Ποιος είναι ο ρόλος του αυνανισμού στην γυναίκα;


Ο αυνανισμός, στην ηλικία αυτή, αποτελεί μία ολοκληρωμένη συνειδητή πράξη, μέσα από την οποία η έφηβη αναζητά τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Είναι γεγονός, ότι ο αυνανισμός στο κορίτσι έχει διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με το αγόρι. Στην έφηβη εκφράζεται με την κλειτοριδική ηδονή, χωρίς αυτή όμως να είναι κυρίαρχη όπως με την εκσπερμάτιση που συμβαίνει στο αγόρι. Ο αυνανισμός μπορεί επίσης να εκφραστεί με άγγιγμα των μαστών και του αιδοίου ή ακόμη μπορεί να έρθει με τη μορφή των κινήσεων των σκελών και με πίεση στην περιοχή της κλειτορίδας, φτάνοντας ακόμη και σε οργασμική κορύφωση.

Πολύ συχνά, ο αυνανισμός συνοδεύεται από ενοχή, ιδιαίτερα για την έφηβη, γεγονός που οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο έχει μεγαλώσει, στον τρόπο που της έχουν μιλήσει οι γονείς της για αυτό, αλλά και εξαιτίας των κοινωνικών στερεοτύπων. Ο αυτοερωτισμός τρομάζει συνήθως τη μητέρα, που πολλές φορές ενοχοποιεί την κόρη της και τη γεμίζει ντροπή και αισθήματα απέχθειας προς τον εαυτό της.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει η νεαρή γυναίκα και η μητέρα της, είναι πως ο αυνανισμός αποτελεί μια φυσιολογική συμπεριφορά, η οποία είναι σημαντικό να γίνεται ιδιωτικά ενώ αποτελεί μέσο ανακάλυψης και γνωριμίας του φύλου και της σεξουαλικότητάς της. Είναι ένα στάδιο που η έφηβη θα το ξεπεράσει σταδιακά και ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την ψυχική και σεξουαλική ωρίμανσή της.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...



    Στην κορυφή