Πώς μπορεί να αντιδράσει ένας γονιός όταν αντικρίσει το παιδί του να αυνανίζεται;


Τα παιδιά βιώνουν από πολύ μικρή ηλικία ερεθίσματα ευχαρίστησης που σχετίζουν με τα γεννητικά τους όργανα. Τα βρέφη ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και το σώμα τους. Πιάνουν τις πατούσες τους, την κοιλιά τους, το χέρια τους. Προσπαθούν να ορίσουν την εικόνα του εαυτού τους και το πώς αυτή βιώνεται μέσα από τις αισθήσεις τους. Πολύ συχνά αγγίζουν και τα γεννητικά τους όργανα και μαθαίνουν ότι παίρνουν ευχαρίστηση από την πράξη αυτή. Δεν είναι καθόλου σπάνιο για τους γονείς να αντικρίσουν το παιδάκι τους να τρίβεται στο κρεβάτι του, ή να χαϊδεύει τα γεννητικά του όργανα. Στην αρχή, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν με αποτέλεσμα να είναι αμήχανοι και διστακτικοί στις αντιδράσεις τους.

Ειδικά, όταν οι εγγραφές των γονιών θεωρούν τον αυνανισμό ως κάτι «κακό», «ανήθικο» ή ακόμα και «παθολογικό», τότε παρατηρούμε συχνά ακραίες αντιδράσεις απέναντι στο παιδί. Του φωνάζουν, το μαλώνουν, πολλές φορές το χτυπάνε κιόλας για να σταματήσει άμεσα την «ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά». Τότε το παιδί, γεμάτο ενοχές αποσύρεται, κλείνεται στον εαυτό του και αναρωτιέται τι έκανε για να τιμωρηθεί. Το μόνο λογικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει, είναι ότι «τα γεννητικά όργανα δεν πρέπει να τα ακουμπάει, είναι κακό, δεν πρέπει να παίρνει ευχαρίστηση από αυτά, γιατί δυσαρεστεί τους γονείς του», ή από την άλλη μεριά ότι «με αυτό τον τρόπο κερδίζει σίγουρα την προσοχή των γονιών του». Για να αποφύγουν οι γονείς την ενοχοποίηση της σεξουαλικότητας των παιδιών τους, που πολλές φορές οδηγεί και σε ανάπτυξη σεξουαλικών και όχι μόνο δυσλειτουργιών στο μέλλον, είναι απαραίτητο να κατέχουν την απαραίτητη γνώση γύρω από το θέμα.


Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο παιδικός αυνανισμός είναι μια συμπεριφορά που εκδηλώνεται πολύ συχνά στα μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Αυτό σημαίνει απλά ότι το παιδί ανακάλυψε την ευχαρίστηση που προέρχεται από το σώμα του, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί μια οργανωμένη, συνειδητή, σεξουαλική συμπεριφορά, όπως συμβαίνει κατά την εφηβεία του. Η ευχαρίστηση που νιώθει του δημιουργεί τη θέληση να την ξανανιώσει στο μέλλον και το οδηγεί στην επανάληψη αυτής της συμπεριφοράς.

Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστούν οι γονείς μια τέτοια κατάσταση είναι με τη μέθοδο της «απόσπασης της προσοχής». Με το να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού, κατευθύνοντάς το προς μια άλλη ευχάριστη για το παιδί δραστηριότητα, μπορούν να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορούν να του δείξουν κάτι άλλο, να του δώσουν το παιχνίδι του, να καλέσουν το παιδί να βοηθήσει τη μαμά σε κάτι που το χρειάζεται.

Τέλος, οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι ο αυνανισμός εφόσον γίνεται μέσα στον ιδιωτικό χώρο του παιδιού, είναι μια φυσιολογική δραστηριότητα που βοηθάει το παιδί να ανακαλύψει τον εαυτό του και να μεταβεί ομαλά και σταδιακά προς την εφηβεία και την ενηλικίωσή του.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας
Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή