Ποιος είναι ο "σωστός" οργασμός στη γυναίκα, ο κολπικός ή ο κλειτοριδικός;


Ο γυναικείος οργασμός είναι ένας και είτε ενεργοποιείται κλειτοριδικά είτε κολπικά, πάντα συνοδεύεται από συσπάσεις των μυών του κόλπου και από αίσθηση υποκειμενικής ικανοποίησης και ηδονής. Πολλοί άνδρες αλλά και γυναίκες θεωρούν ότι αν η γυναίκα δεν φτάνει σε κολπικό οργασμό κατά τη συνουσία και μόνο με τη διείσδυση του πέους στον κόλπο, τότε είτε ο άνδρας έχει κάποιο πρόβλημα, είτε η γυναίκα έχει ανοργασμία. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει. Η διαταραχή του οργασμού σχετίζεται με την απουσία οργασμού στη γυναίκα, ανεξάρτητα με τον τρόπο που αυτός επιτυγχάνεται, δηλαδή είτε μέσω της κλειτοριδικής ή μέσω της κολπικής αίσθησης. Στις περισσότερες γυναίκες οι αποκλίσεις ως προς την υποκειμενική αίσθηση αλλά και τον τρόπο διέλευσης του οργασμού είναι μεγάλες και χαρακτηρίζουν τόσο την απουσία του κολπικού οργασμού κατά τη συνουσία, όσο και εκείνη του κλειτοριδικού (ερεθισμός με το χέρι). Η γυναίκα που λειτουργεί κλειτοριδικά για να φτάσει στον οργασμό δεν πρέπει να αισθάνεται άσχημα αλλά να ζητάει από τον σύντροφό της κατά τη συνουσία να την ερεθίζει και εκείνος στην κλειτορίδα της.

Οι λανθασμένες αυτές αντιλήψεις για το ποιος είναι ο «σωστός» οργασμός για τη γυναίκα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ζευγάρι για διάφορους λόγους. Πολλές φορές ο άνδρας ζητάει και πιέζει τη σύντροφό του να «του προσφέρει» κολπικό οργασμό για να ικανοποιήσει τη ναρκισσιστική του αρρενωπότητα. Κάτι τέτοιο θεωρείται από την ίδια τη γυναίκα ως μη αποδοχή της και συνεπώς το εκλαμβάνει ως απόρριψη. Από την άλλη μεριά, όταν η γυναίκα διατηρεί αυτή την λανθασμένη στερεοτυπική πεποίθηση, μπορεί να λειτουργεί χρεωστικά απέναντί του, αφού δεν είναι ικανός να της δώσει τον κολπικό οργασμό που τόσο επιθυμεί, δημιουργώντας προστριβές στο ζευγάρι.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι δυο ότι η γυναίκα έχει έναν και μόνο οργασμό, ο οποίος επιτυγχάνεται με διαφορετικούς στην κάθε γυναίκα τρόπους και επηρεάζεται άμεσα από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το πώς βιώνει η ίδια τη σεξουαλικότητά της μέσα από την εικόνα που έχει για το σώμα της, αλλά και τη συναισθηματική ποιότητα της σχέσης της με το σύντροφό της.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή