Ποιες μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν;


Ο όρος «αντισύλληψη» αναφέρεται στα μέσα και στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να αναστείλουν τη γονιμότητα. Η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να προλάβει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι δυνατό να ταξινομηθούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
1. Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται στη φυσιολογία της γυναίκας.
2. Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται σε μηχανικά μέσα.
3. Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται σε φαρμακευτικά μέσα.
1. Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται στη φυσιολογία της γυναίκας.
Α. Μέθοδος του ρυθμού (αποχή κατά τις γόνιμες μέρες)

Η αποφυγή σεξουαλικών επαφών γίνεται πέντε ημέρες πριν από την πιθανή ωοθυλακιορρηξία (την απελευθέρωση δηλαδή του ωαρίου από την ωοθήκη) και τρεις ημέρες μετά. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι μικρή.

Β. Διακοπτόμενη συνουσία
Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο έχουν οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικών σχέσεων μέχρι τη στιγμή της εκσπερμάτισης, όταν το πέος πρέπει να βγει από τον κόλπο και η εκσπερμάτιση να γίνει μακριά από τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Η χαμηλή αποτελεσματικότητα της μεθόδου οφείλεται κυρίως στην πιθανότητα εκσπερμάτισης μέσα στον κόλπο.

2. Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται σε μηχανικά μέσα

A. Ανδρικό προφυλακτικό
Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα για αντισύλληψη αλλά και για προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το προφυλακτικό είναι λεπτή θήκη από latex ή πολυουρεθάνη που χρησιμοποιείται για την κάλυψη του πέους κατά τη σεξουαλική επαφή και για τη συγκράτηση του σπέρματος, εμποδίζοντάς το να φτάσει στο ωάριο.

Η σωστή χρήση του προφυλακτικού είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής, που πρέπει να είναι ο άνδρας και η γυναίκα, οφείλει να γνωρίζει βασικά χαρακτηριστικά της επιλογής του. Συγκεκριμένα, το προφυλακτικό πρέπει αγοράζεται από τα φαρμακεία ή τα super markets με την ένδειξη της ημερομηνίας λήξης του και να φυλάσσεται πάντα σε μέρος που δεν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία. Η σωστή τοποθέτηση του προφυλακτικού έχει ιδιαίτερη αξία και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να βγει κατά τη συνουσία. Το προφυλακτικό φοριέται μόνο όταν το πέος είναι σε στύση, ώστε να τοποθετηθεί σωστά, εφαρμόζοντας καλά μέχρι τη βάση του πέους. Με την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής και της ανδρικής εκσπερμάτισης, πρέπει να εξέρχεται του κόλπου, πριν χαλαρώσει η στύση.

Μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης προφυλακτικού είναι η προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η αποτυχία της μεθόδου αυτής φθάνει το 10%, λόγω κατασκευαστικών μειονεκτημάτων ή λαθών στην εφαρμογή του προφυλακτικού. Εκτός από το ανδρικό προφυλακτικό κυκλοφορεί και το γυναικείο προφυλακτικό, που δεν έχει τύχει γενικότερης αποδοχής.

Β. Κολπικό διάφραγμα
Πρόκειται για μια κάψα, συνήθως από καουτσούκ, η οποία τοποθετείται στο βάθος του κόλπου, έτσι ώστε να καλύψει τον τράχηλο της μήτρας. Η τοποθέτηση γίνεται πριν από τη σεξουαλική επαφή και πρέπει να παραμείνει στον κόλπο τουλάχιστον 8 ώρες μετά την τελευταία συνουσία. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής είναι υψηλή.

Γ. Ενδομήτριο σπείραμα
Είναι μια συσκευή από μαλακό πλαστικό ή συνδυασμό πλαστικού και μετάλλου, μήκους 2-4 cm που τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας όπου μπορεί να παραμείνει για 2-3 χρόνια. Αποτελεί τη μέθοδο επιλογής κυρίως για γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

3. Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται σε φαρμακευτικά μέσα

Α. Αντισυλληπτικό χάπι
Η δράση αυτών των χαπιών βασίζεται στην αναστολή της ωοθυλακιορρηξίας, δηλαδή στη μη έξοδο του ωαρίου από την ωοθήκη. Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερόνης. Ανάλογα με την περιεκτικότητα τους στις ορμόνες αυτές, διακρίνονται σε μονοφασικά, με σταθερή αναλογία ορμονών, σε διφασικά και τριφασικά, με διαφορετική αναλογία ορμονών και στα minipills, που περιέχουν μόνο προγεστερόνη.

Τα περισσότερα σκευάσματα περιέχουν 21 δισκία και η έναρξη λήψεως γίνεται την πρώτη ή την πέμπτη μέρα της περιόδου (κύκλου). Όταν ληφθούν όλα, η γυναίκα αφήνει διάστημα 7 ημερών χωρίς να πάρει χάπι και ξαναρχίζει τη νέα σειρά. Η περίοδος εμφανίζεται 2-4 ημέρες μετά τη διακοπή της χορήγησης και η γυναίκα έχει σταθερή περίοδο και πλήρη αντισυλληπτική δράση, καθόσον αναστέλλεται ο μηχανισμός της ωοθυλακιορρηξίας. Είναι μέθοδος εκλογής για νέες άτεκνες γυναίκες. Η αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών είναι μεγάλη.

Β. Επείγουσα Αντισύλληψη (χάπι έπειτα από επαφή)
Πρόκειται για δισκία τα οποία περιέχουν μεγάλη δόση προγεσταγόνων και χορηγούνται ύστερα από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη σε γόνιμες μέρες. Η αποτελεσματικότητα αυξάνει όταν ληφθούν σύντομα μετά τη σεξουαλική επαφή. Δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης, αλλά αναγκαστική παρέμβαση λόγω λάθους και χορηγείται υπό αυστηρή ιατρική οδηγία. Η λήψη τους συχνά διαταράσσει τον κύκλο με αποτέλεσμα η γυναίκα να έχει συχνά και σε άτακτα διαστήματα, έως και δύο μήνες μετά τη λήψη τους, κολπική αιμόρροια.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή