Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία του ζευγαριού για την επιτυχία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης


Αν και νεότερες μελέτες δείχνουν ότι τόσο η ηλικία του άνδρα όσο της γυναίκας έχουν επίδραση στη γονιμότητα και την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, εντούτοις πολλά είναι τα παραδείγματα απόκτησης υγιούς τέκνου από μπαμπάδες μεγαλύτερης ηλικίας. Γνωστά είναι άλλωστε και διάσημα ονόματα όπως των Άντονι Κουΐν που έγινε πατέρας 81 ετών, Τσάρλι Τσάπλιν 73, Πάμπλο Πικάσο 68, Λάρι Κίνγκ 67 ετών κ.α.

Θα μου πείτε βέβαια και το παράδειγμα της Σάρας στην Παλαιά Διαθήκη μας είναι γνωστό από το σχολείο, όμως όσο αφορά το γυναικείο οργανισμό τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα σε σχέση με τον ανδρικό οργανισμό.

Οι άνδρες κατέχουν το προνόμιο να έχουν συνήθως εκατομμύρια σπερματοζωαρίων σε κάθε εκσπερμάτιση, όπου μέσω της φυσικής επιλογής μόνο τα καλύτερα (και πιο φυσιολογικά) καταλήγουν να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Στην γυναίκα αντίθετα, αυξανόμενης της ηλικίας υπάρχει ελάττωση των αποθεμάτων στις ωοθήκες, μείωση του αριθμού αλλά και της ποιότητας των ωαρίων της. Επακόλουθο είναι η γυναίκα να μην αντιδρά στην ορμονική διέγερση, όπως μια νεότερης ηλικίας, και υπάρχει φτωχή γονιμοποιητική ικανότητα. Επιπλέον, σε πολλά από τα ωάρια που αναπτύσσονται υπάρχουν χρωμοσωμιακές ανωμαλίες που μειώνουν τα ποσοστά εμφύτευσης στη μήτρα και κατ΄επέκταση της επιτυχίας.

Ο σωστότερος τρόπος ιατρικής προσέγγισης σε αυτές τις γυναίκες είναι η εξατομικευμένη θεραπεία. Μετά από ενδελεχή ορμονολογικό και υπερηχογραφικό έλεγχο πρέπει να ακολουθεί σωστή εκτίμηση της ωοθηκικής λειτουργίας και του ωοθηκικού δυναμικού, έτσι ώστε να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική διέγερση ή να ακολουθηθεί προσπάθεια σε φυσικό κύκλο.

Τα τελευταία έτη διεθνώς υπάρχει τάση αύξησης της ηλικίας των γυναικών που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Έχει όμως αποδειχθεί ότι γυναίκες που έχουν κρυοσυντηρήσει έμβρυα, σε νεότερη ηλικία και σε προηγούμενους κύκλους εξωσωματικής, έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες κύησης ακόμη και μετά τα 45 τους χρόνια, χρησιμοποιώντας τα ‘’νεότερα’’ κρυοσυντηρημένα τους έμβρυα. Μία πιθανότητα που μοιάζει με τη πιθανότητα γυναικών που είναι μικρότερες από 35!!

Αξίζει, λοιπόν μία γυναίκα να προσπαθήσει σε μικρότερη ηλικία για να έχει την ευκαιρία της κρυοσυντήρησης και διατήρησης των εμβρύων της για αργότερα ή ακόμη και για την απόκτηση δεύτερου παιδιού.

Δρ. Βασίλειος Αθανασίου
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ «ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ»


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...




    Στην κορυφή