Ποια φάρμακα μπορούν να αναστείλουν τη σεξουαλικότητα της;


Η σεξουαλική υγεία της γυναίκας μπορεί πράγματι να επηρεαστεί από μια φαρμακευτική αγωγή που επιδρά στο βιολογικό της άξονα προκαλώντας διαταραχές σε όλες τις φάσεις της σεξουαλικής της λειτουργίας, από τη σεξουαλική της επιθυμία, μέχρι και τον οργασμό της. Πολύ συχνά παρενέργειες τέτοιου τύπου τη θορυβούν και την οδηγούν στη διακοπή της αγωγής της, αισθανόμενη ότι έχασε τη σεξουαλικότητα της. Φοβούμενη ότι η συγκεκριμένη αγωγή της στερεί το ρόλο της ως γυναίκα και αναλογιζόμενη τις επιπτώσεις στην ερωτική ζωή με τον άνδρα της, παίρνει η ίδια την πρωτοβουλία της διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής, ακόμη και αν ο θεράπων ιατρός επιμένει για το αντίθετο.

Φάρμακα που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για τη σεξουαλική της αναστολή, χορηγούνται σε ψυχικές διαταραχές όπως: κατάθλιψη, φοβίες, άγχος, ψυχώσεις και χρόνιες νευρολογικές παθήσεις. Οι συγκεκριμένες αγωγές χαρακτηρίζονται από τη μακροχρόνια χορήγηση και τη συστηματική λήψη που απαιτείται για τη σωστή θεραπεία.

Επίσης, φάρμακα που φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική της συμπεριφορά, είναι αυτά που χορηγούνται σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος. Τα συγκεκριμένα φάρμακα παρεμβαίνουν στον ορμονικό της άξονα και σε άλλες μεταβολικές λειτουργιές. Μια μεγάλη κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για χρόνιες παθήσεις αλλά και άλλα νευρολογικά νοσήματα όπως για παράδειγμα η επιληψία, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη σεξουαλική της έκφραση. Οι επιπτώσεις αυτές είναι χρόνιες και επίμονες δεδομένου ότι η γυναίκα θα λαμβάνει τη συγκεκριμένη αγωγή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ίσως και εφ’όρου ζωής.

Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον ειδικό, ο οποία από τη μια είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει τη συγκεκριμένη αγωγή που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου, από την άλλη όμως γνωρίζει ότι είναι πιθανόν να προκαλέσει σεξουαλικές δυσλειτουργίες στην ασθενή του. Για τον λόγο αυτό, έχει μεγάλη σημασία η σωστή κρίση, η εμπειρία και η γνώση του κλινικού καθώς και η ενημέρωση της ασθενούς του για πιθανές παρενέργειες στη σεξουαλική λειτουργία.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας


    Στην κορυφή