Ρομποτική Ινομυωματεκτομή


Τα ινομυώματα (ή λειομυώματα) της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας και συχνά ανευρίσκονται τυχαία, σε κάποιο τακτικό έλεγχο. Αποτελούν την κύρια αιτία (33%) υστερεκτομής, δηλαδή αφαίρεσης της μήτρας, σε γυναίκες στις ΗΠΑ.

Περίπου το 20-40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχει ινομυώματα στη μήτρα, τα οποία μεγαλώνουν είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδες υπό την επίδραση των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων. Συνήθως αυξάνονται σε αριθμό και σε μέγεθος με την ηλικία, ενώ μετά την εμμηνόπαυση υποστρέφονται και ανάλογα με το μέγεθος τους είναι δυνατό και να εξαφανιστούν. Παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν δίνουν κλινικά συμπτώματα, οι κύριες εκδηλώσεις των ινομυωμάτων περιλαμβάνουν, έντονες αιμορραγίες στη περίοδο (μηνομητρορραγίες), άλγος ή πίεση στη κατώτερη κοιλιά και δυσκολίες στη σύλληψη.

Η συντηρητική θεραπεία των ινομυωμάτων, η οποία περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ορμόνες και αγωνιστές της GnRH, μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα, εντούτοις μόνο με τη χειρουργική θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί η οριστική αντιμετώπιση τους.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων, εκτός από την υστερεκτομή, περιλαμβάνει και εναλλακτικές χειρουργικές μεθόδους, όπως την εκπυρήνιση, δηλαδή την αφαίρεση των ινομυωμάτων με ταυτόχρονη διατήρηση της μήτρας. Η μέθοδος αυτή συστήνεται στις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, καθώς και σε αυτές που αρνούνται να αφαιρέσουν τη μήτρα τους. Παραδοσιακά, η ινομυωματεκτομή (αφαίρεση ινομυώματος) γίνεται μέσα από μεγάλες χειρουργικές τομές, παρόμοιες ή λίγο μικρότερες από αυτές της καισαρικής τομής, μέσω των οποίων αφαιρείται το ινομύωμα και συρράπτεται η μήτρα για να περιοριστεί η αιμορραγία και η λοίμωξη. Επίσης, η
επιμελής συρραφή του τοιχώματος της μήτρας εμποδίζει τον κίνδυνο της ρήξης της μήτρας σε περίπτωση μελλοντικής εγκυμοσύνης. Μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ινομυωμάτων είναι ο εμβολισμός της αγγείωσης τους, ο οποίος προκαλεί τη συρρίκνωση τους. Εντούτοις, ο ελάχιστος αριθμός μελετών αναφορικά με τη μακρόχρονη επιτυχία της μεθόδου περιορίζει σημαντικά την εφαρμογή της.

Μία άλλη προσέγγιση είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων, η οποία προσφέρει τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, αλλά προϋποθέτει άριστη χειρουργική ικανότητα του χειρουργού, ενώ η ποιότητα της συρραφής και της μετεγχειρητικής γονιμότητας αμφισβητούνται από πολλούς επιστήμονες. Ακόμα και σήμερα η πλειονότητα των ινομυωματεκτομών διενεργείται δια της ανοικτής μεθόδου, εξαιτίας των περιορισμών της συμβατικής λαπαροσκοπικής μεθόδου. Στους περιορισμούς περιλαμβάνονται η δυσκολία διάκρισης του σωστού πλάνου μεταξύ του ινομυώματος και του μυομητρίου και η αποκατάσταση του τοιχώματος σε πολλαπλά στρώματα για καλύτερη στήριξη και αιμόσταση.
Επιπλέον, η λαπαροσκοπική εκπυρήνηση ινομυώματος είναι μία χειρουργική πρόκληση για το γυναικολόγο, με συνέπεια οι επεμβάσεις αυτές να περιορίζονται στις περιπτώσεις με ένα ή το πολύ δύο ινομυώματα, με μέγεθος έως 5cm και κατά προτίμηση με υπορογόνια θέση και στη πρόσθια επιφάνεια ή στο πυθμένα της μήτρας.

Εξέλιξη της λαπαροσκοπικής προσέγγισης αποτελεί η χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci, το οποίο χρησιμοποιεί την πλέον προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία προκειμένου να ξεπεράσει τις προκλήσεις της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης των ινομυωμάτων. Η ρομποτική ινομυωματεκτομή επιτρέπει την διεξαγωγή του χειρουργείου με ασύγκριτη ακρίβεια, ευελιξία κινήσεων και απίστευτη τρισδιάστατη εικόνα μέσα στο σώμα. Η επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική, διότι πραγματοποιείται μέσα από 4 τομές μικρότερες του 1cm σε μήκος. Η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στα έμπειρα χέρια του γυναικολόγου επιτρέπει την εκπυρήνηση των ινομυωμάτων με διατήρηση της μήτρας, ακόμα και έπειτα από προηγούμενες καισαρικές τομές η άλλα χειρουργεία της μήτρας. Η υψηλής ευκρίνειας (High Definition) εικόνα επιτρέπει την αναγνώριση της ανατομίας, των αγγείων και του πλάνου αποκόλλησης του ινομυώματος κατά την εκπυρήνηση. Η μήτρα συρράπτεται σε πολλαπλά στρώματα όπως και στην ανοικτή χειρουργική. Το ινομύωμα αφαιρείται από τη κοιλιά σε ιστοτεμάχια, δίχως να απαιτείται επιπλέον χειρουργική τομή. Στις γυναίκες όπου η διατήρηση της μήτρας είναι επιθυμητή, η ρομποτική ινομυοματεκτομή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο, όπως:

• Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο,
• Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκη για μετάγγιση,
• Βραχύτερη νοσηλεία,
• Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινή ζωή και την οικογένεια,
• Λιγότερες επιπλοκές και μετεγχειρητικές λοιμώξεις,
• Λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις,
• Ακριβής και ισχυρή συρραφή του τοιχώματος της μήτρας σε πολλαπλά
• στρώματα,
• Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σε γυναίκες με ευμεγέθη, ενδοτοιχικά και ινομυώματα σε δυσπρόσιτες ανατομικές θέσεις,
• Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα με μικρές χειρουργικές τομές.


Ο Πέτρος Χειρίδης είναι μέλος της ομάδας Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ρομποτικής & Χειρουργικής Παχυσαρκίας του Κ.Μ. Κωνσταντινίδη, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει εξοπλιστεί με το πλέον σύγχρονο ρομποτικό σύστημα 4ης γενιάς Da Vinci SI HD (High Definition), με μεγενθυμένη τρισδιάστατη εικόνα υψηλής ευκρίνειας, που δίνει στο χειρουργό την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα στο σώμα που χειρουργεί. Η Ρομποτική Ομάδα του Ιατρικού Κέντρου υπό τη διεύθυνση του Δρ. Κωνσταντινίδη, με την συμμετοχή πεπειραμένων γυναικολόγων, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ρομποτικές ινομυωματεκτομές με επιτυχία και με απόλυτη ικανοποίηση των ασθενών. Ακόμα και έπειτα από την αφαίρεση ευμεγεθών ινομυωμάτων της τάξεως των 10-12 cm, οι γυναίκες πήρανε εξιτήριο μέσα σε 24 ώρες.

Πέτρος Χειρίδης MD, PhD
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ενδοσκόπος,

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή