Πως αντιμετωπίζονται οι ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης;


Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι από τις ομορφότερες και πιο ευτυχισμένες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά ενδεχομένως και από τις πιο δύσκολες, λόγω των σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών που βιώνει. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών κατά τη διάρκεια της κυοφορίας νοιώθει κάποιες ενοχλήσεις, που όμως σπανίως κρύβουν σοβαρά προβλήματα.

Από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις του 1ου τριμήνου είναι οι ναυτίες και οι εμετοί, που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Επηρεάζουν περίπου το 60% των εγκύων γυναικών με διαφορετική ένταση σε κάθε περίπτωση. Πρόκειται για ένα ενοχλητικό πρόβλημα αλλά δεν πρέπει να ανησυχεί τις εγκύους, γιατί δεν επηρεάζει τη γενική κατάσταση της υγείας. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που η έγκυος ταλαιπωρείται με περισσότερους από 5 εμέτους καθημερινά. Σε αυτή την περίπτωση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κινδυνεύει να αφυδατωθεί και απαιτείται αντιμετώπιση του προβλήματος από τον θεράποντα ιατρό.

Άλλες, επίσης συχνές ενοχλήσεις είναι:

Συχνοουρία

Η ανάγκη συχνότερης ούρησης συμβαίνει από την αρχή της εγκυμοσύνης και η αιτία είναι ορμονική. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρεί, η συνεχώς αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα πιέζει την ουροδόχο κύστη και μικραίνει το χώρο της ουροδόχου κύστης.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αδειάζετε την κύστη σας συχνά. Αν δείτε ότι σας φεύγουν ούρα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, πρόκειται για ένδειξη ότι οι μυς της πυέλου δεν είναι και τόσο δυνατοί. Προσπαθήστε να τους δυναμώσετε με γυμναστική.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα αρκετά συνηθισμένο στις γυναίκες.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανόν να χειροτερέψει για δύο βασικούς λόγους: α) το μέγεθος της μήτρας που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα πιέζει το έντερο συνεχώς και περισσότερο (η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται πιο έντονη μετά το 2ο τρίμηνο) και β) οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν το μυϊκό σύστημα του εντερικού τοιχώματος με αποτέλεσμα να μειώνεται η κινητικότητα του εντέρου.
Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα ακολουθείτε διαιτολόγιο που να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ωμά φρούτα και λαχανικά.

Ρινορραγίες

Οι ελαφρές ρινορραγίες είναι συνήθεις στην εγκυμοσύνη, γιατί η προγεστερόνη που παράγεται κατά την κύηση, προκαλεί υπεραιμία του βλεννογόνου της μύτης. Η προγεστερόνη μπορεί επίσης να προκαλέσει μπούκωμα της μύτης ή σπανιότερα καταρροή. Αν έχετε ρινορραγίες φυσάτε την μύτη σας απαλά. Το πρόβλημα θα πάψει να υπάρχει μόλις γεννηθεί το μωρό σας.

Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε ένταση και ανησυχία, οπότε η χαλάρωση βοηθάει. Βρίσκετε καθημερινά χρόνο να ξεκουράζεστε και να ηρεμείτε. Οι πονοκέφαλοι του πρώτου τριμήνου είναι ακίνδυνοι. Μπορείτε να πάρετε ένα αναλγητικό (παρακεταμόλη) εάν σας ενοχλεί. Στην εγκυμοσύνη ένας πραγματικά σοβαρός πονοκέφαλος μετά την 20η εβδομάδα μπορεί να είναι ένδειξη υπέρτασης, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό.

Κολπικά Υγρά

Μπορεί να έχετε περισσότερα κολπικά υγρά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αν τα υγρά σας είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, μυρίζουν ή σας προκαλούν τσουξίματα και σας ερεθίζουν, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κράμπες

Συμβαίνουν συχνά τη νύχτα και συνήθως στα δάχτυλα των ποδιών, στους ταρσούς και στις κνήμες. Η αιτία δεν έχει απόλυτα διευκρινισθεί. Συνήθως το αποδίδουν σε έλλειψη μαγνησίου ή σε κακή κυκλοφορία στα πόδια η οποία προκαλείται μάλλον από την πίεση που εξασκεί το μωρό σας. Προσπαθήστε να γυμνάζετε όσο περισσότερο μπορείτε τους μύες των ποδιών σας.

Κιρσοί

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και η πίεση που ασκείται από την μήτρα, καθώς μεγαλώνει, στα αγγεία που φέρνουν το αίμα από τα κάτω άκρα προς την καρδιά, μπορεί να δημιουργήσουν ή να επιβαρύνουν τους ήδη υπάρχοντες κιρσούς στα πόδια της εγκύου. Ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν μπορείτε, με τα πόδια τοποθετημένα ψηλότερα από το σώμα σας. Γυμναστείτε και οι κιρσοί θα υποχωρήσουν ή θα βελτιωθούν μετά τον τοκετό.

Κνησμός

Μπορεί να υποφέρετε από έντονο κνησμό στο δέρμα της κοιλιάς σας, ειδικά στο τέλος της εγκυμοσύνης. Ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειάζεσθε βιοχημικό έλεγχο της ηπατικής σας λειτουργίας. Δυστυχώς αν και ενοχλητικό δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα παρά μόνο μασάζ ή επάλειψη με μια κρέμα για το σώμα ή λάδι ή λίγο ταλκ. Θα σας βοηθήσει αν φοράτε μαλακά και φαρδιά ρούχα. Ο κνησμός εξαφανίζεται σχεδόν πάντα μετά τον τοκετό.

Δυσπεψία και Καούρες

Και τα δύο αυτά είναι αρκετά συνήθη μετά τη μέση και στο τέλος της εγκυμοσύνης. Οι καούρες στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο σας, στο σωλήνα μέσω του οποίου οι τροφές οδηγούνται από το στόμα στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στην εγκυμοσύνη, γιατί οι ορμόνες που παράγονται κατά την διάρκεια της προκαλούν χαλάρωση των μυών του οισοφάγου. Η δυσπεψία προκαλείται από την πίεση που εξασκεί η μήτρα σας στο στομάχι σας (απλά δεν υπάρχει τόσος χώρος όσος συνήθως). Τρώτε μικρότερα γεύματα και πιο συχνά. Καθίστε ίσια όταν τρώτε, για να μην εξασκείτε πίεση στο στομάχι σας. Αν έχετε καούρες στο κρεβάτι τη νύχτα, ανασηκωθείτε και στηριχθείτε σε μαξιλάρια αντί να μένετε ξαπλωμένη ανάσκελα. Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ και διαλέγετε τροφές που χωνεύονται εύκολα.

Πόνοι στην Πλάτη

Τα προβλήματα στην πλάτη είναι συνήθη στην εγκυμοσύνη. Προκαλούνται από τις ορμόνες που παράγονται, οι οποίες χαλαρώνουν τους συνδέσμους που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Επίσης ρόλο παίζει το επιπλέον βάρους του σώματος ή η κακή στάση του. Πρέπει να κάθεστε, να στέκεστε και να περπατάτε σωστά.

Δύσπνοια

Αυτή προκαλείται από την πίεση που εξασκεί το μωρό σας στο διάφραγμα σας, το οποίο συμπιέζει τους πνεύμονές σας. Μπορεί να βελτιωθεί αργότερα προς το τέλος της εγκυμοσύνης, καθώς το μωρό σας κινείται προς τα κάτω στην λεκάνη.
Φροντίστε να στέκεστε και να κάθεστε όσο πιο ίσια μπορείτε, ώστε να ανοίγετε τον θώρακά σας και να δίνεται στους πνεύμονές σας όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι κιρσοί γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να έχουν προκληθεί από δυσκοιλιότητα και σφίξιμο, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Επειδή κάνουν επώδυνη την κένωση, μπορεί να οδηγήσουν και σε δυσκοιλιότητα η οποία τις κάνει ακόμα χειρότερες. Η προς τα κάτω πίεση του κεφαλιού του μωρού σας μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας συμφόρηση στις φλέβες γύρω από τον πρωκτό. Ρωτήστε τον γιατρό σας για να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή.

Μπορείτε να καταπραΰνετε τις αιμορροΐδες κρατώντας πάνω τους παγάκια τυλιγμένα σε ένα κομμάτι πανί, ή να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι φανέλα βουτηγμένο σε παγωμένο νερό. Μετά από κάθε κένωση εφαρμόστε τοπική καθαριότητα με νερό και ουδέτερο σαπούνι. Αν οι αιμορροΐδες έχουν βγει έξω, προσπαθήστε να τις σπρώξετε πάλι μέσα μαλακά την ώρα που κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Οι αιμορροΐδες εξαφανίζονται σχεδόν πάντα μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Κατακράτηση Υγρών

Το σώμα σας κρατάει περισσότερα υγρά όταν είστε έγκυος. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί με πρήξιμο (οίδημα) κυρίως στα πόδια, τους αστραγάλους, στα χέρια και στο πρόσωπο. Για το οίδημα των ποδιών και αστραγάλων, πρέπει να μην στέκεστε όρθια, να μην κάθεστε για πολλή ώρα, να μη σταυρώνετε τα πόδια όταν κάθεστε, να φοράτε άνετα και ίσια παπούτσια και να ξεκουράζεστε.

Χρώμα Προσώπου


Μερικές έγκυες γυναίκες αποκτούν μια «μάσκα» σκουρότερου χρώματος στο πρόσωπό τους. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό. Μην ανησυχείτε το χρώμα αυτό θα εξαφανιστεί μετά τον τοκετό.

Φακοί Επαφής

Μπορεί να σας ενοχλούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα επιπλέον υγρά στον οργανισμό σας προκαλούν μερικές φορές αλλαγή στο σχήμα των ματιών σας. Αν φοράτε σκληρούς φακούς επαφής, μπορεί να μην υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το να τους εγκαταλείψετε μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που θα πρέπει να δώσετε λίγο μεγαλύτερη προσοχή. Η αιμορραγία, η απώλεια δηλ. αίματος από τον κόλπο, εμφανίζεται συχνά στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα κατά το 1⁰ τρίμηνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη εξελίσσεται κανονικά. H εμφάνιση όμως κολπικής αιμορραγίας σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και το καλύτερο είναι να διακόψετε την εργασία σας, να ξαπλώσετε, να ξεκουραστείτε και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Η αιμορραγία είναι ένδειξη πιθανής αποβολής, αλλά μπορεί να προέρχεται και από άλλες αιτίες ανάλογα με την ηλικία κυήσεως, όπως κάποια αποκόλληση του πλακούντα ή εξάλειψη και διαστολή του τραχήλου.

Δρ. Γεώργιος Ε. Ξυδιάς
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
www.medimall.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή