Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκολία στην αναπνοή;


Η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα πρόβλημα που μας έχει απασχολήσει όλους λίγο-πολύ. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι απλή, όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου η αιτία είναι πιο σύνθετη. Ας δούμε τα κύρια προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όταν έχουμε δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, τα συμπτώματα και τις αιτίες δημιουργίας τους:

1. Στραβό ρινικό διάφραγμα

Οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με στραβό (σκολιωτικό) ρινικό διάφραγμα είναι κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι πονοκέφαλοι, οι ρινορραγίες, το λαχάνιασμα, η εύκολη και αδικαιολόγητη κόπωση, η διαταραχή της όσφρησης, οι φλεγμονές όπως ρινίτιδα κλπ.
Οι γενεσιουργές αιτίες είναι κατά την περίοδο του τοκετού, από τραυματισμούς κατά την παιδική ηλικία και από διάφορα ατυχήματα αλλά και από το διαφορετικό χρόνο ανάπτυξης του χόνδρινου και του οστέινου τμήματος του διαφράγματος.

2. Υπερτροφία ρινικών κογχών

Είναι συχνό το φαινόμενο ο ασθενής να πάσχει από υπερτροφία ρινικών κογχών, δηλαδή πολύ απλά από μεγαλύτερα ρουθούνια από το φυσιολογικό.
Η θεραπεία που ακολουθείται αποσκοπεί στη συρρίκνωση των ρινικών κογχών, που επιτυγχάνεται, είτε με καυτηριασμό με ραδιοσυχνότητες, είτε με κογχοπλαστική, που αποτελεί τον καινοτόμο τρόπο συρρίκνωσης των ρινικών κογχών.

3. Εμπύημα ιγμόρειου άντρου

Το εμπύημα ιγμορείου άντρου είναι μία πάθηση όπου ο ασθενής ταλαιπωρείται από πονοκέφαλο, πόνο προσώπου, ή πόνο πάνω από τα ιγμόρεια που προσεβλήθησαν. Ο πόνος συχνά ξεκινά από τη μία πλευρά του κεφαλιού και εξελίσσεται στις δύο πλευρές, ενώ επιδεινώνεται όταν ο ασθενής βρεθεί σε κατακεκλιμένη θέση.

4. Ρινικοί πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν επίσης να φέρουν δυσκολία στην αναπνοή.
Δημιουργούνται όταν προκαλείται αύξηση της πίεσης του μεσοκυττάριου υγρού και οίδημα όταν οι αδένες του ρινικού βλεννογόνου διατείνονται, με συνέπεια να αποφράσσονται τα τριχοειδή και τα επιπολής φλεβίδια, να διακόπτεται η ροή του αίματος και να δημιουργείται οίδημα, διάταση του υποστρώματος και σχηματισμός πολυπόδων.

5. Ηθμοειδίτιδα

Η ηθμοειδίτιδα είναι μία αρκετά δύσκολη πάθηση για τον ασθενή, καθώς μπορεί να συνυπάρξει ή και να προκληθεί πολλές φορές από όλες τις προαναφερόμενες παθήσεις.

Η ηθμοειδίτιδα μπορεί να προκληθεί από: χρόνια υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα, χρόνια υπερπλαστική πολυποειδή ηθμοειδίτιδα, φλεγμονώδεις επιπλοκές και τραυματισμούς του ηθμοειδούς.

Η λύση στο πρόβλημα

Τη λύση στα παραπάνω έρχεται να δώσει η ενδοσκοπική χειρουργική που πραγματοποιείται με ειδικά ενδοσκόπια 0,30 και 45 μοιρών και με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, που μας επιτρέπουν καλύτερη οπτική επαφή στα κρυφά σημεία της περιοχής επιτρέποντας την αφαίρεση σε κάθε περίπτωση την παθολογία της, σε όλη της την έκταση με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η ενδοσκοπική χειρουργική εξασφαλίζει τον ιδανικό φωτισμό του χειρουργικού πεδίου , τη λεπτομερή διάκριση όλων των ανατομικών στοιχείων, καλύτερο οπτικό πεδίο μέχρι τον επιφάρυγγα, διάκριση της υπερτροφίας της κάτω ρινικής κόγχης σε όλη την έκταση αυτής, από την κεφαλή μέχρι την ουρά, και διορθωτική χειρουργική με κογχοπλαστική σε όλη της την έκταση. Τέλος επιτρέπει τη διάκριση διαφόρων ανωμαλιών στη μέση ρινική κόγχη και τον πόρο

Ηλίας Νικολόπουλος
ΩΡΛ Χειρουργός Κεφαλής – Τραχήλου και Θυρεοειδούς
Διευθυντής Τμήματος ΩΡΛ στο Ιατρικό Ψυχικού

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή