ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η Ελλάδα έγινε πλέον μια από τις τρείς χώρες στην Ευρώπη πού διαθέτει ρομποτική τεχνολογία στον τομέα της ορθοπαιδικής. Στο νοσοκομείο Metropolitan εγκαταστάθηκε και βρίσκεται σε λειτουργία το υπερσύγχρονο αμερικάνικο ορθοπαιδικό ρομπότ MAKO το οποίο πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις γόνατος και ισχίου εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας που φθάνει το ένα εκατοστό του χιλιοστού. Το ρομπότ MAKO είναι μοναδικό στο είδος του και βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογική εξέλιξης παγκοσμίως. Με την βοήθεια του ρομπότ MAKO μπορούν να αντιμετωπιστούν βλάβες στην άρθρωση του γόνατος έγκαιρα πολύ πριν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ολική αντικατάσταση της άρθρωσης. Στα πάσχοντα σημεία του γόνατος μπορεί να γίνει μερική αντικατάσταση κονδύλων. Όσο αφορά το ισχίο η άρθρωση που πάσχει από αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση με χρήση ειδικών ενθεμάτων της MAKO που διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική χρήση.

Οι επεμβάσεις με το ρομπότ MAKO γίνονται με μικρότερες τομές και οι ασθενείς μένουν το πολύ μια ημέρα στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μόλις 30 έως 60 λεπτά και αυτό συμβάλει πολύ σημαντικά στην μείωση των επιπλοκών . Η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή και οι επιπλοκές που σχετίζονται με την απώλεια αίματος ελαχιστοποιούνται.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική γόνατος και ισχίου κινητοποιούνται ταχύτερα και έχουν πολύ μικρότερο χρόνο αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα της ρομποτικής ορθοπαιδικής χειρουργικής στις ΗΠΑ είναι τόσο σημαντικά που τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν ρομπότ MAKO παρότι πολλαπλασιάζονται αποκτούν ταχύτατα τεράστιες λίστες αναμονής ασθενών. Το νοσοκομείο Metropolitan είναι ένα νοσοκομείο που αψηφώντας τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες διεθνώς έχει βάλει στόχο να είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και καλά εξοπλισμένα νοσοκομεία στην Ευρώπη κάνοντας χρήση τεχνολογίας αιχμής και επενδύοντας σε high tech ιατρικό εξοπλισμό.

Το νοσοκομείο Metropolitan αναμένεται να είναι τα επόμενα χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά νοσοκομεία στον κόσμο για την εκπαίδευση ιατρών στην ρομποτική χειρουργική, και ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πάρα πολλές χώρες του κόσμου για εκπαίδευση.

    Στην κορυφή