Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή


Στην καθημερινή μας αναζήτηση της βιβλιογραφίας, συναντούμε άρθρα, ιατρικά και μή, που ασχολούνται με την διατροφή των ασθενών που πάσχουν από Ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ). Στόχος των άρθρων αυτών είναι δώσουν κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει, να τρώει ένα άτομο με Ρευματοειδή αρθρίτιδα, για να μειώνεται η ένταση και η διάρκεια των εξάρσεων του. Ενα σχετικό άρθρο είχαμε δημοσιεύσει την 02-10-2013 στο www.myoskeletiko.com,που αφορούσε στο τι πρέπει να τρώνε οι ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, σύμφωνα με τις αγγλικές επίσημες αρχές.

Κάποια άρθρα αναφέρουν ότι οι ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες και πιπεριές μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα της ΡΑ χειρότερα. Δεν υπάρχουν όμως ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι τα τρόφιμα αυτά αποτελούν πρόβλημα. Επομένως, μην αποκλείουμε από την διατροφή των ασθενών, αυτά τα λαμπρά-χρωματισμένα λαχανικά που είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά.

Παρά τους ισχυρισμούς κάποιων, ότι μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται βήτα-καροτίνη μπορεί να περιορίσει τη ΡΑ, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το κάνει. Η άποψη ότι η αποφυγή των εσπεριδοειδών βελτιώνει τα συμπτώματα της ΡΑ δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Εάν συστήσουμε την αποφυγή αυτών των φρούτων, ο ασθενής μας θα χάσει σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην δημιουργία νέων χόνδρων στις αρθρώσεις. Μόνο προσοχή στο γκρέϊπφρουτ, διότι μπορεί να αλληλεπιδρά αρνητικά με ορισμένα από τα φάρμακά που συγχορηγούμε.

Μερικοί επιμένουν ότι τα γαλακτοκομικά επιδεινώνουν τη ΡΑ. Εμείς πιστεύουμε, όπως και πολλοί επίσημοι ειδικοί ιστότοποι, ότι δεν χρειάζεται να αποκλείσετε το γάλα, το τυρί, ή το γιαούρτι από τη διατροφή των ασθενών σας. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι θα αισθάνονται καλύτερα τις αρθρώσεις τους αν παραλείψουν την λήψη αυτών των τροφίμων. Επειδή μάλιστα ορισμένα φάρμακα για την ΡΑ μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση, όπως πχ η κορτιζόνη, έτσι δεν πρέπει να χάσουν όλα τα οφέλη των γαλακτοκομικών για τα οστά τους.

Λέγεται ότι οι ωμές τροφές επιβραδύνουν τη ΡΑ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περιοριστικό πρόγραμμα διατροφής και απλά δεν αξίζει τον κόπο. Είναι αλήθεια ότι μια μελέτη στη δεκαετία του 1990 διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολούθησαν μια ακατέργαστη διατροφή vegan, με κάποια πρόσθετα προβιοτικά, είδαν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Αλλά συνολικά, δεν έβαλε φρένο στην πρόοδο της ασθένειάς τους.

Σταφίδες μουλιασμένες σε τζιν διευκολύνουν τον πόνο. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά μερικοί άνθρωποι ορκίζονται ότι είναι μια θεραπεία για τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ισως το θείο που χρησιμοποιείται για να διατηρήσει τις σταφίδες, μπορεί να προλάβει τις βλάβες στις αρθρώσεις καθώς είναι αντι-φλεγμονώδες αλλά και το οινόπνευμα είναι γνωστό παυσίπονο. Ενώ αυτή η λαϊκή θεραπεία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βλάψει τον ασθενή, είναι ίσως πιθανό να ανακουφίσει τον πόνο. Βέβαια, τόσο οι σταφίδες όσο και το τζιν πρέπει να κυμαίνονται σε λογικά όρια.

Υπάρχουν όμως τροφές που συνιστώνται για το διαιτολόγιο των ρευματοπαθών. Μερικά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, και οι σαρδέλες είναι φορτωμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στον αγώνα ενάντια στη δυσκαμψία των αρθρώσεων. Για να πάρουν τα περισσότερα οφέλη, ας προσπαθήσουν να τρώνε τουλάχιστον 3 έως 6 μερίδες ψάρι μια-δυο φορές την εβδομάδα

Οι φυτικές ίνες είναι φίλοι των ασθενών σας. Μπορούν να φανούν πολύτιμοι σύμμαχοι σας ενάντια στη ΡA. Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), η οποία είναι ένα σημάδι της φλεγμονής. Πόση ποσότητα χρειάζεται; Ας γεμίζουν το ένα τέταρτο του πιάτου τους με δημητριακά ολικής αλέσης και το μισό με φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα.

Το πράσινο τσάι βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων . Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που καταπραΰνουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Ένα φακελάκι τσάι σε ζεστό νερό για 5 λεπτά είναι αρκετό. Αν τους αρέσει μπορούν να προσθέσουν χυμό ή μια φέτα λεμονιού και μια κουταλιά μέλι.

Τα φασόλια καταπολεμούν τη φλεγμονή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνες που αποτελούν δομικά συστατικά για τους μυς. Επιπλέον περιέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως φυλικό οξύ, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Κάλιο και Ψευδάργυρο.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν φαίνεται να κάνουν καλό. Μερικά ίσως, όπως π. χ. αυτά που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντίθετα τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορεί να προκαλέσουν το αντίθετο.

Συμπερασματικά δημητριακά, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί, πολύχρωμα λαχανικά και λιπαρά ψάρια είναι μια διατροφή που ίσως βοηθήσει τους ασθενείς σας. Για όλα τα άλλα υπάρχει ακόμη πολύ συζήτηση.


Α. Αραβαντινού
Παθολόγος
www.myoskeletiko.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή