Πώς σχετίζονται οι ορμόνες με τη σεξουαλική μου ζωή; Τι είναι τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα;


Οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη και λειτουργία του εφήβου. Τα ανδρογόνα, υπάρχουν τόσο στον άνδρα όσο και στην γυναίκα. Κυρίαρχη θέση στα ανδρογόνα κατέχει η τεστοστερόνη. Η ορμόνη αυτή παράγεται κυρίως στους όρχεις του άνδρα ή στις ωοθήκες της γυναίκας, αλλά και στα επινεφρίδια και των δύο. Ωστόσο, ο άνδρας παράγει 50 φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τη γυναίκα και για αυτό άλλωστε έχει συνδεθεί περισσότερο με την αρρενωπότητα. Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του πέους, την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, της δύναμης και της πυκνότητας των οστών, ενώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γενικότερης υγείας και ευεξίας του ατόμου.

Κατά την εφηβική περίοδο οι ορμόνες αυτές είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την ενήλικη περίοδο του ατόμου και ευθύνονται για μια πληθώρα αλλαγών τόσο στο έφηβο αγόρι όσο και στο έφηβο κορίτσι. Έτσι, παρατηρείται αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο και στο σώμα και έντονη ακμή. Παράλληλα, παρατηρείται μεγέθυνση του πέους και της κλειτορίδας, ενώ αυξάνεται η συχνότητα των στύσεων, η μυϊκή δύναμη, αλλάζει η φωνή του και αποκτά περισσότερο ύψος.

Από την άλλη μεριά, τα οιστρογόνα παράγονται από τα ανδρογόνα όταν αυτά ενωθούν χημικά με τα κατάλληλα ένζυμα. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον εμμηνορυσιακό κύκλο της γυναίκας και έχουν συνδεθεί στη συνείδηση όλων μας ως οι κυρίαρχες γυναικείες ορμόνες. Οιστρογόνα υπάρχουν και στα δύο φύλα, ωστόσο, η ποσότητα και η λειτουργία τους είναι πολύ πιο έντονη στις γυναίκες και είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου στην έφηβη. Τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των μαστών, την επιβράδυνση του ύψους και της ανάπτυξης της μυϊκής μάζας, την εφύγρανση του κόλπου, την ανάπτυξη του ενδομητρίου και την γενικότερη καλή λειτουργία του εμμηνορυσιακού κύκλου.



Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας




    Στην κορυφή