Πότε πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;


Η ερώτηση αυτή προκαλεί ανησυχία και αμηχανία σε πολλούς γονείς. Το άγχος αυτό συχνά τους κάνει να αναβάλουν επ’ αόριστον τη «μεγάλη συζήτηση» για το σεξ με τον γιο ή την κόρη τους.

Είναι υποχρέωση όμως του γονέα να ενημερώσει το παιδί του για θέματα σεξουαλικής φύσεως, ώστε ο έφηβος να έχει σωστές πληροφορίες και να μην εγκλωβιστεί στο άγχος και την πίεση της ημιμάθειας, των μύθων κα της άγνοιας. Με τη συζήτηση αυτή, που μπορεί να γίνει σταδιακά από την είσοδο του έφηβου στην περίοδο της ήβης, ο νεαρός έφηβος ή έφηβη, μαθαίνει από την εγκυρότερη για τον ίδιο πηγή, τον γονιό του, ποιες είναι οι μέθοδοι αντισύλληψης, τι πρέπει να προσέχει γενικά και ποια είναι η σεξουαλική του λειτουργία. Επίσης λαμβάνει το μήνυμα ότι οι γονείς του αποδέχονται τη σεξουαλικότητα του, είναι δίπλα του και τον εμπιστεύονται.

Η γνώση και η αίσθηση αυτή, ότι δηλαδή έχουν «συμμάχους» τους γονείς στους, αποτρέπει πολλά πιθανά δυσάρεστα γεγονότα που η ημιμάθεια και η «περιθωριοποίηση» του σεξ μπορεί να φέρει (ΣΜΝ, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κλπ.). Ο γονέας βεβαία από την άλλη μεριά, οφείλει να είναι σωστά ενημερωμένος και ο ίδιος γύρω από το σεξ, διαβάζοντας κάποια ειδικά βιβλία για παράδειγμα, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει επιτυχώς στον ρόλο του.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας



    Στην κορυφή