Πόσο αξιόπιστη είναι η απώλεια ύψους στη διάγνωση της Οστεοπόρωσης;


Ένα από τα στερεότυπα κλινικά ευρήματα στη διάγνωση της Οστεοπόρωσης είναι και η απώλεια του ύψους. Βέβαια αρκετές γυναίκες που έχουν σίγουρη και διαγνωσμένη εργαστηριακά Οστεοπόρωση περί την εμμηνόπαυση, δεν παρουσιάζουν απώλεια ύψους ή δεν αντιλαμβάνονται ότι απώλεσαν ύψος για διάφορους λόγους. Από την άλλη πλευρά άλλες γυναίκες σε μεγαλύτερες ηλικίες παρουσιάζουν απώλεια ύψους και δεν έχουν Οστεοπόρωση. Τότε λέμε ότι αυτό οφείλεται στην χρόνια αφυδάτωση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και όχι σε μείωση του ύψους των σπονδύλων. Το θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον από επιστημονικής πλευράς αλλά η διάγνωση της Οστεοπόρωσης δεν μπαίνει πλέον από την πιθανή απώλεια ή μη ύψους.

Παρόλα αυτά μια ομάδα ερευνητών επιμένει ότι από την απώλεια του ύψους μιας γυναίκας μπορούν να διαπιστώσουν προληπτικά εάν η γυναίκα αυτή έχει Οστεοπόρωση και μάλιστα με κατάγματα σπονδύλων, χαμηλή οστική μάζα γενικότερα και χαμηλή βιταμίνη D.

Αφού δημιούργησαν ένα ειδικό πρόγραμμα ανέλυσαν τα νοσοκομειακά αρχεία 66.021 ασθενών (25,792 ανδρών και 40.229 γυναικών) για 3 έως 4 χρόνια και διαπίστωσαν ότι η προοδευτική απώλεια ύψους είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να διαπιστώσει κάποιος εάν ο συγκεκριμένος ασθενής έχει σοβαρή Οστεοπόρωση με κατάγματα, χαμηλή οστική μάζα και υποβιταμίνωση D.

Tα ευρήματα αυτά, εάν επιβεβαιωθούν και από άλλους, θα μας δώσουν μια φθηνή προληπτική προσέγγιση για την καλύτερη διάγνωση της Οστεοπόρωσης.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

    Στην κορυφή