Πρέπει να παίρνουμε προληπτικά η όχι Ασπιρίνη, όταν είμαστε υγιείς;


Η ερώτηση αφορά όλους μας, υγιείς και γιατρούς και η απάντηση δεν πρέπει να συνδέεται με τους ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο που είναι υποχρεωμένοι, ούτως ή άλλως, να παίρνουν, θέλουν δεν θέλουν ασπιρίνη. Αυτοί δεν έχουν επιλογή!

Για όλους όμως τους υπόλοιπους, τους φαινομενικά υγιείς, τι θα πρέπει να συστήνουμε;

Οι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια καθημερινή λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης (σίγουρα πάνω από ένα έτος) βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών θανάτων και στην μείωση των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Warwick που εφάρμοσε όλες τις νεότερες μεθόδους ανάλυσης, σε όλες τις δημοσιευμένες μέχρι σήμερα σχετικές μελέτες στην παγκόσμια βιβλιογραφία, έδωσε τα εξής αποτελέσματα:

1) Η χρόνια λήψη ασπιρίνης μείωσε κατά 10% τις περιπτώσεις σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και έσωσε από θάνατο 33-46 άτομα στις 100.000.

2) Η χρόνια λήψη ασπιρίνης, πάνω από 5 χρόνια, έσωσε από θάνατο από καρκίνου του εντέρου 34 άτομα στους 100.000.

3) Η χρόνια λήψη ασπιρίνης αύξησε κατά 37% τις γαστρεντερικές αιμορραγίες, δηλαδή 68-117 άτομα στους 100.000 έπαθαν γαστρορραγία συγκριτικά με αυτούς που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

4) Η χρόνια λήψη ασπιρίνης αύξησε κατά 32-38% την πιθανότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, δηλαδή 8-10 περιπτώσεις περισσότερες στα 100.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον Aileen Clarke, Καθηγητή του Public Health Research και Διευθυντή του Warwick Evidence στο Warwick Medical School, τα αποτελέσματα αυτά δεν μας επιτρέπουν τουλάχιστον για την ώρα να συμβουλεύουμε υγιείς ανθρώπους να λαμβάνουν συστηματικά ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους και θα πρέπει να περιμένουμε 6 ακόμη χρόνια όταν βγουν τα αποτελέσματα μελετών που τρέχουν ήδη για να μας δώσουν πιθανόν την απάντηση.

Υπομονή λοιπόν και όπως έλεγε ένα Άγγλος γνωμικογράφος, Το κλειδί για όλα είναι η υπομονή. Έχεις κοτόπουλο όταν κλωσάς το αυγό, όχι όταν σπας το αυγό (Arnold H. Glasow, 1905-1998),

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com


    Στην κορυφή