Προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια αιματολογική εξέταση που θα διαγιγνώσκει την Ινομυαλγία


Είναι γνωστό ότι η διάγνωση της Ινομυαλγίας είναι από τις δυσκολότερες στην καθημερινη Ιατρική. Τα συμπτώματα της πολλές φορές ομοιάζουν τόσο με πολλές φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όσο και με την οστεοαρθρίτιδα. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε όλες τις γνωστές αιματολογικές και άλλες εξετάσεις και τελικά η διάγνωση τίθεται εξ αποκλεισμού. Δηλαδή αφού όλες οι εξετάσεις είναι αρνητικές, ο ασθενής έχει Ινομυαλγία.

Μια ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι βρήκε μια εξέταση αίματος που θα κάνει την διάγνωση εύκολη. Θα λαμβάνεται δηλαδή μια σταγόνα αίμα του ασθενούς σε ένα πλακάκι μικροσκοπίου, θα ξηραίνεται και θα αναλύεται σε ειδικό μικροσκόπιο με την μέθοδο της infrared microspectroscopy. Σύμφωνα με αυτήν τα μόρια των διαφόρων ουσιών του αίματος δονούνται διαφορετικά όταν τα κτυπά η υπέρυθρη ακτινοβολία.

Με την μέθοδο αυτή μελέτησαν το αίμα 15 ασθενών που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, 12 ασθενών που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα και 14 ασθενών που έπασχαν από Ινομυαλγία και κατόρθωσαν να διαγνώσουν σε ποσοστό 100% αυτούς που έπασχαν από Ινομυαλγία.
Εάν τα αποτελέσματ αυτά επιβεβαιωθούν και από άλλους η μέθοδος θα αποτελέσει μια επανάσταση για την διάγνωση μια ιδιαίτερα ενοχλητικής νόσου που ταλαιπωρεί το 5% περίπου των Ελλήνων.

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com


    Στην κορυφή