Πώς να αποφύγετε τα περιττά κιλά από τις χειμωνιάτικες ''λιγούρες''


Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή για τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους λόγω του κρύου που ανοίγει την όρεξη. Η αύξηση τροφής με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας οδηγούν στην αύξηση περιττών κιλών. Η αλήθεια είναι ότι το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη από περισσότερο λίπος, ώστε να παράγει οποιαδήποτε κίνηση ή έργο ακόμα και να νιώσει ζεστασιά.

Η ανάγκη για αύξηση της πρόσληψης τροφής και η ανάγκη για την αντιμετώπιση του κρύου οδηγεί και στα εξής διατροφικά λάθη:

• Η αλόγιστη κατανάλωση φαγητού ώστε να επιτευχτεί το αίσθημα ζεστασιάς, οδηγεί στην αύξηση περιττών κιλών.
• Η απουσία ηλιοφάνειας οδηγεί στην μειωμένη έκκριση σεροτονίνης, γνωστή και ως ορμόνη της χαράς. Ο οργανισμός για να αντισταθμίσει το κενό καταναλώνει παχυντικές τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, οι οποίες ανεβάζουν την διάθεση, αλλά και το δείκτη της ζυγαριάς.
• Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ για την αντιμετώπιση χαμηλών θερμοκρασιών, που οδηγεί στην αύξηση σωματικού βάρους, αφού συνήθως συνοδεύεται με κατανάλωση φαγητού.

Φυσικά αναρωτιέστε τι πρέπει να τρώτε ή να πίνετε το χειμώνα ώστε να αποφεύγετε την αύξηση βάρους να καταστέλλετε το αίσθημα λιγούρας και να αισθάνεστε ζεστοί.

Σούπες

Οι σούπες είναι το ιδανικότερο χειμωνιάτικο θρεπτικό σνακ, έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο και μεγάλη ποσότητα νερού που συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Η θρεπτική αξία τους αυξάνεται, όταν προστεθούν πολλά λαχανικά προσδίδοντας στο υγιεινό σνακ γεύση, άρωμα, χρώμα και πολλά θρεπτικά συστατικά. Με την προσθήκη κρέατος ή ψαριού ή κοτόπουλου σε συνδυασμό με καστανό ρύζι ή πλιγούρι μετατρέπεται σε ένα πολύ χορταστικό και θρεπτικό γεύμα, το οποίο ρυθμίζει τον μηχανισμό της όρεξης.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή επιλογή για γλυκό σνακ, αποδίδοντας συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας κρατώντας τα επίπεδα των καυσίμων σταθερά με αποτέλεσμα τη διατήρηση θερμοκρασίας του οργανισμού. Κρατάει σε υψηλά επίπεδα ενέργειας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι κ.α.) είναι τροφές με πλούσια διατροφική αξία, αποδίδοντας μεγάλα ποσά ενέργειας. Είναι μια εναλλακτική λύση ως αλμυρών σνακ. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα που προσφέρουν το αίσθημα της ζέστης και μαγνήσιο που βελτιώνει τη διάθεση.

Ροφήματα

Μια εναλλακτική επιλογή για να αποφεύγετε τις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ είναι η κατανάλωση ροφημάτων που εξασφαλίζουν και την ενυδάτωση οργανισμού. Τα ροφήματα από βότανα όπως η μέντα, το δενδρολίβανο, τσάι του βουνού κ.α. έχουν θερμαντικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση χαμηλών θερμοκρασιών και συγχρόνως ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αποβάλλοντας τοξίνες. Ενώ το ρόφημα από κακάο χωρίς προσθήκης ζάχαρης ενισχύει την έκκριση σεροτονίνης βελτιώνοντας τη διάθεση.

Το σχόλιο του διαιτολόγου

Φυσικά, δεν ξεχνάτε την ημερήσια κατανάλωση

• 5-6 μικρών τακτικών γευμάτων
• 3-4 φρούτων
• 1- 2 πιάτα σαλάτας
• Επαρκής πρόσληψη νερού

Γρηγορίου Βασιλική
Kλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...
    Στην κορυφή