Πώς να περάσω την ώρα μου στο σπίτι; Ιδέες για ανθρώπους 60+ που ξεχνούν λίγο ή καθόλου


Η πανδημία του κορωνοϊού μας αναγκάζει όλους να μένουμε σπίτι. Και τώρα; Πώς μπορούμε να περάσουμε δημιουργικά την ώρα μας; Αν είστε 60+ χρονών και ξεχνάτε λίγο ή και καθόλου, αυτό το κείμενο σας αφορά! Κάθε μέρα, το άρθρο θα εμπλουτίζεται και με μια καινούρια ιδέα για το πώς μπορείτε να γεμίσετε ευχάριστα το χρόνο σας, κρατώντας το μυαλό και το σώμα σας σε κίνηση. Επιλέξτε τις ιδέες που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και στον τρόπο ζωής σας!

Ιδέα #1: Γράψτε ένα γράμμα. Θυμάστε που κάποτε αλληλογραφούσαμε με αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονταν μακριά; Γιατί να μην το κάνουμε και τώρα; Πάρτε μολύβι και χαρτί. Καθίστε στην αγαπημένη σας γωνιά και γράψτε αναλυτικά τα νέα και τις σκέψεις σας στους ανθρώπους που αγαπάτε και σας λείπουν. Στείλτε τις ευχές σας σε κάποιο μέλος της οικογένειας που γιορτάζει. Κάντε έκπληξη στα εγγόνια σας στέλνοντάς τους ένα γράμμα! Μπορεί το τηλέφωνο να εκμηδενίζει τις αποστάσεις, αλλά οι λέξεις πάνω στο χαρτί έχουν τη δική τους μαγεία. Με αυτό τον τρόπο θα διώξετε για λίγο τον κορωνοϊό από το μυαλό σας, θα δώσετε χαρά στους δικούς σας ανθρώπους και θα ταυτόχρονα, θα γυμνάσετε το μυαλό σας, μιας και το γράψιμο είναι μια από τις πιο απαιτητικές διανοητικά δραστηριότητες.

Ιδέα #2: Χαρείτε το μπαλκόνι σας. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε στα διαμερίσματα των περισσότερων πολυκατοικιών μικρά ή μεγαλύτερα μπαλκόνια και βεράντες. Και αυτό, σε μια περίοδο που είμαστε υποχρεωμένοι να μένουμε σπίτι, είναι μεγάλο πλεονέκτημα! Άλλωστε, η άνοιξη είναι ήδη εδώ και ο καιρός μέρα με τη μέρα θα βελτιώνεται. Τι θα λέγατε να απολαύσετε σήμερα τον πρωινό σας καφέ ή το μεσημεριανό σας στο μπαλκόνι; Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα βγείτε στο μπαλκόνι και για λίγα λεπτά, εστιάστε το βλέμμα σας σε ένα σταθερό, μακρινό σημείο. Έτσι, θα δυναμώσετε τους μύες των ματιών σας. Εξάλλου, το μπαλκόνι αποτελεί έναν ασφαλή χώρο από τον οποίο μπορείτε να συνομιλήσετε με τους γείτονές σας, χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας!

Ιδέα #3: Χρωματίστε. Πιστεύετε ότι το χρωμάτισμα εικόνων είναι μια δραστηριότητα μόνο για παιδιά; Ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε την άποψή σας. Πρόκειται για μια ενασχόληση που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους ενήλικους οπαδούς, μιας και έχει πολλαπλά οφέλη: μειώνει τα επίπεδα άγχους, γυμνάζει τη λειτουργία της συγκέντρωσης και βελτιώνει τη λεπτή κινητικότητα. Στα βιβλιοπωλεία υπάρχουν πολλά βιβλία ενηλίκων για χρωμάτισμα, όμως μπορείτε να βρείτε και πολλές δωρεάν σελίδες στο διαδίκτυο, όπως εδώ και εδώ. Πάρτε τα μολύβια ή τους μαρκαδόρους και ξεκινήστε!

Ιδέα #4: Μάθετε να φτιάχνετε οριγκάμι. Το οριγκάμι είναι η τέχνη του διπλώματος του χαρτιού και αποτελεί επινόηση των Ιαπώνων, οι οποίοι περνούσαν με αυτό τον τρόπο το χρόνο τους τις βροχερές μέρες που έπρεπε να μείνουν στο σπίτι. Το χάρτινο καραβάκι που φτιάχναμε όταν ήμασταν παιδιά είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα οριγκάμι, αλλά μπορεί κανείς να φτιάξει αμέτρητες κατασκευές, όπως ζώα, πουλιά, ανεμόμυλους, καρδιές, κουτιά κλπ. Εκτός από συγκέντρωση και υπομονή, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτί και συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα, όπως αυτές που θα βρείτε εδώ και εδώ.

* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε καμία περίπτωση μην εγκαταλείπετε την ασφάλεια του σπιτιού σας. Ακολουθήστε κατά γράμμα τις επίσημες οδηγίες του κράτους. Για όσες από τις προτεινόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνεται η μετακίνηση εκτός σπιτιού, ζητήστε τη βοήθεια ενός δικού σας ανθρώπου που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και μπορεί να σας εξυπηρετήσει στο πλαίσιο των απαραίτητων μετακινήσεών του για την εξυπηρέτηση αναγκών που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν με άλλο τρόπο. Εναλλακτικά, επιλέξτε μια διαφορετική ιδέα και αξιοποιήστε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε μελλοντικό χρόνο, όταν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί.

Όλγα Λυμπεροπούλου
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή