην ταχύτητα των αποκαταστάσεων, παρά στο μέσο με το οποίο δημιουργούνται αυτές. Πιο συγκεκριμένα, για να δημιουργηθεί μια τέτοια αποκατάσταση, λαμβάνεται μια σειρά ενδοστοματικών φωτογραφιών καταγράφοντας και τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια του δοντιού και των ούλων. Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι δεν λαμβάνονται πλέον αποτυπώματα από το στόμα του ασθενούς, αφού η κάμερα δίνει με εξαιρετική ακρίβεια τα δεδομένα που απαιτούνται.

Σε λίγα μόλις λεπτά από τη λήψη των φωτογραφιών, ο Οδοντίατρος σχεδιάζει τρισδιάστατα στον υπολογιστή την αποκατάσταση. Ακολουθεί η τοποθέτηση ενός κύβου πορσελάνης στο ρομποτικό σύστημα, και δίνεται η εντολή για τη σμίλευση της αποκατάστασης. Σε 15 περίπου λεπτά, η θήκη, το επένθετο, ή η όψη της πορσελάνης έχουν ήδη δημιουργηθεί και εφυαλώνονται σε ειδικους φούρνους. Στη συνέχεια, απλά, συγκολλούνται στο στόμα.

Η αισθητική απόδοση των ολοκεραμικών αποκαταστάσεων είναι τέτοια, που κανείς θα έλεγε ότι ένας Οδοντίατρος δεν αντιλαμβάνεται εύκολα τη διαφορά τους από ένα υγιές δόντι.

Η άμεση αποκατάσταση σε ένα μόνο ραντεβού απλοποιεί τη θεραπεία και βοηθά τον ασθενή να γλιτώσει και χρόνο, ταλαιπωρία και χρήματα. Η ρομποτική αποκατάσταση υπερέχει σε αισθητική και λειτουργικότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες προσθετικές τεχνικές.
Επίσης, καθιστά δυνατή τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αποκαταστάσεων, χωρίς μεταλλικό σκελετό στη δομή τους, ώστε να διαθέτουν μεγαλύτερη αισθητική και βιοσυμβατότητα, χωρίς οστόσο να υπολείπονται σε αντοχή.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του internet, καθώς ο Οδοντίατρος που χειρίζεται την τεχνολογία cad/cam συνδέεται απ’ευθείας ψηφιακά με εξειδικευμένα Οδοντοτεχνικά εργαστήρια για τη δημιουργία πιο σύνθετων Οδοντοτεχνικών αποκαταστάσεων, όπως γέφυρες πολλών δοντιών και αποκαταστάσεις επί εμφυτευμάτων! Με τον ίδιο μηχανισμό, στέλνει ψηφιακά όλες τις πληροφορίες των αποκαταστάσεων. Στη συνέχεια, το εξειδικευμένο στην τεχνολογία cad cam Οδοντοτεχνικό εργαστήριο κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των υγιών δοντιών σε 2 μόλις ημέρες, χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής με πολλά ραντεβού και το κυριότερο, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει τους αστάθμητους παράγοντες μιας συμβατικής Οδοντοτεχνικής εργασίας που απαιτούν περισσότερο χρόνο και κόπο από την πλευρά του ασθενή.

Τελικά, η κοινή ομολογία των ασθενών που έχουν στο στόμα τους αποκαταστάσεις cad/ cam είναι ότι η επίσκεψη στον Οδοντίατρο καταντά ευχάριστη και ενδιαφέρουσα, ενώ η αισθητική απόδοση και η εξάλειψη της ταλαιπωρίας τους ανταμοίβει και με το παραπάνω!

Νικόλαος Κουβελάς
Επίκ. Καθηγητής της Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
και Επιστημονικός Υπεύθυνος της EURODENTICA

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή