Πρόπτωση γεννητικών οργάνων: Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία


Η πρόπτωση των γεννητικών οργάνων εμφανίζεται σε πάνω από 50% γυναικών που έχουν τεκνοποιήσει, ενώ 38% των γυναικών αναφέρει ότι έχει ενοχλητικά συμπτώματα και 25% εξ’ αυτών έχει προβληματική ποιότητα ζωής. Παράλληλα, περισσότερες από 200.000 επεμβάσεις για πρόπτωση πραγματοποιούνται ετήσια, ενώ η πιθανότητα που διατρέχει μια γυναίκα-μητέρα στη ζωή της για πρόπτωση και ακράτεια ανέρχεται στο 11,1%

Τι σημαίνει η πρόπτωση γεννητικών οργάνων;

Η πυελική πρόπτωση οργάνων αποτελεί κάθοδο των ουροποιογεννητικών οργάνων στην πύελο (λεκάνη) της γυναίκας, λόγω εκφύλισης του τοιχώματος του κόλπου και βλάβης στο κολλαγόνο. Mπορεί να αφορά κήλη οποιουδήποτε συνδυασμού, όπως ουροδόχου κύστης (κυστεοκήλη), τραχήλου μήτρας, ή εντέρου και ορθού (ορθοκήλη).

Αίτια εμφάνισης

Η κύηση μεγάλου εμβρύου, η παχυσαρκία, τα βάρη, το ορμονικό περιβάλλον, το κάπνισμα, άλλες επεμβάσεις στην πύελο, η δυσκοιλιότητα, ο χρόνιος βήχας.

Συμπτώματα

Συχνές κυστίτιδες, απώλεια ούρων και πόνος κατά την επαφή, δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία και επιτακτικότητα και διαταραχές κατά την αφόδευση. Παράλληλα η υστερεκτομή ευνοεί την πρόπτωση, γιατί η κύστη «χάνει το στήριγμά της», ενώ το ποσοστό γυναικών που απαιτεί διόρθωση πρόπτωσης μετά από υστερεκτομή κυμαίνεται στο 6 - 8%

Θεραπεία

Η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία. Ο χρυσός κανόνας είναι η αποκατάσταση από την κοιλία με ανάρτηση των οργάνων με πλέγμα, και η λαπαροσκοπική και ρομποτική μέθοδος με το σύστημα daVinci, εξειδικευμένη και εφαρμοζόμενη από ελάχιστα κέντρα στη Ελλάδα, λόγω της υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των χειρουργών, αποτελεί μεγάλη προσφορά του Νοσοκομείου μας, καθότι εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 8 έτη από την ουρολογική μας ομάδα. Η τεχνική αυτή αποκαθιστά αυτόματα και τα 3 είδη πρόπτωσης. Η τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, οι απόλυτα συντονισμένες, ακριβείς και σταθερές κινήσεις των ρομποτικών βραχιόνων που αντιγράφουν τις κινήσεις του χειρουργού, και η μεγαλύτερη ευκολία, που παρέχει το ρομπότ για τις πολλαπλές ραφές και τη στήριξη του πλέγματος, καθιστούν την επιτυχία της επέμβασης αυτής εξαιρετική με πολλά πλεονεκτήματα όπως: ελάχιστη απώλεια αίματος, σύντομη νοσηλεία (1-2 ημέρες), ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, διαρκέστερο αποτέλεσμα στο χρόνο κλπ.

Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, MD, PhD, FEBU
Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή